Молодь міста зустрілась із письменником Мирославом Дочинцем [ФОТО]

Учора в Будинку дитячої та юнацької творчості золотоніські юнаки та дівчата протягом години спілкувалися з українським письменником, лауреатом Шевченківської премії. Мирослав Дочинець завітав до Золотоноші, щоб розповісти місцевій молоді про свою творчість, а також поспілкуватись на життєві та філософські теми.

Уродженець Закарпаття Дочинець – нині популярний український автор, книги якого мають чималі тиражі та перекладаються на декілька європейських мов. Головна тема творчості – історії людей, які шукають сенси в житті. В цілому ж працює він у філософсько-психологіному напрямку. По двом з творів наразі розпочато зйомки художніх стрічок. Сам митець, окрім Національної премії Тараса Шевченка, в своєму доробку має відзнаку “Золотий письменник України”. Два роки тому ще й здобув премію “Українська книжка року” за два видання – «Синій зошит» та «Лад».

В процесі діалогу гість розповів про історію створення своїх книг. Їх в арсеналі автора за всю письменницьку кар’єру назбиралося вже чимало, адже він працює в літературі ще з 80-х років. Мирослав Дочинець – автор близько двадцяти творів. Передусім романів та новел. Серед найбільш популярних – філософсько-психологічний заповіт карпатського мудреця «Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного Андрія Ворона — як жити довго в щасті і радості» та «Горянин. Води Господніх русел». Ці книги в певній мірі стали українськими народними бестселерами. Нещодавно ж увагу на філософські тези Андрія Ворона звернув японський видавничий ринок, активно співпрацюючи з письменником в процесі перекладу.

Звернувшись до молоді, Мирослав Дочинець передусім розпочав з компліментів, зазначивши, що нарешті побачив наочно, де ж знаходиться золото в Золотоноші. На його думку, скарб нашого міста – цей енергетичний, молодий та юний згусток, котрий відвідав зустріч. Теперішній молоді він одночасно і заздрить, і співчуває. Заздрить через те, що живуть юнаки та дівчата в неймовірний час, коли країни має всі шанси розпочати вже зовсім іншу історію. Співчуття ж логічні: реформаторську місію нестимуть на своїх плечах саме ці юні українці.

Золотоніська аудиторія, розпочавши дещо діалог дещо скуто, наприкінці буквально засипала гостя питаннями на різноманітну тематику: від творчості до сенсів буття в сучасній Україні. Завершили зустріч доволі довгою автограф-сесією на книжках автора.

Літературні діалоги в Золотоноші на цьому не завершуються, адже завтра до міста завітають ще двоє представників сучасної української літератури. Про творчість спілкуватиметься письменниця, лауреат премії «Коронація слова» (роман «Гонихмарник») Дара Корній та поетеса Любов Долик. Відбудеться зустріч о 13:00 у третій школі.