Олександр Прокопчук » (не)серцевий препарат #1

Ви просили – ми написали. Сьогодні мова піде про одного з лідерів продаж в наших аптеках. Про чарівні капсулки-капельки з характерним смаком м’яти. Та розпочнемо з латині. Корінь “КОР” або “КАР” означає серце і дуже часто гуляє в назвах препаратів для лікування серцевих хвороб, до прикладу:

  • магніКОР, ацеКОР – препарати, що профілактують тромбоутворення;
  • діоКОР, вальсаКОР – ліки від тиску;
  • КОРвітол, КОРіол, КОРвазан – препарати, що знижують серцевий ритм;
  • КОРдарон – антиаритмічний препарат

і т.д.

Та ми сьогодні поговоримо, про “народний” препарат, який теж містить у назві “КОР”. КОРвалмент…і його прадідусь – ВАЛІДОЛ. І для зручності ми будемо говорити за їх діючу молекулу – МЕНТОЛУ ІЗОВАЛЕРІАТ.

Погнали…

Наш препарат зареєстрований лікарським засобом ЛИШЕ в країнах бувшого СРСР і взагалі відсутній в західних країнах. Що вже має насторожити. І це ФАКТ#1.

ВАЛІДОЛ входить в трійку самих продаваємих препаратів в еРеФії (разом з Цитрамоном та Вугіллям). Наш Корвалмент думаю теж не пасе задніх в Україні. І це ФАКТ #2.

ФАКТ #3. Ментолу ізовалеріат абсолютно відсутній у всіх протоколах лікування серцевих хвороб. А чому? Бо розчин ментолу в ізовалеріановій кислоті – це ХАРЧОВА (СМАКОВА) ДОБАВКА і це ФАКТ #4.

Тому жуючи м’ятну гумку або чистячи зуби – Ви лікуєте серце. Але це не точно. І це 5ий ФАКТ.

Потрапляючи до ротової порожнини ментол (м’ята) подразнює рецептори, тим самим викликаючи вироблення в тканинах різних речовин-медіаторів, які “полегшують” больові відчуття в серці. Так написано в інструкції до препарату. Віримо на слово і авансом назвем це ФАКТом #6.

А як щодо ДОКАЗОВОСТІ? Може були якісь дослідження? Так були…у 1996 році ефективність даного препарату досліджували у лікуванні НЕЙРОЦИРКУЛЯТОРОНОЇ ДИСТОНІЇ (ВСД). Щоб Ви розуміли: смаковою добавкою лікували неіснуючу хворобу. Це був ще той триллер на рівні: “Сліпий стриже лисого” і це ФАКТ #7.

РЕЗЮМЕ: Корвалмент Валідолович – це смачно.

Серйозну серцеву хворобу, таку як стенокардія, Ви їм не вилікуєте. А пояснювати нашим любим бабцям, що є тривожні розлади і психосоматика, то праця каторжна і попередньо невдячна. Тому, поки нам лікарям лишається, не профукати тяжку серцеву хворобу і впевнено кивати головою, черговий раз вислуховуючи, про врятовані Корвалментом життя.

Щиро Ваш, поціновувач “наших” ліків,

Олександр Прокопчук, лікар загальної практики – сімейний лікар,

директор КП “Центр первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини)”

Читайте також: Олександр Прокопчук » Анальгін: не все так однозначно