“Чим більше буде дзвінків на урядову лінію, тим швидше змусимо верхи задуматися”, – голови кварталів обговорили нові правила нарахування субсидій

Найбільш проблемною темою, яка в переддень опалювального сезону непокоїть усіх українців, у тому числі і золотонісців, – нарахування субсидій. Саме на цьому питанні й детально зупинилися учасники останньої зустрічі із головами квартальних комітетів. Відповіді на свої питання присутні отримали від керівника Управління праці та соцзахисту Тетяни Лукомської. Про це розповідає громадсько-політична газета “Златокрай”.

За словами до нарахування субсидій на зимовий період спеціалісти управління ще не приступали. Чекають обіцяних змін, адже на порозі вже жовтень, а немає ні програми, ні постанов, ні положень.

– На жаль, на літній період мало людей отримали субсидію. З 1-го жовтня в обов’язковому порядку кожен повинен подати в управління довідку про склад сім’ї. Також з жовтня необхідно буде сплачувати визначену обов’язкову плату, яка для вас вказана в індивідуальних повідомленнях про нараховану субсидію. Монетизація за зекономлені куби газу протягом минулого опалювального періоду буде проведена протягом жовтня-листопада. Бачу і вірю, що найтяжче у цій ситуації пенсіонерам, але й працюючим складно. Якщо кілька років тому норма споживання на 1 кв. м житлової площі була 11 кубів газу, то потім вона зменшилася до 7-и, 5,5, а в цьому році – 4,5, – зазначила Тетяна Лукомська.

Також вона додала, що нарахування на опалювальний період залежить від сукупного доходу членів сім’ї, від її складу, мінімальної пенсії. Якщо у складі сім’ї є прописані особи, які фактично не проживають, то їхній дохід не враховується. Виняток складають особи, які перебувають за кордоном більше 60 днів, або ж хоч подружжя і розлучене, але має спільну дитину, то доходи батька додаються. Якщо ж член родини перебуває в АТО, його дохід не враховується.

У будь-якому випадку доповідач порадила звертатися кожному особисто в управління, аби якнайдосконаліше розглянути індивідуальну ситуацію та обрати оптимальний варіант.

 – Я – «найбагатша» пенсіонерка. Отримувала пенсію 1500 гривень, з липня добавили ще 164. Через цю доплату я була позбавлена літньої субсидії, – виступ голови квартального комітету №14 Надії Грищенко більше був схожим на крик душі. – Маю велике коло друзів, колишніх колег, з якими спілкуюся. І зробила висновок, що тільки я лишилася обділена. 18 років я відстоюю інтереси мешканців свого мікрорайону і вперше за ці майже 2 десятиліття я піднялася, щоб захистити себе. Змушена буду телефонувати на урядову «гарячу» лінію і озвучувати свою проблему на рівні держави.

Перший заступник міського голови Олег Масло підтримав рішення пенсіонерки:

 – Звичайно, телефонуйте на урядову лінію. Розповідайте про свої проблеми. Можливо, чим більше буде дзвінків, тим швидше ми змусимо верхи задуматися, як живеться людям тут.