Золотоноша затвердила бюджет на 2022-й рік

22 грудня на засіданні 16 сесії Золотоніської міської ради депутати ухвалили головний кошторис міської територіальної громади на наступний рік. За таке рішення проголосували 16 депутатів, 7 – утрималося, повідомляє видання Золотоноша.City.

Обсяг дохідної частини бюджету 2022 року складає 346,3 млн грн. Зокрема, власні доходи загального фонду – 245 млн грн. У порівнянні з очікуваними надходженнями у 2021 році, обсяг збільшено на 7,5%, або на 17 млн 100 тис. грн. Доходи спеціального фонду бюджету громади обраховані у сумі 8,4 млн грн, що на 3,5 млн грн, або на 71,4%, більше від того, що очікують до кінця поточного року. Із цих коштів 4,5 млн планують спрямувати на бюджет розвитку громади.

У 2022 році передбачено трансферти з Державного бюджету – 92 млн 893 тис. грн. Левова частина цих коштів – це освітня субвенція з Державного бюджету місцевій казні – 86 млн 773 тис. грн. У прийдешньому році вона збільшиться на 7,3 млн грн (9,2%).

Щодо витрат бюджету громади на 2022 рік, то їх визначено у сумі 346 млн 307 тис. грн, з яких 330 млн 193 тис. грн – видатки загального фонду, 16 млн 114 тис. грн – спеціального фонду, у тому числі, на бюджет розвитку громади спрямують 12 млн 200 тис. грн.

Найбільше коштів потребує освітянська галузь. На фінансування заходів та утримання закладів освіти передбачено 210,5 млн грн (63,77%), на охорону здоров’я − 11,9 млн грн (3,61%), на соціальний захист та соціальне забезпечення – 23,5 млн грн (7,12%), культуру і мистецтво – 13,2 млн грн (3,99%), фізичну культуру і спорт – 3,7 млн грн (1,13%), державне управління – 44,5 млн грн (13,5 %). На розвиток житлово-комунального господарства передбачено 16,7 млн грн (5,08%). Понад 20 мільйонів буде скеровано на соціальну програму «Турбота» − це підтримка ветеранів війни і праці, осіб з інвалідністю, учасників антитерористичної операції, учасників операції Об’єднаних сил, малозабезпечених та соціально незахищених сімей Золотоніської міської територіальної громади.

– Пропозицій, які надавали розпорядники було дуже багато. Перед нами стояло завдання – збалансувати прогнозовані надходження, що у нас можуть поповнити бюджет з тими необхідними платежами, які в першу чергу ми повинні оплачувати. Депутати з розумінням поставилися до наших пропозицій і вцілому бюджет прийнятий. Були деякі зауваження щодо депутатського фонду, який використовують депутати.

Кошторис на наступний рік зрозуміло дуже важкий. Тому що енергоносії суттєво виросли. І ми розуміємо, що нам необхідно забезпечувати комунальними послугами освітні і медичні заклади, усі муніципальні установи. Частину бюджету з’їдають комунальні послуги, але ми спромоглися зробити так, щоб залишити фінансування і на розвиток громади. На ремонт доріг і благоустрій міста кошти будуть. Наразі ми не можемо забезпечити великі проєкти – ремонт районного будинку культури чи відновлення центру безпеки у Благодатному. Але є дуже велике бажання. Наше перше завдання –  профінансувати проектно-кошторисну документацію, аби в подальшому могли звертатися до держави за допомогою у виділенні коштів для реалізації даних проєктів. Сподіваємося, що депутат Верховної Ради Віталій Войцехівський допоможе нам у здійсненні наших амбітних планів, – прокоментував перший заступник міського голови Олег Масло.