Питання розцентралізації районної бібліотеки розглянули на сесії міської ради

Майже місяць у Золотоноші активно обговорюють розцентралізацію фондів центральної районної бібліотеки для дорослих та районної дитячої бібліотеки. 46-тисячний фонд ЦРБ планують розподілити по селах, залишивши невелику кількість книжок у місті. Як повідомляє громадсько-політична газета “Златокрай”, трудовий колектив бібліотеки і сотні її читачів стукають в усі двері, щоб залишити цей культосвітній храм у теперішньому вигляді.

За словами директора центральної районної та районної дитячої бібліотеки Галини Безкровної, причина розцентралізації – нестача коштів у районному бюджеті для фінансування закладу. Не вірячи у безвихідність ситуації, бібліотекарі звертаються в усі інстанції, просять допомоги у меценатів і народу: «Ми просили допомоги в обласного департаменту культури та профільного міністерства, писали листи до Людмили Русаліної та Миколи Томенка». Нещодавно подібний лист-звернення з’явився у соціальній мережі Facebook, пізніше його продублювали на пошту місцевим ЗМІ із закликом: «Наша стаття  є випробуванням незалежних, громадських газет на демократію та свободу слова».

27 листопада відбулося пленарне засідання сесії районної ради, на якому вирішувалася доля освітнього закладу. Ось що районна газета «Вісник Золотоніщини» написала про розгляд питання на зібранні:

«Наступним у порядку денному сесії було питання про передачу книжкового фонду права комунальної власності районної ради, що перебуває в оперативному управління відділу культури і туризму райдержадміністрації, у комунальну власність сільських рад. Це зумовлено тим, що втратив чинність наказ про централізацію бібліотечних фондів й активізувалися процеси створення ОТГ. Таким чином понад 270 тисяч примірників книг, якими й зараз користуються жителі сіл, логічно передати у власність сільських рад – розцентралізувати. Відтак є необхідність внести зміни до штатного розпису центральної районної бібліотеки та районної бібліотеки для дітей. За таке рішення проголосували депутати райради».

За словами депутата районної ради Людмила Литвиненко, дуже важливо, щоб бібліотечне надбання було цілісним. Наразі йде його розцентралізація, проте це питання не на часі, бо як такого Золотоніського об’єднання територіальної громади ще не існує, а бібліотечний фонд вже розформовується.

– Наскільки мені відомо, дозволу Міністерства культури на розформування фонду немає. Сільські бібліотекарі звернулися до депутатів районної ради з проханням зберегти цілісність фонду у місті, оскільки їм така форма набагато зручніша в роботі, пояснює Литвиненко.

Її районний колега Анатолій Данчишен додає, що чимало дітей із сіл району – Мелесівки, Нової Дмитрівки, Кединої Гори та інших – навчаються у Золотоніських загальноосвітніх і музичній школах. Місто ж не вимагає з району компенсації за це.

– Я проголосував проти розцентралізації бібліотек, тому що, на мою думку, бібліотечний фонд варто зберегти цілісним в одному місці, адже книгами користуються як місцеві школярі, так і учні району, – виклав свою позицію обранець.

За день до сесії районної ради міські посадовці написали лист до очільника районної державної адміністрації Олександра Лісового та голови районної ради Валерія Саранчі. Зокрема в ньому йшлося про таке: «З метою збереження книжкового фонду Золотоніської центральної районної бібліотеки, за результатами наради голів депутатських комісій Золотоніської міської ради, було вирішено запропонувати вам розглянути питання передання Центральної районної бібліотеки на баланс Золотоніської міської ради. У разі вирішення цього питання позитивно, повне  фінансування об’єкту бере на себе Золотоніська міська рада. Відвідувати заклад зможуть не лише жителі міста, а й, згідно Закону, усі громадяни України. Дякуємо за співпрацю».

На жаль, відповіді на пропозицію так і не отримали.

