Температурний режим у дитячий лікарні: хто на ньому «гріється»?

Час реформування медичної галузі дійшов і до Золотоноші. Подобається нам чи ні, але медицину поділили на первинну та вторинну. Первинкою наразі опікується влада міста, до цієї медицини входять три міські амбулаторії. Відповідальність за ЦРЛ та дитячу районну лікарню беруть на себе керманичі Золотоніського району.

Пацієнтів обурює температурний режим у медичних установах. Амбулаторії опалюються згідно вимог. Постачає тепло КП «Міський водоканал», а от у дитячий районній лікарні доводиться мерзнути.

Так до прикладу постачанням тепла до приміщення дитячого відділення Золотоніської центральної районної лікарні з 2016 року займається ТОВ «Альтер-Енерджі Черкаси». На постачання тепла по переговорній процедурі 1 березня вже укладено договір і на 2017 рік. Вартість гігакалорії тепла складає 1440 грн. без ПДВ.

В той же час КП «Міський водоканал» згідно договору на 2017 рік здійснюватиме теплопостачання за ціною в 968 грн. без ПДВ гігакалорія в іншу частину приміщень лікарні, однак в постачанні тепла від комунального підприємства і для дитячого відділення відмовилися у 2016 році. До того ж в 2016 році договір з ТОВ «Альтер-Енерджі Черкаси» уклали весною, а сама компанія отримала ліцензію на право провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії лише 29.09.2016 року.

Відзначимо, що через зміну нормативної бази 15 лютого 2017 року Золотоніська районна рада прийняла рішення «Про погодження витрат на виробництво теплової енергії по твердопаливних котельнях», яким погодила тариф для ТОВ «Альтер-Енерджі Черкаси» вартістю 1380 грн. без ПДВ за гігакалорію. Такий тариф погоджено для котелень вже згадуваної дитячого відділення Золотоніської центральної районної лікарні. Під час обговорення цього проекту рішення серед депутатів виникла дискусія в тому числі і через недостатньо якісне опалення приміщення лікарні.

За даними розрахунків, які надані в додатках до ухваленого рішення – собівартість виробництва одної гігакалорії з усіма витратами на податки та зробітні плати складає – 861 грн за одну гігакалорію. По договору для дитячої лікарні вартість визначена у 1440 грн. за гігакалорію. Відповідно чиста додаткова вартість на одній гігакалорії складає 579 грн., або ж 67%.

Для порівняння наведемо дані тарифу для бюджетних установ в Черкасах, так КП Черкаситеплокомуненерго – вартість гігакалорії складає 1103 грн. без ПДВ. Черкаська ТЕЦ – вартість гігакалорії складає 1217 грн. без ПДВ.

Порушення та нераціональне використання бюджетних коштів владою району ні в якому разі не повинні відображатися на здоров’ї пацієнтів. Тож одні лікуються, а інші «гріють руки» на хворобах людей.