У Золотоноші відбувся форум на підтримку дітей з особливими потребами [ФОТО]

23 серпня в Золотоноші відбувся форум «Інклюзія в освіті». У заході взяли участь керівники департаментів освіти та директор шкіл з Черкаської та Полтавської областей, представники громадських організацій та влади з різних куточків центральної України. Організатори заходу – ГО “Табір Максимум” та ГО “Фундація Шепердз” (США)

– Ця проблема існує давно, але у суспільства недостатньо розуміння глибини цієї проблеми. На практичному рівні не існує умов для родин, які мають дітей з особливими потребами, щоб вони могли з’являтися на рівних в суспільстві. Умов для їхнього навчання з дітьми фізично здоровими. На форумі ми обговорювали ці питання, щоби зрозуміти як почати розв’язувати ці проблеми. Має бути комплексний підхід. І на початку потрібно вести просвітницьку діяльність в суспільстві для того, щоб люди зрозуміли наскільки ця проблема глибока, а також, що діти з інвалідністю мають такі ж душі, як і ми» – зазначив один із учасників заходу, голова ГО Руху Реформації Валерій Бєляєв.

На форумі розглядали створення платформи для обміну досвідом та міжнародного партнерства задля розвитку інклюзії в освіті та інших сферах життя в Україні. Зокрема, мова йде про надання практичних інструментів і інформації для керівників профільних організацій, навчальних закладів та вчителів для успішного запуску інклюзивних навчальних програм в школі, допомогу вчителям, щоб зрозуміти потреби і хвилювання батьків та учнів, навчання вчителів допомагати дітям будувати стосунки з учнями з інвалідністю. Для подальшої співпраці сформовано дорожню карту.

За словами заступниці міського голови Мар’яни Ніщенко, табір “Максимум” на сьогодні є візитною карткою Золотоноші.

– Вони залучають іноземних партнерів, аби приділити увагу надважливому питанню сучасного освітнього процесу – інклюзії. Представники зі США готові поділитися досвідом та навчити наших педагогів особливостям роботи із такими дітьми», – зазначила посадовиця.

У свою чергу гендиректор табору Віталій Собко запевняє, що це лише початок.

– Разом з командою ми вже два роки розвиваємо інклюзію в табірному середовищі. Сьогодні нам вдалося піти далі та розпочати діалог з освітянами на рівні Центральної України. Попереду можливості співпраці з міжнародними університетами в напрямку навчання вчителів з інклюзивної освіти та вузькопрофільних спеціалістів, зустрічі з керівництвом областей та новий форум, – підсумував результати Собко.