Комунальники вже добу боряться зі стихією у Золотоноші [ФОТО, ВІДЕО]

Від учорашнього вечора золотоніські комунальники працюють над чищенням доріг міста від снігу, котрий буквально заполонив наш регіон. Потужний циклон з вітром із південного заходу Європи накрив Черкащину цієї ночі. За повідомленням місцевої метеостанції, вже вранці на полях утворився потужній шар нерівномірного снігового покриву висотою 30-35 см. Випало 17 мм опадів, що складає 113 % декадної норми. 

Комунальна техніка працює вже майже добу (з 2:00) і не припинить робу також цієї ночі. Проте й сильний вітер та хуртовина протягом дня в багатьох локаціях зводили нанівець зусилля.

Як зазначив вранці начальник УЖКГ Олександр Флоренко, в першу чергу протягом дня опрацьовуються центральні вулиці, автобусні маршрути, небезпечні перехрестя та підйоми. Лише після цього комунальники дістануться до другорядних вуличок та провулків. Згодом було оприлюднене розпорядження міського голови щодо тимчасової заборони в’їзду до міста вантажного, великовагового та габаритного транспорту.

У зв’язку з цим УЖКГ просить громадськість самоорганізуватися і допомогти в наведені ладу. Також, для координації дій, посадовець закликав повідомляти на офіційній сторінці управління у Facebook про назви вулиць, куди техніка комунальників і промислових підприємств ще не дісталася. Окреме прохання – не лишати свої автівки на вулицях міста, адже це перешкоджатиме роботі снігоприбиральних машин.

Тим часом стихія зачепила Золотоношу і за межами району. По обіді надійшло повідомлення про те, що Домантівська свердловина (джерело централізованого водопостачання) залишилася без світла. Через налипання мокрого снігу обірвано високовольтну лінію. Аварійні бригади Золотоніського РЕМ на той момент не могли дістатися до місця аварії на території району. Вже о 16:00 енергетики аварію ліквідували. В тих будинках, де сталися перебої з водопостачанням, вода на цей час має з’явитися.

В цілому, протягом дня долати стихію допомагали також промислові підприємства міста, надаючи свою техніку. Окремо у міській раді вдячні агрофірмі “Маяк із Піщаного за роботу у місті потужних машин John Deere. Також для боротьби із надзвичайною ситуацією залучили і військову техніку із 156 зенітного ракетного полку.

Наразі, окрім снігоприбиральної техніки, у посиленому режимі працюють аварійники РЕМу, адже по всьому місту і району один за одним відбуваються пориви ліній електропередач.

За повідомленням Черкаського обласного гідрометцентру, сьогодні до кінця доби інтенсивні опади полишать територію області. Проте вже завтра до нас підійде атмосферний атмосферний фронт, котрий принесе мокрий сніг, штормовий вітер 15-20 м/с та хуртовини. На дорогах очікується ожеледиця, можливі снігові перемети та накати. 

Наступної доби температура сягне -3..-8, а вдень – +1…-5 градусів.

Щойно керівник УЖКГ Олександр Флоренко повідомив, що вночі, опісля згасання опадів, комунальна техніка посипатиме золотоніські дороги не традиційною до цього піщано-соляною сумішшю, а міксом із гранітного відсіву та солі. Це матиме значно більший ефект у боротьбі зі стихією.