У місті розпочато широкий “комунальний” діалог між владою та громадськістю

Численні зустрічі з мешканцями усіх золотоніських мікрорайонів, ініційовані міською владою на початку осені, таки отримали своє очікуване та логічне продовження. У вересні та жовтні представники кожного кварталу виходили на діалог зі своїми побажаннями та пропозиціями. За мірою надходження проблеми гуртом намагались вирішувати ще тоді. Але найголовніше – подібна ідилія у відносинах між учасниками місцевого самоврядування не завершилась і після виборів, як до того звикли сучасні українці. Більше того, обертів, судячи з усього, тільки набирає.

Протягом минулого тижня до важливої комунікаційної місії долучились і новообрані депутати міської ради. Плідний діалог продовжився у владних кабінетах Міськвиконкому, а втілювали його у життя голови квартальних комітетів, народні обранці, закріплені за мікрорайоном та ряд посадовців. Зокрема, до розмови долучились міський голова Віталій Войцехівський, його заступники Олег Масло та Андрій Заєць, секретар Міської ради Наталія Сьомак, директор КП “Міський Водоканал” Сергій Кузнєцов.

Комунальні проблеми на місцях, звісно ж, ростуть наче гриби. Не менш інтенсивно учасники громадського процесу намагаються їх вирішувати. Для цього нині акумульовані всі сили – і фізичні, і технічні, і фінансові. Не забувають і про раціоналізм, у кожному випадку намагаючись шукати найвигідніший для місцевої громади варіант.

Золотоніська міська рада 1 [870_650]

Причини

Відбуваються подібні процеси теж очікувано. Міськвиконком днями оприлюднив проект Стратегії розвитку Золотоноші до 2020 року. Один з головних пунктів документа – формування сильної місцевої громади. Задля цього автори пропонують розвивати місцеве громадянське суспільство, підвищувати громадську активність мешканців, розвивати адміністративні та соціальні послуги, орієнтовані на громадян.

Тут, як то кажуть, усім суб’єктам суспільних відносин і стяг до рук. Не секрет, що будь-які централізовані курси на європеїзацію, або ж оптимістичні прогнози приречені на провал через байдужість на місцях. У світлі майбутньої децентралізації та перспектив, обговорених вже давно, зрозуміло одне – жодна адміністративно-територіальна одиниця не стане конкурентноздатною без гармонійного поєднання усіх ланцюжків суспільного процесу. Мова йде про виконавчу владу, місцевих депутатів та представників громади.

Золотоніська міська рада 2 [870_650]

Згарі

Рецепт успіху, власне, й шукали шляхом довгих перемовин та звітів відповідальних осіб. Наприклад, по Згарях, де мешканці вже побачили перші результати своїх звернень – діти учасників АТО їздять до школи безкоштовно, а усі учні молодшої школи матимуть суттєву знижку на проїзд з 1 січня, працює освітлення на головній вулиці.

На прохання мешканців буде демонтована автобусна зупинка в кінці селища (люди давно зупиняють транспорт біля магазину, а цю малу архітектурну форму використовують лише у якості сміттєзвалища), зрізані чагарники обабіч схилів дороги на Черкаси, котрі часто-густо створюють небезпеку водіям, упорядкований в’їзд до міста, освітлена складна ділянка руху – місточок через річку, знищені хащі навколо нього та біля залізничного переїзду, зведена автобусна зупинка у сторону Золотоноші, розчищені грейдером намитття на узбіччях, через які дощова вода стікає не в поле, а до людських домоволодінь. Окрема тема – освітлення тамтешньої зони відпочинку, яку перетворили на місце для розпиття алкоголю, самовільне захоплення прибережної зони, а також розчищення бур’янів на шляху до цвинтаря.

Для прискорення процесів працюватимуть гуртом, а допомогу посильну надаватимуть як мешканці разом з депутатом, так і керівники ремонтних та комунальних підприємств.

Золотоніська міська рада 3 [870_650]

Освітлення

Тему освітлення як у місті в цілому, так і на конкретному мікрорайоні підняв керівник ТОВ “220V”, а віднедавна й депутат Міської ради Владислав Восколович. Присутнім комунальник надав звіт щодо виконаних у цьому напрямку протягом осені робіт. За інформацією доповідача, з вересня у місті повністю або частково встановлено освітлення на 22 вулицях: Кузнєцова (9 світильників, на черзі вісім), Запорізька (8), Можайського (1), Пастера (1), Залізнична (1), Борисяка (3), Сонячна (2), Некрасова (3), Нагірна (10), Пирогова (5, на черзі ще один), Шота Руставелі (5). Також у списку присутні Богодухівська, Неверовського, Грушевського, Благовісна, Енергетиків, Шмідта, Грибоєдова, Привокзальна, Промислова, Луї Пастера, Колгоспна.

Наступні у черзі на освітлення позначені 1-й провулок Шота Руставелі, Карбишева, Савіцького, Нафтобазівська, Ужвій, Джеджелі, Нова, Степана Разіна. Рецепт подібного масового освітлення простий – дольова участь у комунальних новаціях. Світильники на стовпи, задля прискорення процесу купують самі мешканці, а решта робіт (проекти, підведення, модернізація трансформаторів, сплата послуг енергопостачання тощо) залишається за комунальниками.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Перспективи

Процес діалогу продовжується, а мешканців активно запрошують до співпраці через звернення до свого депутата чи голови квартального комітету.