Золотоноша стала містом-побратимом прифронтової Авдіївки [ДОКУМЕНТ]

Тісні кількарічні відносини Золотоноші та міста Авдіївка, що на Донеччині, нарешті знайшли своє логічне відображення у офіційному документі. 8 вересня був підписаний меморандум, що оголошує ці міста побратимами. Про це повідомив у четвер керівник військово-цивільної адміністрації полковник Павло Малихін, а також підтвердив учора міський голова Віталій Войцехівський.

Згідно з текстом документу, обидва міста домовились відносно подальшого зміцнення офіційних відносин та співпраці між в галузі економіки, охорони здоров’я, освіти, професійної підготовки, розвитку міст, міського планування, землекористування, охорони навколишнього середовища, туризму, культури та суспільства, а також відносно спільної реалізації конкретних проектів по співробітництву та обміну.

Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбук Павло Малихін, нині Авдіївка згадує чимало моментів, які просто складно забути. Зокрема, мова йде про щорічний насичений відпочинок авдіївських дітей у Золотоноші і теплий прийом тамтешнього вокального колективу на юнацькому Всеукраїнському фестивалі патріотичної пісні.

– Місцеві гуртом кидають все і протягом двох тижнів піклуються про наших дітей. І морально, і фізично, і матеріально. Їхній командній роботі і цілеспрямованості можна тільки позаздрити, – зазначив посадовець.

Також окремо він згадав початок 2017 року, коли Авдіївка внаслідок потужних обстрілів російсько-терористичних військ ризикувала стати центром справжньої гуманітарної катастрофи.

– Вже на ранок під міською радою Золотоноші стояв вщент заповнений мікроавтобус. Люди, які всі ці роки активно допомагали воїнам, в скрутну годину не менш завзято підтримали і цивільних українців на лінії вогню. І знову ж, гуртом! Наш Олексій  Дробязко ініціював – всі підтримали. А вже наступного ранку до нас поїхав другий бус, – акцентував Малихін.

Очільник Авдіївки подякував жителям Золотоноші та міському голові за піклування про дітей, за допомогу і за прекрасні умови проживання та ставлення до вимушених переселенців.

– Ви мовчки і без галасу, вперто доводите – Україна єдина! Українці матимуть майбутнє! Співпраця ж наша буде плідною. Вірю. Війна не вічна. А ми руку допомоги не забудемо ніколи, – резюмував у своєму дописі Павло Малихін.

Сам меморандум підписали тиждень тому під час святкування 240-ї річниці Авдіївки. На жаль, візит золотоніської делегації не відбувся, адже цього ж дня в нашому місті проводились два фестивалі. Офіційним представником від Золотоноші на підписанні був переселенець, спортивний тренер та волонтер Олексій Дробязко. Вже постфактум він провів і сумні аналогії. Якщо у Золотоноші 8 вересня під акомпанемент маршу вишиванок гримів дощ, то в Авдіївці після початку масштабного концерту почала гриміти важка артилерія ворога.

Як зазначив учора міський голова Віталій Войцехівський, підписання такого документу – цілком логічний процес у світлі значного розширення співпраці та обміну досвідом з боку Золотоноші.

– Ні для кого не секрет, що ми постійно шукаємо нові шляхи і нові зв’язки. Список міжнародних контактів, завдяки яким місто отримує реальну користь не один рік, складно вже навіть в голові тримати. І він постійно розширюється. Наприклад, зовсім нещодавно провели плідний діалог із польськими партнерами. А це – майбутні інвестиції та колосальний обмін досвідом. То чому ж не звернути уваги на українське місто, яке дійсно стало ледь не форпостом нашого фронту і потребує руку підтримки? Десь закордоном вчимося ми, а десь в Україні і допоможемо. Цілком вірно зазначив мій колега, що війна не вічна, а єдність країни доводиться саме такими тісними відносинами, – розповів посадовець.

Зі свого боку, полковник Малихін у коментарі ще раз відзначив місто-побратим, а також зауважив, що оформлення таких стосунків зовсім не випадкове.

– Всім відомо, що Авдіївці ці роки допомагали активно всі. І українці, і багато сусідніх дружніх країн. Але Черкащина – особливе для нас місце. Стільки уваги, допомоги, моральної і матеріальної підтримки! Багато чого вдалося втілити завдяки активній життєвій позиції голови ОДА Юрія Ткаченка. Але ж і люди тут особливі. Завжди відгукуються, завжди підтримають. Наприклад, завжди на зв’язку із вашим Золотоніським лісгоспом та їхніми колегами з інших районів. Одних посадкових матеріалів завезено стільки, скільки місто напевне не бачило ніколи. Золотоноша – взагалі окрема тема. Був у вас влітку із робочим візитом, остаточно впевнився, що з цією командою можна гори перевернути, – розповів Павло Малихін.

Нагадаємо, тісні відносини Золотоноші та Авдіївки розпочались три роки тому. В їх рамках наше місто щороку приймає групу хлопців та дівчат, що пережили жахи війни, для психологічної адаптації, оздоровлення та знайомства із Черкащиною. У 2016 році відбувся візит делегації золотоніських посадовців та депутатів. Окрім знайомства та підтримки наших воїнів, вирішували й економічні питання, шукаючи шляхи реалізації продукції промислових підприємств Золотоноші. Приїздили до нас для обміну досвіду і педагоги з Донеччини, а вокальний ансамбль зовсім юних дітей два роки поспіль виступав на золотоніській фестивальній сцені.