Діалог та співпраця: керівництво Золотоніської громади зустрілося з господарниками

29 березня відбулася зустріч керівництва Золотоніської міської ради із сільськогосподарськими виробниками, які ведуть свою діяльність на території нашої громади. Про це повідомляє видання Золотоноша.City.

Якщо брати в загальному, на землях Золотоніської ОТГ працюють близько 15 господарств, на зібранні були присутні 10. Це, за словами начальниці відділу прогнозування та розвитку громади Вікторії Остроглазової, говорить про те, що переважна більшість готова до співпраці.

– Представники міської влади познайомилися із с/г виробниками і запропонували для чесного діалогу зробити звірку по використанню землі. Їм запропонували до кінця тижня надати інформацію про свої господарства, чим вони володіють, що орендують, яку кількість паїв обробляють, − сказала Остроглазова. – Ми, в свою чергу, весь активний банк землі, який буде вільний, почнемо запускати на аукціон. Місцевим господарствам першим повідомлятимемо про час та інші подробиці, щоб могли брати участь у цих аукціонах.

Перший заступник Золотоніського міського голови Олег Масло повідомив, що чинне законодавство передбачає наявність агрохімічного паспорту земель, які вони обробляють. Цей документ надає більш точну інформацію, скільки земля вартує, який її склад, де вона знаходиться, яка «нормативка» і так далі.

– Піднімалося також питання щодо відсотку сплати земельного податку. Різні господарства його зовсім по-різному платять. Хтось сплачує по 13,5% від нормативно-грошової оцінки землі, а є і по 4,5%. І це питання як до господарників, так і до нас, − зазначив міський посадовець.

Як сказала Вікторія Остроглазова, наводився приклад, яким чином можуть господарства співпрацювати із сільськими старостами − у формі соціальних угод.

Керівництво Золотоніської ОТГ зустрілося з господарниками: говорили про чесний діалог і співпрацю
− Будь-який сільгоспвиробник може брати активну участь у розбудові того села, землі якого він обробляє. До того ж, для того, аби не було ніяких грошових оборудок, потреби, які необхідні селу, виробники оплачують самотужки: купують бензин, спортивну форму або ж чистять дороги від снігу. І виконують процес самі за рахунок коштів, передбачених соціальними угодами, − наголосила пані Вікторія. – Згідно з такими угодами звітують перед громадою.

Наразі запроваджено аудит земель в межах тих громад, що входять до складу Золотоніської ОТГ. Після його проведення стане зрозумілим реальний стан справ щодо наявності усіх земельних ділянок по кожному населеному пункту. Наприклад, у межах Коробівської громади виявлено незаконне розорювання земель запасу.

Земельна інспекція складе протокол на порушника, який має сплатити чималий штраф. На посадових осіб у грошовому еквіваленті передбачене втричі більше адміністративне покарання.

Як наголосив Золотоніський міський голова Віталій Войцехівський, міська влада готова зустрічатися з місцевими господарниками і налаштована на діалог та співпрацю, щоб гуртом розбудовувати Золотоніську територіальну громаду.

Читайте також: Оприлюднено актуальний графік руху автобусів по Золотоніській громаді