Сімейний лікар розповіла про народні міфи щодо лікування застуди

У дитинстві, коли ми хворіли, батьки, а особливо бабусі, відразу лікували нас «дідівськими» способами. До голови прикладали капустяний листок, до грудей – замотану у хустину товчену із содою варену картоплю, у шкарпетки сипали гірчицю. Та чи справді народні методи лікують? Видання Золотоноша.City обрало п’ять найпопулярніших з них і попросило лікаря міської сімейної амбулаторії №1 Оксану Полякову прокоментувати їх дію.

1. Гаряче молоко з медом проти застуди.

 – Мед є природним антисептиком, зменшує біль в горлі. Проте слід використовувати чистий мед, не розведений водою, не змішаний з цукром і не переварений. А такий можна придбати лише у перевірених продавців або з власної пасіки, що не для кожної людини є можливим. Слід також пам’ятати, що мед втрачає свої властивості при нагріванні до 40 градусів. Молоко потрібно вживати теплим, а не гарячим.

2. Сік алое від нежиті.

 – Алое володіє пом’якшуючою, антибактеріальною і протизапальною дією. Сік з нього знімає запалення слизової оболонки носа і зменшує кількість слизу. Але цей народний засіб не є панацеєю в лікуванні застуди та грипу. Він лише полегшує загальний стан хворого.

3. Інгаляція вареною картоплею при застуді.

 – Підігрітий і вологий картопляний пар стимулює приплив крові до слизової поверхні верхніх дихальних шляхів, розріджує мокроту. Пара не повинна перевищувати 40-45 градусів, бо в такому разі вона швидше зашкодить, ніж допоможе. Проте, перед проведенням інгаляції слід проконсультуватися з лікарем, адже існують групи людей, яким протипоказаний такий метод лікування. Проводити інгаляції при серцево-судинних захворюваннях, онкології, вагітності, гіпертензії, пневмонії, гіпертермії тіла, атеросклерозі судин головного мозку суворо заборонено.

Для дітей до року інгаляції протипоказані взагалі і призначаються лише педіатром.

4. Розтирання козячим лоєм (жиром) від кашлю.

 – Козячий жир здатний істотно полегшити кашель. Він має зігріваючий ефект, що є корисним при бронхіті. Його ще можна змішувати з прополісом для розтирання, або ж з теплим молоком – для пиття. Але повністю вилікувати кашель таким чином не можна, має бути проведене комплексне лікування.

Вчасно звертайтесь до лікаря, щоб отримати кваліфіковану допомогу.

5. Гірчиця у шкарпетки

 –  Теплова дія гірчичників та гірчичного порошку може призвести до надмірного підвищення температури тіла. До того ж, гірчиця виділяє ефірні олії, які можуть подразнювати дихальні шляхи, викликати алергічні реакції чи бронхоспазм. Особливо небезпечними є такі процедури для дітей. Тому я б не рекомендувала такі заходи лікування.

Підсумовуючи сказане, варто зазначити: не отримавши вчасного ефективного лікування, можна погіршити свій стан здоров’я та отримати ускладнення захворювання. Завжди пам’ятайте про це, читаючи про черговий «магічний» народний засіб. До того ж, не всі народні засоби є безпечними. Кожен з вище згаданих способів лише покращує загальний стан.

Тож, вчасно звертайтесь до лікаря, щоб отримати кваліфіковану допомогу.