Мешканцям Золотоноші надаватимуть безкоштовні реабілітаційні послуги

У рамках третього, спільного з Фондом родини Нечитайло проєкту, Золотоніський міський центр соціальної допомоги отримав першу частину обладнання для відділення соціально-медичної реабілітації. Про це повідомляє видання Золотоноша.City.

Між виконавчим комітетом Золотоніської міської ради та Фондом родини Нечитайло укладено меморандум про співпрацю на соціальні проєкти. У Золотоноші їх наразі є три. Вже успішно втілено перший – це гончарна справа; другий – соціальні перевезення, третій – реабілітація осіб з інвалідністю.

Ініціатором останнього проєкту став міський голова Віталій Войцехівський. Його підтримав Центр соціальної допомоги, у якому зараз створюють відділення соціально-медичної реабілітації. Кінцевим результатом стане отримання медичної ліцензії для надання реабілітаційних послуг жителям золотоніської громади. За словами директора Центру Людмили Неліної, послуги реабілітації опорно-рухового апарату будуть безкоштовними.

– Цей проєкт складається з чотирьох локацій. Однією з них буде кімната, де проходитиме відновлення після інсультів та поновлення навичок ходьби, тобто, тренування рук і ніг – парези. Наразі ми одержали першу частину обладнання. Воно купується на трьох майданчиках. Майданчики – це підприємства, що займаються випуском і продажем такого реабілітаційного обладнання, – пояснює посадовиця.

Міський центр соцдопомоги вже отримав устаткування від ТОВ «Норма-Трейд» м. Полтава. Це – підприємство-виробник, і що найважливіше, його обладнання ліцензійне. Крім того, фахівці підприємства навчають, як працювати на такому обладнанні, проводять майстер-класи.

– Восени я їздила на виставку інклюзивного обладнання для осіб з інвалідністю і там познайомилася з продукцією цього товариства, – ділиться Людмила Тіборівна. – Хочу сказати, що своє обладнання воно експортує у реабілітаційні центри Австрії, а ще у Київ, Бровари, де існують такі відділення при лікарнях. Тобто, ми вже знаємо, що обладнання пройшло випробування і є ефективним. Постачальники нам доставили перші три тренажерні комплекси. Має бути ще один. Подальшим етапом проєкту буде встановлення кабіни відновлювальної терапії для тренування хребта.

Наступним – облаштування великого залу лікувальної фізкультури за методикою Київського реабілітаційного центру «Самотужка», автором якого є подружжя Івчатових. Тут будуть шведські стінки і багато м’яких модулів. Фахівці столичного центру приїдуть до Золотоноші і навчатимуть працівників Центру соцдопомоги.

– Четверта локація, а це – останній напрямок, призначена для адаптації дітей та осіб з інвалідністю, які мають психічні та інтелектуальні вади. Це буде кімната психологічного розвантаження, – зазначає Людмила Неліна.