У Золотоноші дітей з інвалідністю навчають гончарному мистецтву

Студія гончарного мистецтва «Мальви» допомагає в реабілітації дітей з інвалідністю. Досвід золотоніських колег переймала нещодавно директорка Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «ЖАГА Життя» Наталія ВоронкінаСаме з цією метою вона недавно відвідала студію «Мальви» в Золотоноші.

Про це повідомляють на сайті Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради.

Студія діє на базі відділення денного догляду дітей-інвалідів Золотоніського міського центру соціальної допомоги з 2016 року. Її відкрили за гроші благодійників та міського бюджету. На ремонт і облаштування витратили 400 тис. гривень: придбали гончарне обладнання, виготовили спеціальні меблі. Працівники соціального захисту допомагали методичним наповненням майстерні. З допомогою благодійників придбали автомобіль, яким щодня соцпрацівники привозять дітей з інвалідністю на заняття до центру.

Золотоноша
Студія працює в двох напрямах: проведення інклюзивних майстер-класів з гончарного мистецтва для дітей, підлітків та їхніх родин і виготовлення керамічної продукції для реалізації. За отримані кошти купують глину і втілюють нові освітні проекти у центрі.

Навчають дітей гончарству майстриня Надія Резніченко і підопічний центру, волонтер Сергій Лебідь. Програму навчання для особливих дітей складають самі, адже потрібних посібників немає.

Золотоноша
Директорка Золотоніського Центру надання соціальних послуг виконкому Золотоніської міської ради Людмила Неліна переконана: «Гончарство – важлива складова реабілітації та терапії дітей. Гончарні круги є електричні й механічні, тому під час заняття розвивається моторика рук і ніг. Творчий процес допомагає психологічній рівновазі. Я впевнена, що хтось вийде з цієї майстерні справжнім митцем, роботами якого будуть пишатися».
Золотоноша
Підопічний Дмитро Коваленко навчається у гончарній майстерні 6 років. «Мені подобається малювати і ліпити з глини. Одну зі своїх робіт – відтиск золотоніського Успенського собору – я зробив спеціальною технікою видряпування».

За словами директора черкаського департаменту соціальної політики Євгенія Данченка, аналогічну практику потрібно ввести і в Черкасах: у Центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Жага життя».

Читайте далі: Соціальне таксі у Золотоноші: хто може скористатися послугою перевезення