Відбулися збори колективу Центра сімейної медицини

У вівторок відбулися збори трудового колективу комунального підприємства «Міський центр медико-санітарної допомоги» за участю керівництва міста. Ініціатором зустрічі став директор КП Віра Антонова. Як інформує громадсько-політична газета “Златокрай”, головним питанням, яке спровокувало масове зібрання, стало фінансове.

Раніше адміністрація міської первинки уклала угоду з Національною службою здоров’я, на підставі якої з 1 жовтня цього року праця золотоніських медиків фінансується з державного бюджету. За словами Віри Антонової, на банківський рахунок закладу надійшло 1 млн 107 тисяч гривень відповідно до кількості укладених декларацій лікарів з мешканцями міста. Ця, на перший погляд, значна сума, повинна була б суттєво покращити матеріальний стан кожного медика, але різниця в оплаті праці стала предметом непорозумінь і недомовок.

 – Якщо хтось думає, що всі гроші ми повинні видати на заробітну плату, то глибоко помиляється, – такими словами розпочала зібрання Віра Омелянівна. – Тому що, окрім неї, у нас є невідкладні першочергові витрати. Хочу вас ознайомити із структурою щомісячних видатків, на які ми витрачаємо 120 тисяч гривень. Зокрема, закупка препаратів для фізіотерапевтичного кабінету, поліграфічна продукція, реактиви для лабораторії, закупка туберкуліну, обслуговування транспорту, санітарні та сантехнічні витрати, тессмужки до глюкометрів, що має кожен сімейний лікар тощо. Це наші гроші, яких нам ніхто не дасть. Ми повинні рахувати кожен папірець.

Доповідач акцентувала увагу присутніх на тому, що кожен сімейний лікар повинен заключити 1800 декларацій, терапевт – 2000, педіатр – 900. Звідси й нарахування зарплати. Вона розклала по полицях складову заробітку лікаря, починаючи від окладу, стажу роботи, категорії і закінчуючи преміальними виплатами. Доплата за обслуговування викликів на закріпленій дільниці знята – так регламентує Національна служба здоров’я. Вона спростувала думку декого про перевантаження медперсоналу. Для прикладу, у Борисполі з населенням 52 тисячі жителів працює 15 лікарів і 15 медсестер. У Золотоноші, де проживає 28 тисяч, – 15 лікарів і понад 30 медсестер.

 – Кожен лікар повинен мати 2 медсестри, які є його помічниками, а не компаньйонами. Тому кожна з них повинна брати на себе частину роботи, частину обов’язків. 50% від премії лікаря отримуватиме медсестра, але тільки в тому випадку, коли у нього буде повний комплект набраних декларацій, – продовжила керівник. – Якщо лікар набрав на 0,5 або на 0,3 ставки – однакової зарплати не буде. Маю статистику щодо кількості укладених декларацій кожним лікарем, дані відповідно до віку хворих, оприлюднювати не буду. Але закликаю працювати в цьому напрямку і на благо людей, і заради власного добробуту. Субвенція на пацієнта – 240 гривень – зберігається тільки до 1 липня 2019 року, а потім її нараховувати не будуть.

Щодо обслуговування пацієнтів вдома, то ця практика збережеться, але зменшується кількість звільнених завідуючих і старших медсестер. Звертаючись до керівників амбулаторій, Віра Антонова представила виконуючу обов’язки завідуючої амбулаторією №1 Олену Мазур і попросила слідкувати за повним укомплектуванням 5-и видів аптечок, вчасно подавати заявки. Гостро стояло питання трудової дисципліни та узгодження графіку роботи персоналу, як працюватимуть чергові лікарі у вихідні та святкові дні і яким чином отримуватимуть плату за цей період роботи. Адже графік роботи на місяць і табель на зарплату повинні збігатися. У ході зустрічі медики обговорили кілька організаційних робочих моментів, дійшовши висновку, що про кожен випадок варто інформувати керівництво комунального підприємства. Хоча питання, що стосувалися співпраці з вторинною ланкою, залишилися відкритими. Багато актуальних проблем озвучили лікарі: Ольга СувороваНаталія ФедосєєваЛариса ДемешкоТетяна Мозгова.

Як зауважив міський голова Віталій Войцехівський, вести огляд у приймальному відділенні ЦРЛ під час чергування – не входить в компетенцію чергового лікаря, тим більше робити призначення стаціонарному хворому після госпіталізації. Директор комунального підприємства категорично заборонила приймати у кабінетах амбулаторії №3 на третьому поверсі наркологічних хворих та в стані алкогольного сп’яніння, оскільки приміщення не передбачені для цього.

 – Ви працюєте, ввійшовши у фазу реформування, а вторинна ланка, вузькі спеціалісти ще працюють за старими принципами, – констатував міський голова. – Звідси й багато неув’язок та непорозумінь щодо чергування, прийому хворих від медиків «швидкої» тощо.

Віра Антонова відзначила педіатрів міського центру і подякувала їм за роботу: золотоніська медицина вийшла на перше місце в області за показником дитячих щеплень.

На думку заступника міського голови Світлани Судді, кожен процес реформування є випробуванням для колективу. Він демонструє рівень самоорганізації людей. Вона висловила впевненість, що тимчасові труднощі колектив переживе і вийде із стадії реформ у повному складі.

 – Лише 56% населення Золотоноші уклали декларації на отримання медичних послуг. Вам є над чим працювати, – підсумував зустріч Віталій Войцехівський. – Ви повинні пам’ятати, що про вашу роботу, якість наданих вами медичних послуг ми знаємо від ваших пацієнтів, котрі з лікарні йдуть на прийом у міську раду. Ваше покликання – допомагати хворим, а не завантажувати їх своїми проблемами.