Майстер із Золотоноші створив на подвір’ї справжню алею скульптур [ФОТО, ВІДЕО]

Посеред подвір’я – алея кам’яних скульптур. Віталій Дахівник із Золотоноші понад 30 років займається мистецтвом різьблення та розвиває авторський стиль. Кореспондентам Суспільне:Черкаси майстер розповів, що камінь сам йому підказує, у якому напрямку рухатися.

– Всі якось про камінь говорять, що він холодний, мертвий. Але це не так. Він дозволяє втручатися де дзвін такий, ніби стверджує: я не страждаю.

скульпторФонтан на подвір’ї митець почав створювати ще коли був студентом, а завершив майже через 10 років. Так рух за рухом, ідея за ідеєю, він і став цілісною композицією:

– Це три алегоричні фігури. Із сопілкою – мистецтво, а ось ця символізує – знання. Хрест – символ спасителя. Цівки води, як елемент композиції, вони творять арку.

скульптор

Ескізи своїх робіт чоловік створює з кераміки, а потім розробляє масштаб для кам’яних композицій. Надихає, розповів скульптор, усе, що є довкола. Найбільше ж до душі – постмодерн:

– Стиль постмодерн мені абсолютно комфортний. Там, можна максимально синтезувати стилі, експериментувати з формою і, власне тоді, знайти свою форму. Де ти можеш переживати свої емоції і свою тему. Це абсолютна свобода творчості.

Кожна робота особлива по-своєму. Має свою історію, задум і посил, розповів майстер.

– Улюблена робота – це та, якою я хворію, скажемо так, по-доброму сьогодні. Ту що я створюю сьогодні. Все інше тоді відступає на другий план. І увага концентрується на роботі.

скульптор

Проміняти українське життя на закордонне навіть у професійному плані, зізнається, не готовий:

– Національне мистецтво працює на національну ідею. Митців багато в країні, глядачі якийсь образ облюбують і піднімуть і будуть єднатися біля нього.

Митець зізнався, що не уявляє себе поза межами рідної України, тож надихається нею і творить для українців.