Гуманітарну допомогу від нардепа спрямують паліативним хворим

17 серпня Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги отримав гуманітарну допомогу від народного депутата України Віталія Войцехівського. Голки, шприци, перев’язувальні матеріали, бандажі та інші медикаменти спрямують на догляд за паліативними хворими. Про це повідомляє видання Золотоноша.City.



– Паліативна – це допомога пацієнтам із захворюваннями, які в силу тих чи інших причин не підлягають лікуванню. Це або тяжкі інвалідизуючі, або із захворюванням нервової системи, які не піддаються ні лікуванню, ні реабілітації, або онкологія пізніх стадій. Наше завдання – максимально прибрати всі ті незручності, які дає хвороба тяжкохворому та мінімалізувати тягар на родичів хворого, – пояснив головний лікар міської первинки Олександр Прокопчук.

 

Гуманітарну допомогу від нардепа спрямують паліативним хворим

Для цього навесні в закладі була створена паліативна команда з чотирьох лікарів, такої ж кількості медсестер та психолога. Одна виїзна команда складається з лікаря та медсестри. Вони тримають зв’язок із сім’єю хворого, а також безпосередньо виїжджають додому до пацієнта – оглядають, роблять перев’язки. У разі потреби – вакцинують. Є лікар, який їздить і щеплює від коронавірусної інфекції. Станом на сьогодні чотири бригади обслуговують 145 золотонісців.

– Пацієнти або їх родичі звертаються зі своїми скаргами до сімейних лікарів. Ті, за потреби, скеровують людей до нас. Ми оглядаємо, вивчаємо діагноз, визначаємо стан пацієнта і тип догляду, – розповів координатор закладу по наданню паліативної допомоги Сергій Подолинний. І додає, що складні діагнози дуже важкі для сприйняття і найтяжче говорити пацієнтам про неминуче, багато хто не може з цим змиритися.

Усі лікарі, які входять до команди паліативної допомоги мають основну зайнятість: Олена Луганська – лікар-педіатр, завідувачка амбулаторії №2; Наталя Галат – лікар загальної практики сімейної медицини амбулаторії №1, Сергій Подолинний – лікар-терапевт амбулаторії №1, Алла Прокопчук – лікар загальної практики сімейної медицини амбулаторії №2. Паліативна допомога – це понаднормова робота, якою медики займаються після основного прийому пацієнтів.