Олександр Прокопчук » Капроприл: перший і досі актуальний

А сьогоднішній допис, раптово, почнем з розповідії про змію. Укуси якої становлять до 90% серед всіх плазунів у Бразилії. Її назва: ЖАРАРАКА. І саме з її яду у 1976 році було синтезовано, а пізніше запатентовано і у 1980 році зареєстровано як лікарський препарат – КАПТОПРИЛ.

Так почалась історія цілої групи препаратів від тиску – інгібіторів ангіотензин-перетворюючого ферменту (іАПФ).

Нехай це буде ФАКТОМ #1.

А ми їдемо далі…

🧡 ФАКТ #2. Представники даної групи усі мають закінчення -ПРИЛ. Тому препарати: ЕналаПРИЛ, КаптоПРИЛ, ЛізиноПРИЛ, ПериндоПРИЛ, РаміПРИЛ – мають однаковий механізм дії, але різні побічні ефекти. Тому ОДНОЧАСНЕ застосування даних препаратів не матиме кращого ефекту на тиск, однак збільшує в рази ризик побічної дії. Прийміть це до уваги.

🧡 Дію даної групи препаратів посилюють тіазидні СЕЧОГІННІ. Типовим представником яких є ГІДРОХЛОТІАЗИД.

Тому вони часто йдуть у комбінації:

ЕналаПРИЛ+тіазид = Еналозид

ЛізиноПРИЛ+тіазид = Ліпразид

І це ФАКТ #3

🧡 Наш головний герой не виняток і комбінація КАПТОПРИЛУ з гідрохлоротіазиду відома широкому загалу, як КАПТОПРЕС.

А також його аналоги: Нормопрес і Капотіазид. Це ФАКТ#4.

🧡 ФАКТ #5

Одночасний прийом із знеболюючими (НПЗП) зменшує дію Каптоприлу. Вважайте на це. А ще…для кращого всмоктування, даний препарат варто приймати на голодний шлунок.

🧡 ФАКТ #6 Для всіх препаратів із групи іАПФ характерна очікувана побічна дія у вигляді СУХОГО КАШЛЮ. Який зникає після відміни чи заміни препарату.

І абсолютно логічно, що найчастіше (у 25%) цей побічний ефект трапляється у першого представника даної групи – КАПТОПРИЛу.

🧡 Разова доза Каптоприлу 12.5 – 25 – 50 мг.

Максимальна добова – 150мг. Діяти починає через 30хв. А максимальний ефект настає через 60-90 хвилин. А тому не варто, закинувши таблетку, одразу бігти до тонометра. І це ФАКТ#7.

🧡🤍🧡🤍🧡🤍

РЕЗЮМЕ: Гіпертонічна хвороба потребує ЩОДЕННОГО прийому ліків, які постійно будуть тримати тиск на належному рівні.

Тривалість дії КАПТОПРИЛУ 6-8 годин і, відповідно, потреба приймати його 3-4 рази на добу НЕ робить його першочерговим препаратом для лікування гіпертензії.

Однак швидкість настання ефекту, робить його незамінним при лікуванні НЕУСКЛАДНЕНИХ ГІПЕРТОНІЧНИХ КРИЗІВ (раптового підняття тиску). А тому, він має бути під рукою і обов’язковим мешканцем домашньої аптечки гіпертоніка.

Щиро Ваш, поціновувач “наших” ліків,

Олександр Прокопчук, лікар загальної практики – сімейний лікар,

директор КП “Центр первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини)”

Читайте також: Олександр Прокопчук » (не)серцевий препарат #1