Олександр Прокопчук » Анальгін: не все так однозначно

А ми продовжуємо “дегустувати” лікарські препарати з домашніх аптечок. І сьогодні у нас на черзі препарат, сама назва якого означає “знеболення”: анальгін. Отже, якщо перекласти з латині даний препарат, то “alg”- cуфікс, що вказує на біль, а частка “an” означає заперечення. Тому дослівно препарат так і перекладається, як знеболювальний.

І це ФАКТ #1 про нього. Рекомендую запам’ятайтати суфікс “-АЛЬГ-” , а ми їдемо далі.

ФАКТ #2. Міжнародна назва даного препарату – МЕТАМІЗОЛ НАТРІЮ. Тому, якщо Ви купили дорогі ліки за “все золото світу”, то уважно читайте склад. Можливо – це банальний “анальгін”. Наприклад: новАЛЬГін, темпАЛЬГін, пентАЛЬГін – це все препарати, що містять у собі Метамізол.

ФАКТ #3. Метамізол Натрію – традиційний НПЗП і має всі три звичні ефекти: знеболюючий, жарознижуючий і протизапальний.

Однак він також розслабляє гладку мускулатуру внутрішніх органів, що надає йому властивості СПАЗМОЛІТИКА.

І саме ця властивість робить його частим “гостем” комбінованих препаратів для лікування больових синдромів, що супроводжуються спазмом, наприклад, ниркової коліки. Препарати: СпазмАЛГон, РенАЛЬГан та БарАЛГетас – це теж Анальгін. І це ФАКТ #4

ФАКТ #5. Анальгін – ефективний, однак токсичний препарат.

Окрім “традиційних” для НПЗП побічних ефектів він часто провокує бронхоспазм і пригнічує КРОВОТВОРЕННЯ, викликаючи агранулоцитоз. Тому він приймається короткими курсами по 2-3 дні.

А ще він може фарбувати сечу в червоний колір, вважайте на цей ФАКТ #6 коли прийматимете ці ліки.

ФАКТ #7 Молекула Метамізолу часто взаємодіє з іншими ліками і про це потрібно пам’ятати.

* НПЗП: в комбінації з іншими препаратами своєї групи, ризик побічних ефектів зростає в кілька разів!!!

* Цукрознижуючі (гліклазид, глібенкламід): анальгін посилює їх дію!!! Діабетикам на замітку.

* Спирт: анальгін посилює дію алкоголю. Тому беріть на озброєння даний лайфхак і вперед займати чергу на трансплантацію печінки.

* Седативні(заспокійливі) препарати: посилюють дію Анальгіну. Сібазон, Фенобарбітал і звичайно Димедрол( хоча це не зовсім заспокійливе).

АНАЛЬГІН можна вводити внутрішньовенно або внутрішньом’язево. Однак, і це написано в інструкції, потрібно бути готовим до протишокових заходів!!!

Поціновувачам “тройчатки”(анальгін+димедролу+папаверин) – узяти до уваги і це ФАКТ#8

ФАКТ #9 Анальгін дозволений до вільного продажу в країнах пост-СРСР та латинської Америки. Продається суворо по рецепту у східній та центральній Європі. І заборонений в США та більшості країн західної Європи.

ФАКТ#10. Хоча інструкція дозволяє використовувати даний препарат у дітей, попередні факти свідчать не на користь даної ідеї.

РЕЗЮМЕ: АНАЛЬГІН – дуже неоднозначний препарат. Він може бути заборонений однією країною, однак бути в протоколах лікування сусідньої.

Він дієвий, однак токсичний.

Тому він добре підходить для разового знеболення і абсолютно протипоказаний для тривалого прийому.

Ми продовжуємо розбір “народних” препаратів. Ліпіть пальці догори і пишіть, який ще препарат “посмакуємо” наступного разу. Щиро Ваш,

Олександр Прокопчук, лікар загальної практики – сімейний лікар,

директор КП “Центр первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини)”

Читайте також: Олександр Прокопчук » Парацетамол: чому б ні?