“В обслуговуванні не відмовить жоден лікар нашого центру”, – керівник міської первинки Віра Антонова

2019-ий рік робить перші кроки. Минулий відійшов в історію. Але для декого залишив по собі незавершені справи. Одна з найголовніших – не укладені угоди на надання медичних послуг із сімейними лікарями та педіатрами. Це упущення, якому протягом 2018-го року дехто не надав особливого значення, боляче аукається тоді, коли виникає гостра потреба у відвідуванні медика-вузького спеціаліста – хірурга, травматолога, невролога, уролога, ЛОРа, офтальмолога тощо. Кожен з них відмовить у прийомі, якщо ви не матимете направлення від свого сімейного лікаря. Як же бути наразі тим, хто ще тільки визначається або ж уже зіткнувся з такою ситуацією, розповідає громадсько-політична газета “Златокрай” в інтерв’ю з директором КЗ «Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Вірою Антоновою.

– Віро Омелянівно, скільки містян уклали угоди із медиками первинки і як бути тим, хто має намір «мати персонального лікаря»?

 – Станом на 28-е грудня 66% золотонісців пройшли процедуру реєстрації, якою займалися 15 лікарів міської первинки. В амбулаторії №3 сімейні лікарі Лариса Демешко, Тетяна Мозгова, Михайло Рибка та Надія Верхольот заключили декларації з пацієнтами 100-відсотково. Кожен має по 1800 угод – це максимальна кількість. Педіатри цієї амбулаторії – Надія Курило та Неля Загребельна ще мають 100 «вільних вакансій». В амбулаторії №1 на вул. Шевченка, 32, де обслуговуються мешканці Згарів, Ярків, мікрорайону машинобудівного, Струнківки і т.д., «сімейники» Віра Полякова, Оксана Полякова та Віра Антонова, а також педіатр Олена Мазур теж готові до укладення угод. В амбулаторії на Благовіщенській лікар Олена Казак теж чекає «запізнілих пацієнтів».

 А як бути в тій ситуацій, коли медик, якому довіряєш, уже набрав допустиму норму пацієнтів?

 – Найперше – заключіть декларацію, будь з ким, але щоб тільки ви були зареєстровані у Національній службі здоров’я, а в обслуговуванні вам не відмовить жоден лікар нашого Центру.

– Який граничний термін укладення угод?

 – Ми чекаємо вас до 1 липня 2019 року. Без декларації ви не зможете потрапити до вузького спеціаліста, здати аналізи у ЦРЛ, пройти курс лікування стаціонарно. За все це доведеться платити з власної кишені.

 А як з викликами лікарів для обслуговування вдома?

 – Медики міської первинки не отримують доплат за обслуговування хворих вдома. Але ви повинні обов’язково зателефонувати своєму «сімейнику» і отримати консультацію. Однак лежачим хворим у викликах не відмовляємо.

Принагідно хочу звернутися до батьків, хто не має декларації для надання медичних послуг дитині педіатром: не зволікайте, бо здоров’я вашої дитини – найдорожче.