Золотонісці заслухали традиційний звіт міського голови [ФОТО]

За традицією і відповідно до законодавства, щороку міський голова Віталій Войцехівський проводить відкриту зустріч у міському будинку культури із громадою Золотоноші, на якій звітується про свою роботу за минулий рік.

Послухати про що йтиметься на зустрічі, 26 жовтня, зібралась повна зала людей. Серед присутніх були й депутати обласної і міської рад, представники відділів міськвиконкому та інших структурних підрозділів, які за необхідності могли надати вичерпні відповіді на запитання.

А розпочалося все із перегляду відеофільму «Мандрівка машиною часу» про те, як змінилось місто за останні сім років у різних сферах: економіка, культура, медицина, інфраструктура, інвестиції, підприємництво, житлово-комунальне господарство та інші.

Перед тим, як безпосередньо заслухати доповідь Віталія Войцехівського, хвилиною мовчання вшанували пам’ять Андрія Зайця – заступника міського голови і Миколи Заруби – депутата міської ради, голови квартального комітету, яких не стало у цьому році.

Окрім того, Володимир Ситник, ведучий зустрічі, ознайомив із порядком проведення звіту, у якому, окрім виступу міського голови, передбачався і виступ молодіжного мера Золотоноші Аліни Полегенької.

Доповідаючи із трибуни, міський голова Віталій Войцехівський зазначив, що від часу останньої такої зустрічі пройшов майже рік. Він був не простий, але не зважаючи на все, він був цікавим. Це був рік не тільки втрат, але й здобутків.

У своєму виступі очільник Золотоноші коротко охарактеризував здобутки у всіх сферах міського життя. Детальніше ж з усіма показниками золотонісці могли ознайомитись у друкованій версії звіту, яку було роздано усім при вході до зали будинку культури.

Щодо планів на наступний рік, то тут Віталій Войцехівський назвав ті напрямки, які будуть пріоритетними у 2018 році. Найперше, це й індустріальний парк (розробка проектно-кошторисної документації та облаштування інженерних мереж, визначення керуючої компанії). На думку міського голови, за такими парками майбутнє української економіки, і це перший крок до того, щоб місто Золотоноша стало ще більш успішним. Наступними кроками будуть встановлення сонячних батарей по вул. Обухова, 65; будівництво заводу із виробництва олії товариством «Ойл продакшн Юкрейн» на вул. Канівській; будівництво заводу по переробці сої методом глибокої екстракції по вул. Обухова; будівництво елеватора по вул. Шевченка, 3а. Також продовжаться роботи на об’єктах, які вже розпочаті – реконструкція полігону твердих побутових відходів, реконструкція самоплинного та напірного колекторів, завершення будівництва резервуару чистої води, продовження комплексу робіт по регулюванню та поліпшенню гідрологічного стану річки Золотоношка, будівництво набережної та облаштування парку «Надія» біля цієї ж річки, завершення будівництва басейну на території гімназії ім. Скляренка, реконструкція стадіону ДЮСШ, завершення реконструкції площі Героїв Майдану. Також планується завершити реконструкцію першого поверху під квартири по вул. Благовіщенська, 9. Нагальними ж залишаються такі проекти: реконструкція гуртожитку ліцею під житловий будинок по вул. Шевченка, 33; виготовлення проектно-кошторисної документації по вул. Шевченка, 70 під гуртожиток для військовослужбовців та учасників АТО, зараз оформлюється проектно-кошторисна документація для виділення житла воїнам АТО у приміщенні колишнього дитячого садочка у Згарях, який не працює. Він уже знаходиться на балансі міської ради і 5-6 учасників АТО матимуть можливість отримати там житло.

У Золотоноші працює програма «Місто власними руками», яка передбачає освітлення вулиць, капітальний ремонт вулиць та дворових заїздів, також участь громадян у ремонтних роботах об’єктів житлового фонду. Пріоритетною залишається й освітня галузь, яка переживає новий період реформування. За кошти, виділенні зовсім нещодавно кабміном (2 млн 100 тис грн.) планується найближчим часом закупити комп’ютерну техніку, навчально-матеріальне забезпечення та провести заміну вікон і дверей у школі №1, №3 та днз «Струмочок». Сума буде розподілена між усіма навчальними закладами міста. У школі №3 передбачено капітальний ремонт даху, у школі № 5 триває переобладнання шкільної їдальні та кабінету хімії, у школі №6 передбачено капітальний ремонт спортивного залу та віконних блоків. Вже розпочато ремонт системи опалення у садочку «Ромашка». Щодо культурної галузі, то найближчим часом заплановано перенесення краєзнавчого музею ім. М. Пономаренка у інше приміщення, а для розвитку спорту проводяться роботи по встановленню тенісного корту та нового поля для міні-футболу, реконструкція поля, яке уже існує.

Міський голова зазначив, що у листопаді розпочинається формування бюджету на 2018 рік, тому закликав активних громадян надати власні пропозиції для втілення проекту.

– Я визнаю, що іноді, за поточними проблемами, ми можемо десь упустити якийсь момент. Громада у місті Золотоноша була і є завжди активною, тому я очікую, що ми разом обговоримо проект або кілька проектів, які будуть реалізовані у наступному році – наголосив Войцехівський.

Після виступу міського голови, молодіжний мер Золотоноші Аліна Полегенька, студентка коледжу ветеринарної медицини, озвучила результати проведеного опитування щодо роботи міського голови і депутатського корпусу, який ініціювала молодіжна рада. Загалом молодь опитала 497 золотонісців віком від 19 до 76 років. Як виявилося, троє серед опитаних не знають, хто є міським головою Золотоноші. За рівнем довіри громадян 21% опитаних повністю йому довіряють, 42% – довіряють, 29% – частково довіряють, не довіряють – 8%.

