У Золотоноші проживають 42 усиновлені дитини

У золотоніський родинах на сьогодні зростають 42 усиновлені дитини. Двоє дітей отримали нову родину вже цього року. А ще дві подружні пари нині перебувають в очікуванні на обліку кандидатів в усиновлювачі. Про це, з нагоди національного Дня усиновлення, повідомила завідувач сектору по роботі з дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування та дітьми, що опинилися в складних життєвих обставинах Ірина Ізгагіна.

Зберігаючи таємницю усиновлення, служба у справах дітей не може назвати прізвища цих людей, але з впевненістю можуть сказати, що завдяки їх любові, гуманності і милосердю діти знайшли матір та батька, щасливу родину, сімейний затишок.

– Усиновлення – це дуже відповідальний крок щодо прийняття в сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками як з боку дорослих так і з боку дитини. Усиновлювачі заслуговують на велику повагу від оточення. Традиційно вважається, що усиновлення — це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення. Усиновлення – це і вирішення проблем дорослих, які хочуть виховати дитину. Дитину, яка народжена не ними, але потребує саме їх любові та піклування, – розповідає Ізгагіна.

Наразі, за словами фахівця, держава всебічно підтримує дітей, які з різних причин втратили батьківську турботу. Зокрема, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають право на держання аліментів, пенсії по втраті годувальника, стипендії, щорічне безоплатне оздоровлення, забезпечення шкільною і спортивною формами, харчуванням на період навчання у школі, отримання єдиного квитка, який дає право на безкоштовне відвідування кінотеатрів, виставок, музеїв, спортивних споруд, безкоштовний проїзд у громадському транспорті, одноразову допомогу після досягнення 18-річного віку, вступ до ВНЗ на пільгових умовах, позачергове забезпечення житлом.

У свою чергу, кожній родині, яка усиновила дитину, гарантується одноразова допомога у розмірі, як при народженні першої дитини, одноразова оплачувана відпустка тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей).

– Гарантовані державою права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування мають забезпечити їм гідне життя. Але тільки в тому разі, коли всі ми, небайдужі до дитячих доль, допоможемо відкрити їм нові обрії. Ці діти мають право на щасливе майбутнє, – резюмує Ірина Ізгагіна.