Кілька громад Золотоніщини створять єдиний Центр сімейної медицини

На пленарному засіданні п’ятої сесії Золотоніської міської ради восьмого скликання серед інших питань мова йшла про злиття районної та міської первинних ланок медицини. Щоб обговорити усі нюанси цього процесу, на зібрання запросили голів Вознесенської, Новодмитрівської і Піщанської територіальних громад та сімейного лікаря Ларису Насальську. Про це повідомляє видання Золотоноша.City.

На початковій стадії Центри первинної медико-санітарної допомоги працювали на субвенційних умовах. Нині ж, коли лікарі мають декларації з мешканцями громад, фінансування здійснює Національна служба здоров’я відповідно до кількості укладених угод. На цій основі відпала потреба в існуванні двох ідентичних первинних ланок.

Кілька громад Золотоніщини створять єдину первинку. Для сільчан відкриють амбулаторію у поліклініці

Як розповіла Лариса Насальська, Золотоніській багатопрофільній лікарні під час процесу децентралізації було простіше змінити власника та перейти у підпорядковування міської ради. Комунальному некомерційному підприємству «Золотоніський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» здійснити такий хід не вдалося, оскільки реєстраційні документи були з прив’язкою до села Гельмязів. Щоб не втрачати ні ліцензії, ні договору з НСЗУ, довелося змінити власника на Гельмязівську ОТГ.

− З того часу у нас почалися проблеми − від повного нерозуміння нагальних питань до організаційних моментів, − зазначила Лариса Олександрівна. – Власник комунального підприємства бажає, аби його центр був у Гельмязові, що є повним абсурдом. З цього приводу проводилися неодноразові переговори з усіма головами громад. Але до єдиної думки не дійшли. Золотоноша є центром всієї Золотоніщини, тож реєстрація повинна бути у місті. Це по-перше. По-друге, якщо власником багатопрофільної лікарні є Золотоніська міська рада, то вона повинна бути й власником первинної медико-санітарної допомоги, щоб не розривати і не роз’єднувати медицину. Вона й так з 2015 року надто покроєна: спочатку виокремили невідкладну допомогу, потім − первинну ланку. Нарікань від людей надто багато.

Заручившись підтримкою однодумців, голів Вознесенської, Піщанської та Новодмитрівської громад, Лариса Насальська звернулася до депутатів Золотоніської міської ради з проханням створити єдину первинну ланку з надання населенню медико-санітарної допомоги.

У зв’язку з тим, що керівництво Гельмязівської ОТГ після неодноразового звернення не дало дозволу на реорганізацію закладу, за словами Насальської, серед ризиків – втрата декларантів, які уклали угоди з лікарями амбулаторій на отримання медичних послуг. Проте варто скористатися досвідом медиків сіл Коробівка, Деньги та Благодатне, які уже пройшли шлях приєднання доволі успішно.

− Ми написали лист-звернення про матеріальне відшкодування медикам амбулаторій на перехідний період, − сказала Лариса Олександрівна. – Будемо сподіватися, що нас почують. Сьогодні я звертаюся до вас не з власного бажання, а висловлюю наміри всього колективу медиків, які уповноважили мене після неодноразового обговорення ситуації.

Кожна громада розуміє, що вона не в змозі фінансово утримувати амбулаторії у селах, але ж і позбавити людей медичного обслуговування теж не можна. Тому найкращий вихід – створення єдиного центру. Це дасть можливість замінювати лікаря, який з певних причин вибув із строю. Наразі по району 140 хворих на коронавірус. Нездужають і лікарі. А їх у кожній амбулаторії лише по одному, у кожного своє робоче навантаження.

Золотоніський міський голова Віталій Войцехівський висловив сподівання, що у разі позитивного вирішення питання депутатами, на території поліклінічного відділення Золотоніської багатопрофільної лікарні доцільно буде відкрити амбулаторію з обслуговування мешканців сусідніх громад.

− Таке розташування стане дуже зручним для сільських мешканців, − констатував Войцехівський. – Не виходячи з одного приміщення, вони зможуть після прийому сімейного лікаря потрапити до вузького спеціаліста. Але важливо донести до кожного мешканця Новодмитрівської, Вознесенської та Піщанської громади про необхідність переукладення декларацій, хоча сімейний лікар у них залишається незмінним.

Національна служба здоров’я оплачує лише пакет медичних послуг, а дофінансування — утримання будівель ФАПів, затрати на енергоносії тощо − лягає на плечі громад. Вознесенська, Піщанська та Новодмитрівська громади у дольовій участі відповідно до кількості членів громад готові взяти на себе ці витрати.

− Медичні питання можна було вирішити дуже легко, шляхом реорганізації, − переконаний голова Новодмитрівської ОТГ Артем Кухаренко. – Якби тільки голова Золотоніської районної ради не лобіював інтереси Гельмязівської громади та не ставив палиці в колеса. Прикро, що ми втратимо немалі залишкові кошти. Це неправильно, бо постраждають люди. Громади району повинні співпрацювати і взаємодіяти. Нашу пропозицію щодо спільного зібрання, обговорення і вирішення проблеми проігнорували.

− У державі відбувається адміністративна реформа, що тягне зміни в усіх сферах, − додав очільник Піщанської ОТГ Руслан Семенюта. – Звісно, ми будемо нести втрати після об’єднання міської і районної медицини. Але ми повинні це зробити, щоб не знищити галузь. Можливо, перехідний період затягнеться на кілька місяців, але ми готові виділяти субвенційну підтримку. Після спілкування з головою Гельмязівської ОТГ Іваном Тітаренком зрозумів: він переконаний, що ми усі ще будемо проситися до нього назад. Ясно, людина керується не власним розумом, а вказівками інших.

– Чому ми просимося до вас? Не секрет, що значна частина наших мешканців працює у Золотоноші і договори уклала з міськими сімейними лікарями, – відкрито пояснив керівник Вознесенської ОТГ Олександр Титаренко. – Наші громади – сусідські, географічно близько і зручно розташовані. У нас немає боргів, за утримання ФАПів та інше ми доплачуємо Гельмязівській ОТГ. Подібним чином співпрацюємо і з вторинною ланкою медицини. З директором багатопрофільної лікарні уклали договір на обслуговування населення і відшкодовуємо свою частку пропорційно до кількості населення. Свою вигоду бачимо в тому, що витрати на утримання адмінапарату будуть меншими.