А 4 грудня представники районної бібліотеки та міські читачі завітали на сесію міської ради з проханням допомогти. «Ви – наша остання інстанція…Тільки від вашого рішення залежить питання життя і смерті», – емоції людей вихлюпувалися назовні. Зокрема до присутніх звернулася Галина Безкровна.

– До цього часу нас фінансувала районна влада. На 2019 рік не вистачає коштів для фінансування закладу. І зараз стоїть питання про скорочення штату та нівелювання такої структури, як дві районні бібліотеки. У нас фонду – 46 тисяч книг, якими користуються жителі міста і району. У відсотках це 80% і 20% відповідно. Маємо 2700 читачів, з яких 1200 – школярі. При всій повазі до ще двох міських бібліотек, там прекрасні працівники, однак таким фондом вони не володіють. Ми зараз маємо достатньо ресурсів, щоб задовольнити всі запити наших читачів, йдемо в ногу з часом, – зауважила Безкровна.

«Чи звертався трудовий колектив до районної ради з проханням утворення міськрайонної  бібліотеки?» – пролунало питання із залу. «Ми не маємо таких повноважень», – отримали відповідь.

Валентина Боченкова, голова комісії з питань освіти, культури, молодіжної політики та розвитку фізичної культури і спорту:

– Діти з району ходять до міських шкіл, навчаються музичної грамоти, займаються у Золотоноші. І ніхто не проти. Напишіть листа про передачу бібліотеки на баланс міської ради.

Сергій Мозговий, депутат:

– Ви кажете 80% міських читачів, 20% з району. Можна цей фонд розтягнути в села. Я знаю, що в селах бібліотекарі тільки «числяться». Вирішення питання бачу лише у співпраці. Повністю на себе брати фінансування – це дуже важко, але й відмовлятися не потрібно. І ще за однієї умови – фонд бібліотеки не повинен «розтягтися» по селах.

Володимир Мірошніченко, заступник голови комісії з питань будівництва, землеустрою, житлово-комунального господарства та благоустрою:

– Просто на ходу вирішити це болюче питання не вдасться. Варто приходити на засідання сесії зі спроможними варіантами розвитку подій. Потрібно, щоб ваші працівники запропонували хоча б один вдалий конкретний варіант виходу із складної ситуації. На емоціях це не вирішується.

Олексій Слюсар, голова комісії з питань промисловості, транспорту і зв’язку:

– Ми не можемо вирішити ситуацію без третьої сторони. Щоб дійти консенсусу, варто зібрати комісію з представників районної та міської рад, запросити трудовий колектив і тоді щось вирішувати. Наразі знайти вірне рішення ми не можемо: фонд – районний, приміщення – районне. Ми – місто, і по суті ніякого відношення до вас не маємо.

Головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення контролю та кадрової роботи Мар’яна Ніщенко:

– Чи відвідували ви сесію районної ради і який вихід бачать там?

– Так, ми були присутні на сесійному зібранні, проте слова нам не надали. Депутати проголосували за розцентралізацію.

Підсумував розмову делегованих бібліотекарів з депутатським корпусом міський голова Віталій Войцехівський:

– Ми на межі адміністративної реформи. Я абсолютно погоджуюся з присутніми депутатами, що сьогодні це питання ми не вирішимо. Поряд з цим, вважаю, що ми не маємо права втрачати бібліотечний фонд, який зараз є. Ми – це не тільки жителі міста, а й громадяни України, які мають право відвідати бібліотеку та скористатися її послугами. Я поспілкувався з колективом, у цих людей багато ідей та ініціатив. Якщо ми будемо в майбутньому співфінансувати чи повністю фінансувати цей заклад, то наше завдання – використати ці ідеї, доповнивши давні традиції сучасністю. Основне наразі – створити спільну комісію. Варто зустрітися з депутатами районної ради та колективом, обговорити проблему і я, надіюся, що питання бібліотеки спільно буде вирішено тимчасово й на перспективу. У нас є гарне приміщення, і воно не повинно бути використане під черговий бар чи ігрові автомати, а лише для освітніх, культурних заходів та дозвілля молоді.