Сонячні батареї – розкіш чи економічна необхідність?

Ріст тарифів на електроенергію, зміни в нарахуванні субсидій – змушують людей шукати економніші й вигідніші варіанти обслуговування власних потреб. Все більше стає прихильників альтернативної енергетики – вітряної, теплової чи сонячної. Про останню розповідають на сторінках громадсько-політичної газети “Златокрай”.

За словами першого заступника міського голови Олега Масла, існують два види використання сонячних електростанцій – у приватному секторі й промислового значення. У приватному секторі без ліцензії держава дозволила встановлювати електростанції потужністю до 30 кВт. Надлишок згенерованої енергії приватне домогосподарство може продавати в єдину систему енергомережі. У промисловості – юридична особа бере в оренду земельну ділянку, отримує ліцензію на генерацію сонячної енергії і продає її державному підприємству «Енергоринок», яке зобов’язане купити електроенергію по «зеленому тарифу». На сьогодні цей грошовий показник один з найвищих у Європі. Ставка коригується кожного кварталу й прив’язана до євро. На сьогодні 1 кВт дорівнює близько 5 гривень – це дуже вигідно.

– Зарубіжні інвестори зацікавилися встановленням сонячних батарей у Золотоноші саме через високу ставку тарифу. Поруч з майбутнім індустріальним парком по вулиці Обухова біля заводу залізобетонних конструкцій, іспано-українські підприємство взяло в оренду 6 гектарів землі. За кошти європейського банку там планується встановлення сонячної електростанції, – розповідає про майбутнє нововведення у місті Олег Михайлович, – У Черкаській області близько пів тисячі гектарів взяті в оренду для встановлення сонячних батарей. Золотоноша не буде виключенням.

До речі, якщо установити агрегат до 2019 року, то згідно з державною програмою тарифна ставка за кіловат фіксується й не змінюватиметься до2030 року(!). Зважаючи на її щоквартальне коливання – це досить вигідна пропозиція. Хто встановить пізніше – матиме меншу цифру у показнику, відповідно – менший заробіток.

Сонячні батареї або сонячні фотоелектричні модулі перетворюють світлову енергію сонця на електричну. Викристовуються вони зазвичай у складі сонячних або вітросонячних джерел.

«Альтернативне дерево» у Звенигородці

Цього тижня у Звенигородці на центральній площі встановили та реалізували проект «Альтернативне дерево».  Конструкція має вигляд дерева: пластиковий стовбур, а замість крони – сонячні панелі. Усі бажаючі можуть скористатися можливостями новації, безкоштовно зарядивши мобільні пристрої, планшети чи ноутбуки. На Черкащині це вже друге «сонячне дерево». Перше – з’явилося в Білозірській ОТГ на початку року. Одночасно там можна підзарядити вісім гаджетів. А в Каневі встановили лавку, на якій можна не лише посидіти, а й зарядити невеликі електронні прибори. Вулиці одного з найвіддаленіших населених пунктів Канівського району – селища Орловець – почали освітлювати 6 ліхтарів, які працюють виключно на сонячній енергії.

Цікавляться альтернативними видами енергії й на Золотоніщині. Державне підприємство «Златодар» запустило сонячну електростанцію в грудні минулого року. Ус­та­нов­ка скла­да­єть­ся з 280 мо­ду­лів. У гро­шо­во­му ек­ві­ва­лен­ті це дасть мож­ли­вість еко­но­мії по­над 200 тис. грн на рік.

Окрім того, що люди забезпечують своє домогосподарство на 100% електроенергією, частину невикористаної сонячної енергії можна продавати в загальні електромережі та отримувати компенсацію від держави, так званий «зелений тариф», який зараз складає 532,68 копійки за один кіловат (ціна постійно змінюється).

Рік тому Укргазбанк анонсував запуск нового унікального кредитного продукту “Еко-енергія”, який не має аналогів в Україні  і дає можливість домогосподарствам придбати та встановити “під ключ” сонячну електростанцію. Унікальність його в тому, що кожен бажаючий може абсолютно безкоштовно отримати Проект встановлення сонячної електростанції на свій дах (або теплового насосу на своїй території) від акредитованих банком компаній та оформити кредит до 1 млн грн. терміном на 5 років з мінімальним авансом 15% від вартості Проекту.

– На сьогоднішній день Укргазбанк акредитував більше 30 компаній, які займаються продажем і встановленням сонячних електростанцій і теплових насосів. Для отримання кредиту клієнт має надати рахунок-фактуру на купівлю та встановлення обладнання, договір з фірмою, копії своїх документів та довідку про доходи. Причому при оцінці платоспроможності клієнта ми також враховуємо майбутні отримані доходи від «зеленого» тарифу, – пояснює тонкощі кредитування начальник відділення ПАТ АБ «Укргазбанку» Ірина Грінько.

