Перше в Україні електронне інформаційне табло, що живиться від альтернативних джерел енергії, запрацювало на Черкащині

Автострада виконала роботи з монтажу табло зі змінною інформацією на межі Київської та Черкаської областей – на трасі Н-08. Табло живиться від сонячних панелей – раніше таких в Україні не встановлювали, це пілотний проєкт. Також це перше електронне табло в Черкаській області.

Виведення інформації на табло буде здійснюватися з Укравтодор. Для цього було розроблено спеціальне програмне забезпечення. Це дозволяє диспетчерам за лічені секунди інформувати учасників дорожнього руху про обмеження у русі попереду: в разі ремонтних робіт, ДТП, небезпечних погодних явищ (ожеледиця та снігові замети взимку); обмеження руху важкого негабаритного транспорту; зниження видимості попереду в наслідок туманів у літній час. Інтерактивний знак дозволяє виводити будь яку графічну і текстову інформацію, що значно покращує сприйняття її водіями.

Табло за якістю зображення нічим не поступається подібним аналогам, але при цьому для його функціонування потрібно у 7 разів менше енергії. Застосування енергоощадних технологій дозволяє використовувати сонячну енергію замість звичайної.

Вироблено табло австрійською фірмою SWARCO, яка є світовим лідером у цій галузі.

У подальшому плануємо приділяти ще більшу увагу екопроєктам з використанням альтернативних джерел енергії та розвивати безбар’єрність на дорогах (наприклад, встановлювати точки заряджання батарей транспортних засобів, облаштовувати місця для відпочинку водіїв з освітленням тощо).

За два роки Автострада відновила понад 40 км траси Н-08 на Черкащині. У ході ремонту виконали низку інфраструктурних робіт, зокрема облаштування освітлення на об’їзній дорозі Золотоноші, встановили нові зупинки громадського транспорту, туалети. Також на межі Київської та Черкаської областей зробили майданчик для автомобілів.