Золотоноша провела традиційний фестивальний вік-енд [ФОТО]

Вересневий циклон хоч і намагався завадити, проте у Золотоноші таки відбувся традиційний фестивальний вік-енд. В його рамках організовано всеукраїнські фестивалі чорнобривців та юнацької патріотичної пісні, хода вишиванок, виставка бойових прапорів із зони АТО, а також презентація майстрів живопису, декоративного мистецтва, випічки і меду.

Розпочався ранок для містян із Меморіального парку. Тут вже вдруге відбулась знакова подія для золотонісців – сотні прапорів України, стяги різних міст та ті, що побували на полях боїв, прикрасили нашу зелену зону. Волонтери та українські воїни почали збирати їх із 2014 року. Першим став прапор міста Київ, який підписували люди на майдані. Далі ж, буваючи у багатьох містах Батьківщини, з кожного привозили стяги із побажаннями. Мета акції – пройти усю Україну, пронести дух патріотизму, вшанувати пам’ять героїв Майдану та АТО. Сьогодні виставка містить понад чотири кілометри прапорів. До колекції взимку додався і стяг нашого міста.

Тим часом у парку Шевченка почали розгортати численні виставки учасників 6-го Фестивалю чорнобривців. Решта готувалися до анонсованої ходи вишиванок центром міста, прикрасою якої мали стати оформлені у “чорнобривцевому стилі” дитячі візочки. Тут учасникам не завадив навіть дощ, котрий розпочався саме перед стартом маршу. Під акомпанемент парасольок золотонісці та гості міста таки здійснили ходу, паралельно віддавши шану біля пам’ятника Героїв Небесної Сотні, а також біля Кобзаря.

Далі головне місце подій змістилося до міського Будинку культури, де відбулося нагородження переможців Фестивалю чорнобривців, а згодом – гала-концерт переможців Фестивалю патріотичної пісні.

Чорнобривцеву програму відкрив Євген Гонза своїм бездоганним виконанням відомої пісні “Чорнобривців насіяла мати”. Антуражу йому додали дитячий хореографічний колектив “Сузір’я” (керівник – Людмила Федина), а також школа хореографії “Успіх” (очільник – Богдана Сліпощон). До місію привітання переможців ведуча свята Вікторія Долгушина запросила міського голову Віталія Войцехівського, депутата обласної ради Вадима Гайовича, а також секретаря міської ради Наталію Сьомак.

В першу чергу нагородили наймолодших “чорнобривчиків”. Дошкільнята цього дня, окрім участі у заходах, подарували ще й віршовані вітання аудиторії. Драматург та письменник Богдан Гнатюк вручив нагороди переможцям конкурсу поезії – Марії Собченко (гімназія), Владиславу Ніцаку (ЗОШ №5) та Анні Донченко (ЗОШ №6). За краще оповідання про Золотоношу свої відзнаки отримали Тетяна Островська (третя школа), Любава Форостян (СШІТ) і Олександра Середа (санаторна школа-інтернат).

Кращих майстринь ікебан, букетів та композицій привітав Народний артист України Анатолій Гнатюк. Цього разу нагороди отримали золоті руки Віри Беркут, учителів методичного об’єднання початкових класів ЗОШ №6 та Надія Овчаренко із п’ятої школи. Кращі ж тематичні малюнки виконали Олена Войціховська (ЗОШ №5), Ірина Ярошенко (школа №6) та Микола Ковальчук (спеціалізована школа №2). В свою чергу Заслужена артистка України Астрая передала нагороди авторам кращих вишитих сорочок – Вікторії Жиденко, Лідії Кілівник та Аллі Чекан. Також в рамках фестивалю свої нагороди отримали тріумфатори конкурсів на кращий малюнок на асфальті, кращого дитячого візочка, кращої випічки.

Друга частина основної програми – гала-концерт та нагородження переможців 4-го Всеукраїнського юнацького фестивалю патріотичної пісні. Розпочали фінальну програму із важливого моменту – нагородження медалями воїнів, що брали і беруть участь у неоголошеній війні з Росією. Віталій Войцехівський та Людмила Русаліна вручили медалі “Захиснику Вітчизни” капітану Олександру Підручному, сержанту Вячеславу Швецову, Сергію Кривошеї, Олександру Воробйову, Тимофію Зубенчуку, Сергію Матюшенку, Олександру Пацьорі, бійцеві із позивним “Немирний“. Посмертно медаль “Лицарський хрест добровольця” передали сину волонтерки Катерини Валевської Артемові. Її честь зал вшанував хвилиною мовчання.

Нагородження учасників пісенного фестивалю розпочав голова журі, Народний артист України Анатолій Гнатюк. Столичний гість відзначив золотоніське свято мистецтва, а також надзвичайно талановиту молодь, що взяла участь у ньому.

– Саме за цією молоддю – майбутнє України. Саме вони будуватимуть мистецтво України. Особливо відзначу золотоніських глядачів та міського голову. За те, що в такий непростий для країни час людина знаходить можливість і думає про душу наших співвітчизників, – зауважив Гнатюк.

Подарунки отримав кожен учасник Фестивалю, незалежно від досягнень. Дипломами лауреатів, м’якими ведмедиками та солодощами від мецената Людмили Русаліної нагородили 42 учасники конкурсу. Окремо їх відзначили гості заходу. Депутат обласної ради Владислав Кулініч передав подарунок для золотоніської дівчинки Аліcи Фурси-Білецької. Його колега Віктор Полозов відзначив Марію Самовол з Гельмязова. Міський голова Віталій Войцехівський нагородив юну співачку із Золотоноші Любов Поліс.

Далі – переможці. Призи глядацьких симпатій та сертифікати на 500 гривень отримали ансамбль “Рідні наспіви” із Білгород-Дністровського та Михайло Гриць із села Татарів, що на Івано-Франківщині.

Бронзу отримала талановита золотоніська співачка Анна Фоменко із гімназії. Разом  з нагородою – одна тисяча гривень. Другим місцем та сертифікатом на 3’000 гривень відзначилась киянка Вікторія Бобаль. Першість – у Поліни Тєрєхової із Києва. Їй дістався приз у вигляді 5-ти тисяч гривень.

Гран-прі Фестивалю здобула дівчина із Хмельницького Поліанна Рижак. Її винагорода – 10 тисяч гривень.

Закінчила офіційну частину меценат Людмила Русаліна. Вклонившись янголам-охоронцям, що захищають нашу країну від окупантів, згодом вона подякувала  дітям-учасникам фестивалю, а також їхнім батькам, що доклали величезних зусиль для виховання дітей. Останню фразу вона вона промовила в якості матері п’ятьох дітей. Усім представникам молоді побажала, щоб їхні імена якомога частіше лунали на українській та світовій сцені.

Закінчився день концертом кращих колективів міста у будинку культури.

Фото: громадсько-політична газета “Златокрай”