На базі Золотоніської гімназії відбувся семінар молодих учителів громади [ФОТО, ВІДЕО]

22 листопада у Золотоноші відбувся традиційний щорічний семінар для молодих вчителів. Цього року проводили його на базі гімназії імені Скляренка, а колектив навчального закладу підготував чимало сюрпризів для 25-ти молодих спеціалістів громади, хто лише розпочинає свою педагогічну кар’єру.

Як повідомляє офіційний сайт навчального закладу, семінар відбувся під гаслом «Сходинки професійної майстерності». Головний акцент – інтерактивність та ключові компетентності педагога згідно із Держстандартом. Тому навіть ранкову зустріч розпочали зі справжнього кола знайомств, де кожен гість мав асоціювати себе у контексті предмету, який викладає. Сама ж подія протягом дня була наповнена креативністю, гумором та інтелектуальними завданнями. Перед початком учасники здійснили обов’язковий елемент подібних заходів – письмово висловили свої очікування від семінару.



 

Початок основної програми – вступна зустріч у актовому залі. Тут школу презентувала теж нещодавно молодий спеціаліст – Вікторія Шумкова. Вона головний посил спрямувала у патріотичному напрямку, наголосивши на важливій ролі учителів в контексті нинішньої війни. Обговорили портрет сучасних вчителя та учня, ознайомились із новою для української мови лексикою, яка з’явилася протягом 2022-го року.

Опісля делегацію молоді запросили відвідати інтерактивні уроки у п’ятих «нушівських» та шостих пілотних класах. Саме тут  була втілена головна мета – наочно показати органічне поєднання ключових компетентностей педагога під час навчального процесу.

У 5-Б класі учитель математики Ольга Скрипник продемонструвала як ніколи актуальну нині так звану змішану форму навчання, коли окрім присутніх дітлахів у класі, по той бік монітора науку пізнавали ті, хто нині не може відвідувати школу. Тут процес відбувався помірковано і прозоро, адже без уваги не лишився ніхто із присутніх. Педагог під час викладання матеріалу пов’язала процес із усіма наскрізними лініями та ключовими компетентностями, зумівши із математикою об’єднати навіть екологічну свідомість, запропонувавши точно прорахувати так званий «екологічний коктейль» із екологічно чистих продуктів.

5-В клас, що відноситься до програми «Інтелект України» наразі навчається повністю дистанційно. Цю форму роботи продемонструвала Інна Науменко. Головна родзинка – використання графічного планшета. Ці девайси нині активно використовуються нашими учителями точних наук, а також початківцями. Справді незамінний помічник для дистанційної роботи.

Практичну спрямованість на основі життєвих компетентностей на уроці мистецтва показала молода вчителька Світлана Йова. Окрім розуміння, як сформувати справжній натюрморт, вивчали діти як правильно працювати з освітленням. Інтеграція на уроці відбулась також із екологічними питаннями, літературою та музичним мистецтвом.

Насичене практичне інтерактивне заняття відбулось у Віти Щепетної. Тема – життя та творчість Лесі Українки. Тут, до речі, торкнувся процес не лише української мови, адже лунала творчість поетеси ще й англійською. Під час командної роботи та взаємодії мікрогруп продемонстрували діти і свої знання критеріїв оцінювання різних видів діяльності. Однокласники не лише оцінювали своїх колег, а й аргументували свою позицію і мотивували.

Молода вчитель Анна Педченко мусила працювати у форс-мажорних обставинах, адже саме під час її уроку відбулось централізоване вимкнення електропостачання, тому інтерактивно використати ІКТ та медіаматеріали можливості, звісно ж, не було. Педагогічному запалу це не заважає, тому дітей вона захопила практичною мовленнєвою діяльністю, живою розмовною лексикою, а також зосередила увагу на граматиці.

Своєю оригінальністю припав до душі юним колегам новий учитель Основ здоров’я Олександр Дахно. Комфортна, невимушена подача інформації, практичне спрямування отриманих знань, наочні приклади в умовах життя дитини. Мова йшла про продукти харчування, їхню користь та негативні наслідки для організму, а також про елементарні методи виживання в умовах, коли дитина лишається сама. До речі, в якості інтеграції тут наводилася легендарна кінострічка «Сам Удома». Як результат, діти розкуті, знаходиться «на одній хвилі» зі своїм наставником, а від креативного гумору педагога у захваті лишились усі гості.

Учасники семінару намагались охопити максимум уроків різного спрямування і різних галузей. Тому не минули і урок фізичного виховання за авторства Олександра Литвиненка. Цей процес у рамках НУШ теж вразив, тому що далеко не просто гармонійно поєднати спорт математичними та екологічними компетентностями.

Логічне завершення семінару – заключна інтерактивна взаємодія в актовому залі. Саме, як рефлексія, відтворення того, що ми запам’ятали цього дня в контексті 11 ключових компетентностей Держстандарту освіти. Використовуючи так званий «літаючий листок», під час взаємодії двох мікрогруп, учасники пригадали побачене, зафіксували нові знання та поділились своїми враженнями. Опісля навіть склали сенкан, котрим висловили свою думку про захід.

Окремо колектив гімназії дякує гостям, котрі методично супроводжують учителів протягом усього освітнього процесу – директорці КУ «Золотоніський центр професійсного розвитку педагогічних працівників» Наталії Строкань та її колезі Юлії Осадчій, яка саме й опікується молодими учителями громади. Окрім справді цінних і корисних порад від них, разом із з учасниками заходу вони дійшли згоди, що подібні зустрічі слід організовувати частіше.

– В цілому враження маємо такі: максимальний і корисний шквал позитивної енергії та настрою, а також впевненість, що нові знання під час відвідин гімназії молоді золотоніські спеціалісти таки отримали. Це для нас дуже важливо, – резюмують у навчальному закладі.

Читайте також: Обдарованих золотоніських дітей та їхніх наставників преміювали за досягнення