Золотоніська енергосистема триматиме мешканців у комфорті до останнього

Найбільш нагальне і злободенне питання, яке вже днів днів як нависло над всією Україною, бентежачи енергетиків та загрожуючи потенційним колапсом, – забезпечення електроенергією споживачів.

Як повідомляє видання Золотоноша.City, очільник відокремленого структурного підрозділу «Золотоніські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Середа поділився інформацією, яка внесе ясність в основні проблеми і труднощі, через які доведеться пройти Золотоніщині.

Енергетик зазначив, що наразі спостерігається суттєвий дефіцит енергії у мережі. Це призводить до стрибків напруги і, якщо вчасно не реагувати і не давати енергосистемі відпочинок, то фактично світло може вимкнутися коли йому заманеться. Крім того, наразі, доки деякі області лишилися без енергії, мережа України ще більш-менш здатна впоратися із ощадливими навантаженнями. Але щойно області, де відбулися найбільші руйнації, знову повернуться у загальну мережу – виникнуть складнощі.

Отож, висновок простий: без відключень у ручному режимі – задля економії – не обійтися. Але Олександр Середа запевнив, що принаймні поки що пересічних громадян це не торкнеться. Енергетики будуть намагатися до кінця, наскільки це вдасться, постачати енергію громадянам, а натомість у графіки аварійного відключення потрапили підприємства.

Скажімо, щоб умовний маслоробний комбінат міг працювати, треба вимкнути прилеглий мікрорайон. А тому вимикатимуться насамперед підприємства. У разі, якщо відбуватимуться зміни не на краще, енергетики повідомлять завчасно і люди матимуть нагоду підготуватися. Але панікувати не варто, хоча б через те, що ніхто не має наміру, навіть у тотальній економії, вимикати світло на години чи дні. Все буде регулюватися і споживачі, звісно ж, матимуть доступ до благ цивілізації. Просто це відбуватиметься дещо обмежено.

А поки що – і тому числі, щоб запобігти цьому – громадянам слід пам’ятати: заощадження електроенергії може зберегти світло у ваших домівках. Це не працює за принципом «ну ось всі заощаджують, а я зайвий раз увімкну електрочайник і мікрохвильову піч, нічого ж не станеться». Станеться, адже так будуть міркувати і багато інших. Тож влада закликає поставитися до цього питання з розумінням, а головне – з патріотизмом, яким і є у період скрути відмова від чогось незначного для одного, щоб зберегти щось вагоме для усіх.

Заступник міського голови Олександр Флоренко надав також уточнення щодо вуличного освітлення. Від учора його у Золотоноші переводять у режим заощадження. До стабілізації ситуації на єдиній енергетичній мережі, освітлення працюватиме за наступним графіком: вул. Шевченка – від Новодмитрівки до ЗМЗ – та вулиця Черкаська будуть освітлені з 18:30 до 23:00. Частина вул. Шевченка, де проводяться роботи на аварійному колекторі, буде освітлено протягом всієї ночі. Усі інші вулиці поки що будуть від’єднані від вуличного освітлення. Деякі другорядні вулиці, які підключені до ТП Шевченка та Черкаської, будуть також освітлені за вказаним вище графіком. Золотоніська громада споживає за одну ніч більше мегаватта електроенергії лише на одне вуличне освітлення. То ж такі заходи зможуть скоротити споживання електроенергії приблизно на 80%.

Як відомо, влада закликала українців обмежити споживання електроенергії з 17:00 до 23:00 – у пікові години навантаження.