Золотонісців закликають здійснювати профілактику поліомієліту

Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, що уражає нервову систему і викликає запалення слизових стінок кишечника, носа, глотки та часто – повний параліч м’язів. Вірус проникає в організм через рот і розмножується в кишечнику. Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Найчастіше захворювання проявляється головними болями, високою температурою, втомою, нудотою, регидністю шиї, болем у кінцівках та складними неврологічними змінами. На більш складних стадіях можливий параліч та деформація кінцівок. Симптоми поліомієліту частіше проявляються в дитячому віці, але заразитися вірусом можуть і дорослі, причому, у дорослих перебіг захворювання важчий. Про це розповідає на сторінках громадсько-політичної газети “Златокрай” лікар-педіатр амбулаторії сімейної медицини №3 Неля Загребельна

За словами медика, поліовірус стійкий в навколишньому середовищі. Він зберігає свої інфекційні властивості в стічних водах при 0°С протягом місяця. Нагрівання при температурі 50°С вбиває його протягом 30 хвилин у воді, а при 55°С – в молоці, сметані, маслі та морозиві. Вірус стійкий до УФ-променів і висушування, до дії антибіотиків та травних соків, а також до хлорвміщуючих дезінфектантів (хлорне вапно, хлорамін).

Лікування хвороби здійснюється за допомогою тривалої терапії. Головне – не втрачати час і починати лікування якомога раніше. Поліомієліт у дітей не проходить безслідно, навіть у дорослому віці стан нервової системи у людини, яка хворіла, може почати погіршуватися, з’являється задишка, стомлюваність, збій дихального ритму у сні або хронічна м’язова атрофія.

Профілактика поліомієліту спрямовується на запобігання розвитку ускладнень в кістках і суглобах. Головною і найдієвішою профілактикою цього захворювання було і залишається щеплення. Крім того, дотримуючись правил особистої гігієни, можна значною мірою убезпечити себе від зараження вірусом. Після системи щеплень проти поліомієліту, імунітет до вірусного захворювання зберігається протягом п’ятнадцяти років у 100% дітей.

Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

– вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців, перші 2 щеплення – з використанням інактивованої вакцини проти поліомієліту (ІПВ);

– ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ).

Крім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно дотримуватись правил особистої гігієни (миття рук); свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

Також лікар-педіатр повідомляє, що достатньо активно проводиться щеплення проти поліомієліту і в нашому місті. За 9 місяців поточного року щеплено 89,5% дітей від запланованої кількості. До кінця 2018 року Центр первинної медицини планує вакцинувати 97,5% дітей. Вакцина є в наявності в достатній кількості. Щеплення можна зробити в кожній амбулаторії Золотоноші після попередньої консультації з педіатром або сімейним лікарем.

Якщо у невакцинованої проти поліомієліту дитини спостерігається висока температура, головний біль, біль у горлі, м’язах та кістках, нежить, блювота, раптове порушення ходи, батьків закликають терміново звертатися за медичною допомогою.