“Раджу користуватися офіційною інформацією”, – заступниця міського голови спростувала поширені міфи про коронавірус

Золотонісці останніми днями перевантажені інформацією про COVID-19. На цьому фоні містом ширяться чутки, абсурдність яких часом досягає апогею. Це й не дивно, адже часто люди помічають у себе ніби-то симптоми зазначеного вірусу. Не панікувати та користуватися офіційною інформацією, телефонувати своїм лікарям, писати на офіційні сторінки установ у соціальних мережах, телефонувати на гарячу лінію міського голови та надсилати особисті повідомлення посадовцям радить профільна заступниця міського голови Золотоноші Мар’яна Ніщенко. Далі – пряма мова:

 Міф 1: У вас немає тестів, тому у Золотоноші немає хворих

✅ Спочатку сімейний лікар має проаналізувати анамнез хворого. Таке дослідження здійснюється безконтактно. Ви можете зателефонувати своєму лікарю, поінформувати про симптоми, які маєте. Якщо ви контактували з хворими або нещодавно повернулися із-за кордону, маєте симптоматику COVID-19, то Ваш лікар викличе до вас мобільну бригаду. Це – навчені та забезпечені необхідними засобами захисту лікарі. Прибувши на місце, вони візьмуть зразки для дослідження методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР), який передадуть в обласний лабораторний центр, і вже за кілька годин буде результат. Наразі ми надаємо перевагу саме ПЛР-тестуванню, оскільки воно дозволяє оперативно виявити інфікування, на відміну від експрес-тестів, що більш-менш достовірний результат показують на 3-5 день хвороби. Тобто, ПЛР-тестування роблять у лабораторному центрі Черкас, якщо у Вас є симптоматика на COVID-19. Золотоніські ж лікарі, у разі потреби, приїздять до Вас у складі мобільної бригади.

‼ Міф 2: У Золотоноші нікому не робили таких тестів

✅ Золотонісці, які мали підозру на коронавірус, проходили ПЛР-тестування. Тест показав негативний результат, але 14 днів такі містяни знаходяться в умовах суворої самоізоляції та на контакті із сімейними лікарями.

‼ Міф 3: У мене точно коронавірус, а лікар не хоче робити тест

✅ Немає потреби робити ПЛР-тестування абсолютно всім! Зокрема здоровим. Адже сьогодні, приміром, людина, зробивши тест, одержала негативний результат, а завтра може інфікуватись. Таке тестування проводять виключно людям, які мають відповідні симптоми чи контактували з хворими на коронавірус або повернулись з-за кордону. Для початку розберемося в симптомах хвороби. Захворілі мають підвищену температуру та лихоманку, сухий кашель та відчуття втоми. Втім, варто звернути увагу й на такі симптоми як вологий кашель, ускладнене дихання, біль у горлі, головний біль, біль у м’язах, озноб, нудота та блювання, закладеність носа, діарея, кровохаркання, почервоніння та запалення очей. Також хвороба може тривати і в легкій формі, з невеликою температурою та сухим кашлем.

Якщо ви помітили у себе якісь із зазначених симптомів, насамперед варто зателефонувати до свого сімейного лікаря. Його телефон можна знайти в декларації, на сайті лікарні, або зателефонувати в реєстратуру свого медичного закладу й запитати там. Сімейний лікар вислухає ваші скарги та порадить, як діяти далі, та чи потрібна госпіталізація. Також розкажіть лікарю, чи подорожували ви напередодні, чи спілкувалися із людьми, які потенційно могли бути інфіковані.

‼ Міф 4: Я хочу зробити швидкий тест, а немає де

✅ Якщо у вас підтверджені симтоми вірусу і Ви хочете зробити тест, то в інфекційному відділенні Золотоніської багатопрофільної лікарні містяни при потребі можуть пройти експрес-тести. Результат пацієнт отримує відразу. Але його вірогідність складає всього 30%.

‼ Міф 5: Мені погано і я піду відразу у лікарню

✅ Не потрібно при поганому самопочутті відразу іти до лікаря. Спочатку зателефонуйте йому і він проконсультує, що робити далі. Не слід самостійно приймати рішення та йти на тестування стосовно наявності COVID-19. Таке рішення має прийняти ваш сімейний лікар. Не потрібно робити тест на коронавірус, якщо у вас звичайне ГРВІ.