Відкрити дитячі садочки попередньо планують 1 червня

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про перехід до другого етапу послаблення карантину, адже, як відмічають урядовці, в Україні вже почалося зниження динаміки захворюваності. Отже, з 25 травня дозволено розпочати роботу дитячих садочків. Це має відбуватися одночасно з відновленням роботи громадського транспорту, щоб батьки могли дістатися з малечею до дошкільних установ і роботи. Водночас рішення про відкриття цих закладів у кожному регіоні ухвалюватимуть окремо, залежно від досягнення епідемічних критеріїв. А саме: якщо немає зростання захворюваності, не заповнюються ліжка з хворими на коронавірусну хворобу, проводиться належне тестування. Дитсадки працюватимуть протягом усього літа, дітям регулярно мірятимуть температуру, а працівники носитимуть захисні маски та спецодяг.

Як розповіла виданню Золотоноша.City очільниця відділу освіти Золотоніського міськвиконкому Ольга Строкань, для відновлення роботи дошкільних закладів педагоги чекають на рішення відповідних комісій. Втім, до відкриття дитсадочків вже готуються заздалегідь.

– Ми отримали для обговорення проєкт розпорядження головного санітарного лікаря України щодо організації протиепідемічних заходів в період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), при проведенні ЗНО та поновлення роботи закладів дошкільної освіти, – зазначає Ольга Миколаївна. – Для викладу пропозицій, на жаль, дали лише один день. Дошкільники Золотоноші направили свої бачення на гарячу лінію профільного міністерства. Чекаємо вже затвердженого розпорядження головного санітарного лікаря. Але ми готуємося і маємо протоколи щодо того, яким чином мають працювати садочки і яких правил дотримуватися і батьки, і працівники закладів, щоби мінімізувати контакти дітей між собою.

Усі розуміють складність проблеми. Батьки, насамперед, повинні отримати довідку від сімейного лікаря про стан здоров’я своєї дитини. І саме вони нестимуть відповідальність за достовірність цієї інформації. 21 травня відбулася двогодинна нарада із завідуючими дошкільними закладами міста, де обговорили всі нюанси відкриття. Виробили алгоритм дій і пам’ятки для батьків. У такому напрямку зараз працюємо: що нам треба зробити, щоб золотоніські садочки були безпечними.

За словами Ольги Строкань, міська рада виділила додаткові кошти для придбання всіх необхідних засобів захисту: інфрачервоних термометрів, бактерицидних ламп, додаткових дезінфікуючих засобів та інше. Працівники дошкільних закладів взяли до уваги рекомендації Міністерства охорони здоров’я щодо вимірювання температури перед початком роботи. До роботи допускатимуть тих, у кого температура не більша 37,2°С. Проводитимуть також температурний скринінг дітей на вході до установи та кожні 4 години із занесенням показників у відповідний журнал. Якщо температура тіла понад 37,2°С, то малюка не допустять у садочок. Якщо ж температуру виявлять протягом дня, то його ізолюють, повідомивши про це медикам та батькам. Зранку дітей прийматиме вихователь групи поза межами будівлі садочку. Батьки або супроводжуючі повинні мати індивідуальні засоби захисту. Очікування на території садочка обмежено.

Окрім того, на вході до дитячого закладу стоятиме спиртовмісний антисептик для обробки рук. На період карантину заборонено використовувати тканинні багаторазові рушники, м’які іграшки, килими з довгим ворсом та перебувати у взутті у закритому приміщенні. Згідно з рекомендаціями, працівники закладів дезінфікуватимуть іграшки, а поверхні – не рідше, ніж кожні 2 години та відразу після закінчення занять. Через стільки ж часу відбуватиметься вологе прибирання з використанням мийних та дезінфікуючих засобів. Провітрювати приміщення мають протягом не менше 15 хвилин перед відкриттям та почергово – кімнати протягом дня. Обмеження існують і під час їжі. Якщо раніше за столом сиділо чотири дитини, то тепер – дві і по діагоналі. Що стосується прогулянок на вулиці, то тут важливо забезпечити соціальну дистанцію між групами, аби діти менше контактували, але водночас і взаємодіяли.

Начальник відділу освіти відмітила, що це – досить жорсткі умови, однак запевнила, що їх неодмінно виконуватимуть, адже це стосується здоров’я маленьких мешканців Золотоноші. Перебування дитини у дошкільному закладі має бути не тільки цікавим та корисним, а й безпечним для її життя. Відкрити дитячі садочки попередньо планують 1 червня.

Додамо, що у Золотоноші функціонує сім дитячих установ. На відновлення їхньої роботи чекає понад 1100 дітей.