Золотоніська “молочка” вперше з’явилася на ринку ЄС

Україна провела перші промислові поставки молочної продукції в ЄС, які здійснила група компаній «Молочний альянс» за замовленням компанії «Український торговий будинок «Надія» з міста Варна (Болгарія), повідомляє УНІАН з посиланням на голову наглядової ради «Молочного альянсу» Сергія Вовченка.

«Замовлення має пробний характер з метою вивчення попиту і смакових переваг споживачів. Продукція надійде в продаж у спеціалізовані магазини, які орієнтовані на населення з країн СНД. Перший магазин, в якому буде продаватися продукція брендів Групи компаній «Молочний альянс», називається «Українка», він знаходиться в місті Варна», – цитує Вовченка прес-служба.

Згідно з повідомленням, перша партія експорту до Болгарії включає тверді сири, питне ультрапастеризоване молоко, ультрапастеризоване вітамінізоване молоко для дітей, солодковершкове масло.

Як раніше повідомлялося, Європейська комісія надала десятьом українським виробникам молочної продукції доступ на ринок ЄС з 10 січня 2016 року. Раніше Україна не постачала в ЄС цю продукцію. До числа тих, хто отримав дозвіл на експорт «молочки» в Євросоюз, увійшли підрозділи компанії «Молочний альянс» (Яготинський маслозавод і Золотоніський маслокомбінат), «Лакталіс» («Лакталіс-Миколаїв» і «Молочний дім»), «Мілкіленд» (Недригайлівський сирцех і Роменський молочний комбінат підприємства «Рось», «Менський сир» підприємства «Прометей»), компанія «Люстдорф», Львівський холодокомбінат і «Гадячсир».

Перевірку підприємств молочної промисловості країни Єврокомісія розпочала понад рік тому. Перевіряли не тільки документи, а й власне виробництво — цехи та лінії, при чому дуже ретельно. Цікавились обладнанням, технологією, спілкувалися із місцевими фахівцями й працівниками як через перекладача, так і безпосередньо, охоче дегустували продукцію. Тоді ж, після закінчення перевірки, члени комісії не стали утаємничувати результат, а відверто висловилися, що про Золотоніський маслоробний комбінат в них найкращі враження.

Очікуючи ж висновків Єврокомісії золотоніські харчовики на місці не сиділи. Вже у вересні минулого року, за результатами тривалих перемовин, Маслоробний комбінат нарешті отримав право експортувати молочні продукти до Китайської Народної Республіки.