Комунальники продовжили безкоштовне вивезення рослинних решток

Ще на початку жовтня «Міський водоканал» взявся за вивезення решток рослин із вулиць міста. Для зручності та ефективності цього року спеціально придбали портальний сміттєвоз та 10 великих 7-ми кубових контейнерів, які й були розставлені на кварталах, згідно з оприлюдненим графіком. Така акція мала б закінчитися 8 листопада, однак комунальники вирішили її продовжити і склали новий графік.

– Розпочали вивіз рослинних решток тоді, коли ще було листя на деревах і містяни тільки почали прибирати городину. На традиційних зборах громади на кварталах люди розповідають, що не встигли всю рослинність викинути в баки. Тому було вирішено на декількох кварталах, які були перші на черзі по графіку, знову встановити баки і дати можливість людям прибрати рослинні рештки, а не спалювати їх. Де розміщувати такі контейнери визначали спільно із головами квартальних комітетів, – розповідає начальник управління житлово-комунального господарства Олександр Флоренко.

Наголошують комунальники й на тому, що помаранчеві контейнери розраховані винятково на траву, листя й городину, і дуже просять золотонісців не скидати туди гілля, оскільки воно вивозиться окремо, і також безкоштовно. Для цього спеціально залучено 6 одиниць техніки: 4 винайнятих вантажних автомобілі приватної організації, самоскид «Водоканалу» і АВАНТ. Якщо ж, все ж таки, хтось вирішить викинути гілки в бак, то перед цим їх потрібно подрібнити, бо 2-3 таких гілки займають чи не увесь бак.

Хоча вивезення рослинності абсолютно безкоштовне і максимально зручне для населення, все ж деякі громадяни міста умудряються наробити чимало шкоди. Жителі вулиці Колгоспна просто на цвинтарі влаштували стихійне сміттєзвалище – вивозили і викидали рослинні рештки та побутові відходи прямо на могили. Ліквідовувати це стихійне сміттєзвалище по графіку комунальники мали вже цієї п’ятниці, але деякі містяни вирішили не чекати цього дня і самостійно з могил прибрали сміття, викинувши його на проїжджу частину, фактично заблокувавши вулицю для проїзду транспорту.

Як зазначає, Олександр Флоренко, у цій ситуації можна зрозуміти людей, які побачивши на могилах рідних гору сміття, його звідти прибрали. Але, після проведення роз’яснювальної роботи, на жаль, довелося виписати на них протокол, оскільки у будь-якому випадку це є порушення. Інша ж справа з тими, хто зносив сміття на кладовище, забувши що це святе місце.

Комунальники одразу ж провели прибирання проїжджої частини. А вже до п’ятниці керівник КП «Міський водоканал» Сергій Кузнєцов обіцяє ліквідувати зовсім це стихійне сміттєзвалище.

Для тих, хто не встиг скористатися акцією від міських комунальників, альтернативою є полігон твердих побутових відходів (міське сміттєзвалище), який на осінній період приймає рослинні рештки від громадян безкоштовно.

У подальшому великогабаритні контейнери, після акційного вивозу рослинності, за словами Сергія Кузнєцова, будуть розставлені стаціонарно на кварталах і вивозитимуться один раз на три дні. Також на цих кварталах знову підпишуться договори на вивезення ТПВ з жителями приватного сектору. Уже встановлені контейнери на вул. Незалежності, перехрестя вул. Черкаська-23 Вересня, вул. 23 Вересня 90, вул. Баха 90, вул. Лікарняна 7. У грудні планують встановити на вулицях Панаса Мирного і Колгоспна. З нового року додатково ще буде закуплено 8 контейнерів.