На Золотоніщині ініціювали експертизу проведеного чищення забрудненої річки

В Золотоніському районі вкотре почали обговорювати питання забруднення річки Суха Згар, яка протікає через села Хвильово-Сорочин та Деньги. Як повідомляє «Про все», жителі цих сіл зібрались на обговорення актуальної для них проблеми. Зустрічалися люди із представниками влади району й міста. Обурення також викликала перевірка обласної Екоінспекції, яка зафіксувала тут перевищення рівня фосфатів та нітратів.

Серед причин називають неефективність роботи очисних споруд, а також значні порушення під час чищення річки, яке проводили у 2016 році. Конструктиву під час діалогу було досягнуто лише одного – районна влада задекларувала майбутнє придбання аналізаторів, які встановлять на виході з очисних споруд.

Керівництво Золотоноші зробило висновки з наявної проблеми. Одразу після слухань відбулась відповідна нарада з керівниками місцевих підприємств, яких чітко попередили про якість стічних вод з їхніх виробництв. Розмова відбулась невипадково, бо особливість роботи очисних споруд фахівці пояснювали вже далеко неодноразово. Будь-який подібний об’єкт має свою межу обробки забрудненої води. Бактерії в системі очищення цілком здатні справлятися із побутовими відходами, проте помирають через раптове масове скидання  промислових важких відходів. Через це, до речі, промисловців раніше спонукали до встановлення локальних очисних споруд. Тому й в разі виникнення подібних ситуацій в майбутньому, відповідальність буде колективною. Аж до закриття виробництва.

За словами першого заступника міського голови Олега Масла, питання ефективності очисних споруд традиційно підхоплюють в районній владі в унісон з публічними виступами народного депутата Голуба.

– Непримиренний борець із корупцією вже другий рік провадить інформаційну кампанію проти обласної адміністрації та мерії Золотоноші. Один із факторів, на якому начебто має підвищуватись рейтинг політика – очисні споруди. Для цього, до речі, на зустріч приїхали і представники телеканалу, який тісно пов’язують із помічником нардепа, – коментує подію Масло.

На думку посадовця, представники району, розраховуючи на справжній народний бунт проти мерії, на ділі почували себе не зовсім комфортно.

– Зіграв свою роль фактор, про який в цих колах та споріднених їм інформаційних ресурсах зазвичай мовчать – легендарне «чищення» річки. За таких умов про жодні позитивні результати говорити не можна. Як таке могло відбутись у правовій державі, в регіоні, за яким чітко слідкує антикорупційний народний депутат, питання мабуть риторичне, – продовжив Олег Масло.

Під контроль питання бере й область. Сьогодні відбувається виїзна нарада щодо стану водних об’єктів і виконання доручення ОДА. Свої питання ставить вже заступник голови обладміністрації Віталій Коваль.

В місті ж надалі проблему планують вирішувати комплексно. Перший крок – проведення чіткої незалежної експертизи одночасно і щодо роботи очисних, і щодо якості того самого чищення річки Суха Згар. Найбільше ж на вирішення цього питання очікують жителі Хвильово-Сорочина і Деньгів.

Довідково: 2016 року на очищення річки Суха Згар було ви 5 мільйонів гривень. Проведення подібних робіт взимку несе мало користі, проте акти виконаних робіт були закриті вже 29 грудня. Хоча й фізично техніка працювала на воді ще довго. Багато питань тоді виникло, як до самої технології очищення, так і до самої «тендерної» процедури. Апелюючи на нестачу часу, був проведений так званий тендер із застосуванням переговорної процедури. В такому разі тендер фактично не проводиться, а підрядник визначається без конкурсу. Цікавим став сам виконавець робіт. Невідома фірма, отримавши кошти на рахунок, просто найняла техніку Лівобережного управління водних ресурсів. Так зване чищення полягало в розкиданні забрудненого дна річки на береги. Крім того, сам маршрут робіт викликав дуже багато нарікань від фахівців, як приклад вкрай неефективного освоєння бюджетних коштів. Логічно було б почати із прочищення Сухої Згарі і її джерел, просуваючись потроху до Дніпра. Натомість підрядники розпочали чистити гирло Золотоношки, рухаючись вгору за течією. Наслідок плачевний – туди, де роботи були начебто виконані, все-одно потрапляла вода з неочищених ділянок, знову забруднюючи все на своєму шляху. Ну а сама Суха Згар без відновлення природного водозабезпечення перетворилась просто на калюжу, єдиним джерелом якої виступають нині очисні споруди.