Олександр Прокопчук » Міфічна гіпертонія

Есенціальна гіпертензія, саме так її вірно називати. Хронічна хвороба #1 з якою пов’язано багато міфів, які щодня лунають від наших пацієнтів. Давайте пригадаємо деякі з них…

МІФ-1: У ГІПЕРТОНІКІВ ІСНУЄ “ЇХ” НОРМАЛЬНИЙ ТИСК

На справді, все що вище 140/90, а з урахуванням Американської асоціації кардіологів (АНА) – вище 130/80 – це ГІПЕРТЕНЗІЯ. І вона ВЖЕ шкодить Вашому організму. А тому метою лікування має бути тиск НИЖЧЕ зазначених цифр.

МІФ-2: ЯКЩО НІЧОГО НЕ ТУРБУЄ, ТО ПИТИ ЛІКИ НЕ ТРЕБА

Доповнення попереднього міфу. Навіть, якщо тиск 160/100 і Ви себе прекрасно почуваєте, це не означає, що він не “з’їдає” Ваші судини. Вражаються нирки, мозок, серце, нижні кінцівки. Тому міряти тиск і пити ліки потрібно регулярно, а не коли болить голова.

МІФ-3. ГІПЕРТОНІЯ – ВІКОВА ХВОРОБА

На початку ХХст. панувала думка, що гіпертензія – це вікова компенсаторна реакція судин. Сьогодні все інакше. Є багато людей у віці 90 років, які мають тиск 120/80. І на перевіс ним, багато молоді з тиском 140! Гіпертензія, на жаль, молодіє.

МІФ-4. ПЕРЕД ПРИЙОМОМ У ЛІКАРЯ, ПИТИ ТАБЛЕТКИ НЕ ТРЕБА

Не знаю як Вам, шановні колеги, а мені цікаво: чи допомогають ті ліки, які вживає пацієнт? І я абсолютно не розумію, чим мотивується людина, яка спеціально не приймає таблетки перед візитом. Боїться, що лікар визнає його здоровим? Чи хоче встановити новий рекорд Гіннеса по тиску.

МІФ-5. ВИСОКИЙ ТИСК ТРЕБА НЕГАЙНО “ЗБИВАТИ”, БО БУДЕ ІНСУЛЬТ

Твердження не зовсім коректне. Насправді у 80% інсульт ІШЕМІЧНИЙ, тобто його причина перекриття судини тромбом. А підвищення тиску – компенсаторна реакція. У такому випадку, екстрено тиск не рекомендується збивати. Натомість, профілактикою ІНСУЛЬТУ є постійний контроль тиску менше 140/90.

Мій улюблений міф, що гіпертонію можна вилікувати курсами “крапельниць” я описав окремим постом.

Мораль: артеріальна гіпертензія – хронічна хвороба, яка лікується контролем тиску за допомою зміни способу життя і за необхідності, ПОСТІЙНОГО прийому ліків!!!

Усім Дякую за приділений час!

Олександр Прокопчук, лікар загальної практики – сімейний лікар,

заступник директора КП “Центр первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини)”

Читайте також: Олександр Прокопчук » Яка медицина нам потрібна?