За таким же принципом оцінювали й роботу депутатів міської ради. Лідерами опитування стали – Олександр Флоренко, Наталія Зеленська, Наталія Сьомак, Олексій Слюсар, Валерій Норенко, Андрій Штанько, Віктор Душка, Тетяна Орленко, Олег Зуб, Валерій Федорець, Сергій Кузнєцов та Оксана Міхновська.

Свій коментар щодо озвученої статистики надав Віталій Войцехівський. За його словами, лише 2% жителів швейцарського міста Женева знають прізвище свого мера.

– Але це не основний показник для того, щоб золотонісці жили у більш комфортних умовах, однак мені приємно, що люди мене знають. Коли йду по місту, багато людей впізнає, вітається і задають питання, навіть такі, які для мене не приємні. У будь-якому випадку це добре – стверджує міський голова.

Більше десятка запитань Віталію Войцехівському надійшло у записках із зали.  Зокрема, жителі міста цікавились долею будівлі колишнього заводу «Супутник», в якій зараз ведуться роботи. За словами Олега Горяченка, представника однієї з релігійних громад міста, у цій будівлі буде втілено проект соціальної адаптації дітей, які позбавлені батьківської опіки або ж потребують додаткової психологічної допомоги. Третій поверх буде надано для дітей-сиріт. Окрім того, там буде безкоштовний стоматологічний кабінет, безкоштовна флюорографія і багато іншого.

Запитання, чому в ЦРЛ міським жителям відмовляють в огляді, Віталій Войцехівський прокоментував так:

– Це пов’язано з перехідним періодом при реформуванні медицини. Таких випадків наразі вже менше і скоро їх не буде взагалі. Днями Верховною Радою була прийнята медична реформа, яка вже 2018 року набере чинності. Згідно неї жителі мають укласти угоди з сімейними лікарями.

Міський голова порадив усім золотонісцям підійти в будь-яку амбулаторію міської первинки, незалежно від того чи ближче вона, чи далі, і обрати собі лікаря.

– З 1 січня 2018 року і протягом року потрібно укласти з ним угоду, яка означатиме, що ви офіційно лікуватиметесь і отримуватимете послуги первинної медицини безкоштовно. Фізіотерапевтичні послуги, кардіограма, аналізи, огляд лікаря, денний стаціонар – усі ці послуги будуть безкоштовні, – наголосив очільник Золотоноші. За його словами, за цей рік додалося багато нових медичних послуг в амбулаторіях і ті, хто скористалися ними, вже оцінили новий рівень сімейної медицини.

Щодо того, як будуть ремонтуватись дороги у 2018 році та чи можна пришвидшити чергу асфальтування вулиць за програмою «Золотоноша власними руками», то тут міський голова розповів, що на сьогодні є 31 проект на асфальтування вулиць, які зроблені за кошти жителів міста. Практично усе буде відремонтовано за кошти міського бюджету, але завдяки допомозі депутатів обласної ради і Кабінету Міністрів є сподівання, що будуть виділені й ще додаткові кошти на ремонт вулиць. Проекти, які є зараз перші в черзі вже подано на фінансування до Фонду регіонального розвитку. Якщо такі кошти будуть виділенні, ця черга просунеться швидше. Серед перших вулиць, які будуть відремонтовані – це вул. Тулікова, провулок ІІ-й Новий, вулиці Панаса Мирного, Тиха, Козацька, Колгоспна.

З поміж інших озвучених питань, були й такі, що стосувалися опалення дитячого садочку «Ромашка»; освітлення і асфальтування вулиць до садочку «Сонечко»; роботи гральних автоматів; ремонту гуртожитку ветеринарного коледжу, який знаходиться на балансі генеральної прокуратури; долі підприємства «Корон Агро»; як потрапити дітям до табору «Максимум»; на якій стадії знаходяться роботи по індустріальному парку; як почуваються діти, яких збили днями на пішохідному переході; участі міського голови у Раді регіонального розвитку та інші. На всі ці запитання містяни отримали вичерпні відповіді.

У своєму виступі Віталій Войцехівський, зазначив, що для того, щоб у нашій Золотоноші все було добре, потрібно усім згуртуватися. Якщо місто, яке є частиною України, буде успішне, то й держава буде успішною.

– Чому я впевнений, що ми своїми кроками будемо йти до успіху? На прикладі нашої команди. Останні 7 років ми називали себе молодою командою. Зараз ми стали старші, але в нашу команду вливаються молоді кадри. Якщо молодь іде працювати в органи державної влади провінційного містечка, то це містечко має перспективу. Через кілька років вони будуть формувати успішність нашого міста.

Серед останніх письмових запитань було й доволі риторичне: «Чи будете миритись із Голубом і коли нові вибори до парламенту?»

– Стосовно виборів, то вони мають відбутися наприкінці 2019 року. За якою системою – не відомо. Я підтримую те, щоб вибори були за відкритими партійними списками, я за те, щоб для народних депутатів було скасовано недоторканість. Стосовно Владислава Голуба, це –  людина, з якою я не сварився, то мені й миритися немає чого, – каже міський голова.

Традиційно, по завершенню звіту міського голови, представники золотоніської культури показують тематичний концерт, за участю кращих колективів художньої самодіяльності та дітвори. Цього разу він був присвячений шаленим 90-им рокам.

І як завжди, майже всі заходи, що відбуваються у будинку культури, мають благодійний характер. Під час звіту та концерту було зібрано кошти на лікування постраждалим у ДТП Каріні Олефір та Владиславу Придибайлу.

У цілому, звіт міського голови Віталія Войцехівського, присутні оцінили позитивно, адже Золотоноша, справді, стає маленьким європейським містечком.