Як цьогоріч Золотоноша відзначатиме зимові свята

13 грудня Золотоноша почне вбиратися у новорічні шати. На центральній площі міста працівники ПП «Базис плюс» почнуть встановлювати ялинку, прикрашати гірляндами фонтани й алею троянд, інформує прес-центр міської ради.

Як цього року відзначатимемо новорічно-різдвяні свята в місті та які гуляння може собі дозволити громада у межах карантину розповів начальник відділу культури Станіслав Щербатюк:

– У зв’язку з карантинними обмеженнями ми дуже лімітовані в організації свят. Артисти будинку культури дуже ініціативні, вони трудоголіки й не звикли сидіти склавши руки – постійно креативлять, придумують творчі постановки й нестандартні підходи, щоб донести свою творчість у теперішніх рамках. Нас постійно перевіряють правоохоронні органи, тому ми максимально перейшли в онлайн і транслюємо свої вміння містянам через інтернет.

 – Чи вийде Святий Миколай до дітей на центральну площу міста?

– Так, обов’язково вийде. Традиційно на день Святого Миколая, 19 грудня, ми запрошуємо діток всієї громади до центральної ялинки. Дійство розпочнеться о 15 годині, і триватиме пів години. На урочистостях окрім Святого Миколая виступатимуть артисти міського осередку культури, вихованці будинку дитячої та юнацької творчості. О 15.30 засвітимо ялинку.

 – Як організовуватимете новорічні ранки і чи в силі залишається традиція з народними гуляннями у новорічну ніч?

– Розпочнуть закликати святкову атмосферу до Золотоноші Снігурка і Дід Мороз. З 24 грудня по 2 січня казкові герої гулятимуть по центральній площі. Всі охочі зможуть, на щастя, сфотографуватися з парою.

Новорічна ніч, у зв’язку з епідемситуацією, обмежиться привітанням Діда Мороза і Снігуроньки о 1.30 ночі. Хоча, для підтримання святкового духу людей, які зберуться біля ялинки, до 4 ранку гратиме музика.

Новорічні ранки будуть проведені в освітніх закладах міста, але без участі батьків. У будинку культури урочистості не заплановані у зв’язку з карантинними обмеженнями.

 – Щороку, біля ялинки працівники культури проводили Різдвяні зустрічі. Які нововведення чекають на громаду?

– За ініціативи помічниці народного депутата України Віталія Войцехівського, Мар’яни Ніщенко, 7 січня ми організуємо різдвяний флешмоб. Близько 13 години запропоновано усім бажаючим, в тому числі представникам різних конфесій, зібратися біля Свято-Успенського собору, щоби з колядками попрямувати до новорічної ялинки. Хода пройде за участі співочих колективів Золотоніської громади, в тому числі представників сіл. Доєднатися можуть всі охочі. Ідучи, з яскраво оздобленими Різдвяними зірками, фольклорні колективи, хорові виконавці й колядницькі гурти співатимуть обрядові пісні. Святкова хода завершиться на площі концертом артистів громади. Дійство розраховане на півтори години.