Олександр Прокопчук » Парацетамол: чому б ні?

Допис розпочну з особистого досвіду… У перші дні широкомасштабного нападу ми комплектували аптечки для тероборони. Контакти з волонтерами ще не були налагоджені. І всі медикаменти ми купували в аптеках… Враховуючи, що половина з них була зачинена і в “самому соку” була чергова хвиля Ковіду – це був ще той квест. Моїх радощів не було меж, коли в одній аптеці ми знайшли 200!!! пачок Парацетамолу.

Сьогодні все інакше…завдячуючи роботі волонтерів та допомозі закордонних друзів Парацетамолу тепер більше ніж достатньо. Більше того, ним всі нехтують. Хоча препарат дуже хороший, особливо зараз. Чому? Я напишу вкінці допису, а зараз 10 цікавих фактів про цей препарат. Погнали…

Є така група ліків – НЕСТЕРОЇДНІ ПРОТИЗАПАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ. Всі вони мають 3 ефекти:

1. Протизапальний;

2. Знеболюючий;

3. Жарознижуючими;

Це препарати: ібупрофен, анальгін, диклофенак, кеторолак, німесулід і т.д.

Такий широкий спектр дії цих препаратів має і темну сторону – побічні ефекти. Це проблеми з шлунком і кишечником, враження нирок, порушення кровотворення і т.д. Так, от ПАРАЦЕТАМОЛ, стоїть окремо від цих препаратів. Він має ЦЕНТРАЛЬНУ дію.

Тому у нього практично відсутній ПРОТИЗАПАЛЬНИЙ ефект, в цьому його мінус, однак, він НЕ має цілої купи побічних ефектів зазначених вище.

І це ФАКТ #1: Парацетамол відносно безпечний препарат.

В доповнення до попереднього факту: Парацетамол один з двох препаратів (інший Ібупрофен), який дозволений немовлятам, вагітним і мамам що годують груддю. І це ФАКТ #2.

ФАКТ #3. Парацетамол, завдячуючи профілю безпеки, найпоширеніший безрецептурний препарат у світі. Зокрема в США його частка становить 67%.

ФАКТ #4. Парацетамол дуже гарно всмоктується в шлунково-кишковому тракті (майже 100%); Окрім того його максимальна концентрація в крові досягається вже за 20-30хв. Це одна з його переваг серед знеболюючих.

ФАКТ #5. Парацетамол вважать слабким знеболюючим. Та це не так…Ми просто забуваємо правильно дозувати. Разова доза Парацетамолу: 10-15мг/кг. Тобто доброму козаку вагою більше 100кг, мало 1 таблетки Парацетамолу(500мг), а потрібно мінімум дві.

Помощні протизастудні чаї – не що інше, як той самий ПАРАЦЕТАМОЛ + різні добавки (судинозвужуючі, протиалергічні, вітаміни і т.д.). Вони залежать від виробника. Такі чаї не мають великої переваги перед традиційними парацетамолом, а побічних ефектів мають в рази більше. І це ФАКТ #6.

ФАКТ #7. Парацетамол часто є у складі комплексних знеболюючих. Наприклад:

Доларен, Долоксен, Таміпул, Фаніган – містять у своєму складі Парацетамол.

ФАКТ #8. Парацетамол є для в/в введення. Називається він ІНФУЛГАН. Враховуючи, високу біодоступність його в таблетованій формі, у формі інфузій він потрібен лише у випадку коли пацієнт не може ковтати пігулки.

ФАКТ#9. ПАРАЦЕТАМОЛ має багато торгівельних назв. Панадол, Ефералган, Рапідол, Ацетамінофен…і мій улюблений бельгійський ПЕРДОЛАН 😁.

ФАКТ #10. Хоча побічні ефекти у Парацетамолу трапляються 1 на 10 000, він не є панацеєю. У рідкісних випадках він може давати тяжку печінкову недостатність. І так, це один з тих препаратів, які КАТЕГОРИЧНО не можна поєднувати з алкоголем!!!

Резюме: Парацетамол, у разі правильного дозування – ефективний знеболюючий та жарознижуючий препарат. Окрім того, швидко всмоктується і діє. А враховуючи його профіль безпеки – це препарат #1 для лікування больового синдрому та температури. Особливо зараз в умовах, коли можливі складнощі з отриманням медичної допомоги.

Для всіх, хто дочитав до кінця, маю запитання: Як Вам такий формат по окремих препаратам? І якщо – 👍, то пишіть в коментарі, про які ліки написати ще.

Олександр Прокопчук, лікар загальної практики – сімейний лікар,

директор КП “Центр первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини)”

Читайте також: Олександр Прокопчук » Що робити, якщо немає ліків?