У Золотоноші вп’яте стартував всеукраїнський шаховий турнір [ФОТО]

На базі школи №3 сьогодні стартував ювілейний, п’ятий всеукраїнський шаховий турнір. Меморіал пам’яті відомого золотоніського гросмейстера Ісаака Болеславського цьогоріч продовжив розширювати і кількість учасників, і свою географію. Всього до участі зголосилися 120 знавців цієї гри із багатьох куточків країни. Честь своїх регіонів у Золотоноші цими днями захищатимуть представники із Київської, Полтавської, Донецької, Одеської, Сумської, Житомирської, Миколаївської, Хмельницької, Кіровоградської, Чернігівської, Львівської, Харківської, Вінницької областей, а також з Києва та Дніпра.

Турнір відбуватиметься до 5 червня, а за цей час зареєстровані шахісти візьмуть участь у декількох змаганнях. Головний турнір проводиться у двох категоріях (основна і молодіжна) за швейцарською системою у 9 турів. Усі результати заносяться до національного рейтингу учасників. Крім цього, під час форуму відбудуться турніри з блискавичних шахів, а також розв’язування шахових композицій.

Організатори Меморіалу – Золотоніська міська рада та міськрайонна шахова федерація. Слідкуватиме за правилами арбітр ФІДЕ Олег Городиський. В ролі турнірного директора традиційно виступає керівник місцевої федерації Віктор Грінько. Водночас він – один із головних ідейних натхненників та спонсорів першості.

Координуватиме організацію турніру також незмінний фахівець відділу спорту Микола Строкань. За мету організатори поставили не лише популяризацію шахів, підвищення кваліфікації шахістів та встановлення дружніх відносин між різними регіонами, а й вшанування пам’яті самого відомого земляка.

Ісаак Болеславський – гросмейстер, претендент на світову першість, шаховий теоретик і тренер. Тричі поспіль Ісаак Болеславський вигравав чемпіонати України 1938, 1939, 1940 років. У 1940 дебютував в Чемпіонаті СРСР і поділив 5-6 місця з Михайлом Ботвінніком. У 1950 році досяг вершини спортивних досягнень – в турнірі претендентів на світову першість він розділив 1-2 місця з Давидом Бронштейном.

Призовий фонд турніру – 16 тисяч гривень. Відзначатимуть переможців усіх змагань, а також кращих серед молоді, жінок, ветеранів та місцевих шахістів.

Золотоношу на Меморіалі представляють семеро гравців. Лідер за національним рейтингом – Андрій Чопоров (20 позиція в загальному списку).

Слідом за ним – 12-річний Ростислав Гончаренко (31 місце).

Окрім них від нашого міста гратимуть Микола Гуков, Віктор Грінько та Владислава Грінько. В молодшій категорії – 11-річні Владислав Попов і Ярослав Грінько.