Іван Рудик з Нової Дмитрівки чотири місяці тому скористався еко-програмою від  «Укргазбанку» «Зелений тариф», й узяв сонячні батареї у безвідсотковий кредит на 3 роки. Систему установив на даху, порівну з двох боків.

– Для людей старшого віку, окрім безкоштовної електроенергії – це ще й стабільний підробіток, який не потребує фізичних зусиль, – пояснює причину встановлення сонячної електростанції Іван Васильович. – Щоб отримувати кошти, варто встановлювати сонячну електростанцію (СЕС) потужністю не менше 10 кВт – на це піде близько 250-350 тис. грн (10 тис. дол.). За п’ять років така установка окупається повністю.

За словами чоловіка електроенергія збирається цілий рік: взимку менше, влітку – більше. Додаткового обслуговування обладнання не потребує. Система не боїться ні граду, ні блискавки, ні снігу. Термін придатності залежить від якості системи й складає від 15 до 25 років. Сонячне проміння можна використовувати не лише задля електроенергії. Якщо встановити додатковий інвертор – можна нагрівати воду й опалювати приміщення.

Сонячні електростанції покращують якість напруги, й у залежності від можливостей підтягують лінії до 230 вольт. На сьогодні у Золотоноші й районі місцевими спеціалістами РЕМу до СЕС підключено 1 підприємство й 17 приватних домоволодінь, ще для двох готують документи. За словами інженера виробничо-технічного відділу РЕМу Ірини Гусак, перш за все варто визначитися з потужністю, яку хочете підключити й ототожнити її з можливостями будинку (заключити договір з РЕМом про постачання електричної енергії заданої потужності).

– Будинок до якого підключають сонячну електростанцію, повинен бути зданий в експлуатацію і мати свідоцтво на право власності. Час підключення залежить від наявності дозволеної потужності, – розповідає про деталі оформлення документації Ірина Василівна. – Збільшення потужності чи проведення з нуля до 16 кВт займає 10 днів на розробку технічних умов, 20 днів на монтаж електроустановок за умови що не потрібна реконструкція лінії (стовпи ставити, дроти натягувати) . Якщо потрібна – це займає від 30 до 120 робочих днів.

Сонячну електростанцію на 30 кВт встановив вдома житель Деньгів Валерій Буркацький:

– Весь цивілізований світ користується природними дарами, конвертуючи їх в електроенергію. На Західній Україні й у південних областях люди масово використовують свої паї як основу для сонячної електростанції. Їм фінансово вигідніше встановити СЕС, ніж засіювати поля. При всьому, вони ще й не забруднюють атмосферу.

Валерій Васильович три роки тому встановив 135 панелей. За чотири роки відіб’є затрати й отримуватиме чистий прибуток від «зеленого тарифу». Встановлювала установку фірма із Західної України. За словами чоловіка, вони беруть за монтаж на 4-5 тисяч доларів менше, ніж їхні обласні колеги.

Час монтування електростанції залежить від кількості панелей та місця розташування. Якщо це рівна поверхня – це займає близько 10 днів, якщо дах – до 20.  Найважливіше виставити панелі під правильним кутом. Тому кожен випадок індивідуальний – десь має бути фундамент чи каркас, десь потрібно визначитися з правильною стороною світу і пам’ятати, що дах має «дивитися» строго на південь. Замовник сам обирає, де вигідніше поставити установку, а регулюють спеціалісти.

– Я займаюся установкою вітряних та сонячних електростанцій близько трьох років, – розповідає про досвід роботи з альтернативними джерелами спеціаліст Володимир Боровой із Маріуполя. Він монтував електростанцію у приватному володінні в Золотоноші, – Це дорого вартісна установка й вона не всім прийдеться до гаманця, але за нею майбутнє. Люди зазвичай монтують вдома бувші у використанні установки (не старше 6-8 років), які купують у Європі. Останнім часом збільшився попит на сонячні батареї в Черкаській та Київській областях, затребувані майстри в Одесі й Дніпрі.

У підсумку можна зазначити, що за альтернативними джерелами енергії- майбутнє. Вони – доступні, екологічно-чисті й автономні. Звичайно, сьогодні назвати процедуру встановлення сонячної енергосистеми дешевою не можна. Але варто порахувати, скільки ви платите за електроенергію за рік, за десять років?..