«Майстерня успіху»: у Золотоноші запрацює новий соціальний проєкт

Завдяки співпраці з благодійною організацією «Фонд родини Нечитайло» у Золотоноші реалізують ще один соціальний проєкт, направлений на допомогу людям із складними захворюваннями для вирішення соціальних проблем. Його назва – «Майстерня успіху». Як розповіла виданню Золотоноша.City директор Золотоніського центру соціальної допомоги Людмила Неліна, це був конкурс, організований для всієї України приватним фондом родини Нечитайло.

У ньому взяли участь 170 проєктів. Конкурсантам треба було пройти три етапи відбору, останній з яких проходив у Zoom онлайн режимі. У результаті відібрали 5 проєктів, серед них – і нашого Центру. Конкурсна комісія оцінювала презентацію і ставила питання. До неї входив експерт Олег Мазурик, викладач університету імені Шевченка, економіст, який займається плануванням. Саме він вивчав бюджет проєкту і соціальний ефект для громади, від нього і надійшло найбільше запитань.

– Ми працювали над проєктом два роки. Пройшли останній етап і нас відібрали, – розповідає Людмила Тіборівна. – Залишилося узгодити юридичні питання, а потім – процедура підписання договору. Наш проєкт спрямований на підтримку дітей, дорослих і пенсіонерів, які мають фізичні вади. Це можуть бути профільні захворювання, як от: дитячий церебральний параліч, різні травми, зокрема і відновлення організму після важкого інсульту. Проєкт не передбачає витрати на заробітну плату працівників і оренду приміщення та оплату комунальних платежів. І, власне кажучи, гроші нам ніхто не дає. Ми розробили методику, визначили потреби. Центр робить замовлення і самостійно підбирає обладнання. Спонсорам пропонуємо два-три постачальники, а вони вже самі з ними ведуть переговори і купують нам реабілітаційне обладнання.

За словами Людмили Неліної, майстерня успіху матиме чотири локації. Одна з них – фітнес-зал із спеціалізованим обладнанням для тих, хто має не дуже важку форму захворювання. Інша – це буде досить великий зал із спеціалізованим обладнанням, яке приводить у норму м’язи, хребет, руки, ноги. Тут зможуть проходити відновну терапію і пенсіонери, і діти та особи з інвалідністю, які мають фізичні вади. Третя локація має соціально-педагогічний напрямок. Це кімната, розрахована на психологічну реабілітацію. Цією послугою зможуть користуватися жителі міста: дорослі і діти, які мають різні психічні розлади, у тому числі, і АТОвці, які пережили великі стресові ситуації. Четверта локація розрахована винятково на навчальний процес дітей. З ними працюватимуть психолог і логопед.

– Тож «Майстерня успіху» – це великий проєкт, який працюватиме на спільній основі впродовж трьох років, за умови виконання прописаних у договорі спонсором вимог, – наголошує очільниця Центру.

Варто зазначити, що це вже третій спільний проєкт з фондом родини Нечитайло, який реалізується у Золотоноші. Такі соціальні проєкти досить популярні у місті і мають великий вплив, бо залучають багато людей. Це стосується, зокрема, і функціонування гончарної майстерні, і соціальних перевезень. Саме фонд родини Нечитайло разом із Золотоніською міською радою наприкінці грудня придбали вже друге соціальне авто для перевезень людей з інвалідністю. Вартість семимісного «Рено» склала 430 тисяч гривень. Загалом щомісяця послугами такого «таксі» у місті користуються до 120 дітей з інвалідністю та групи ризику, а також від 100 дорослих. 

Підготовка до втілення третього проєкту тривала два роки. Вже проведено перші поточні ремонти приміщень та встановлено підйомну гідравлічну платформу, наразі завершується встановлення шахти ліфту. Завдяки паритетним умовам співпраці учасники процесу знають свої обов’язки. Працівники центру і благодійники впевнені, що і цей проєкт буде успішно втілено в життя.