Підсумки дня – 19-20 вересня [ФОТО, ВІДЕО]

Економіка. 808 тисяч гривень додатково отримають навчальні заклади Золотоноші із державного бюджету. Про це йдеться у розпорядженні Уряду №640-р від 30 серпня цього року. Кабінет Міністрів України вніс зміни до своїх розпоряджень щодо питання розподілу у 2017 році субвенції з державної казни. Мова йде про фінансування місцевих бюджетів на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Згідно з текстом документа, попереднє розпорядження доповнено модернізацією та оновленням Золотоніської спеціалізованої школи №1.Передбачається тут придбання віконних та дверних блоків, меблів, предметів довгострокового користування, комп’ютерної техніки та іншого обладнання. Сюди Уряд направить 404 тисячі гривень субвенції. Таку ж суму отримають всі навчальні заклади міста в цілому.

Економіка. З 24 вересня на території недільного ринку, що на Благовіщенській 55, розпочинають роботи сезонні ярмарки продажу сільськогосподарської продукції. Там виробники будуть звільнені від сплати послуг ринку. Організатори запрошують всіх, хто виявить бажання. Контактний телефон директора ринку: /096/ 748-35-77, Супрун Тарас Володимирович 

ЖКГ. Дворовий проїзд до п’ятиповерхівок на Соборній 18-22 буде тимчасово перекрито. Одна з релігійних громад міста робить все можливе, щоб подарувати друге життя будівлям колишнього заводу металовиробів. Дуже скоро ці будівлі будуть перепрофільовані в соціальний, реабілітаційний центр. Ремонтні роботи йдуть повним ходом. На сьогоднішні є необхідність прокладання труб комунікацій систем водопостачання та водовідведення з подальшим підключенням майбутнього соціального закладу до міських центральних систем. Саме у зв’язку з проведенням земляних робіт, дворовий проїзд буде тимчасово перекритий. 

ЖКГ. Учора стела, де розташовані імена та фотографії людей, якими пишається Золотоноша, отримала оновлений герб нашого міста.

Афіша. Відділ культури оприлюднив план проведення заходів до Дня міста, котрий святкуватимуть 23 вересня.

Культура. У рамках святкування 441-ї річниці з Дня заснування Золотоноші, на фасаді готелю встановлено меморіальну дошку, присвячену видатним українським особистостям – Миколі Негоді та Анатолію Пашкевичу, які увійшли в історію нашого міста. Саме вони у 1966 році створили спільний твір – пісню «Степом, степом…», яка стала вершиною їхньої творчості та принесла неабияку популярність.

Микола Тодосійович Негода – український поет і письменник, автор багатьох віршів, пісень, прозаїчних творів. Анатолій Максимович Пашкевич – український хоровий диригент, композитор, Народний артист України. Він створив десятки чудових, глибоко ліричних, самобутніх пісень, котрі стали народними.

Пісня «Степом, степом» народилася за одну ніч. У готелі м. Золотоноша, готуючись до чергового урочистого заходу, зібралися музиканти, літератори, артисти. На пропозицію Пашкевича «написати так, щоб за душу взяло» черкаський поет Микола Негода запропонував свій вірш. Незабаром усі спали, тільки не Анатолій Максимович. Він до самозабуття творив музику. Тонко відчуваючи поетичне слово, пісняр добивався гармонії високого звучання, яке б відповідало порушеній темі, а тому вставляв у вірш свої слова, що органічно впліталися у твір. Він творив реквієм. На ранок пісня була готова, але не всі одразу її сприйняли. Тільки коли у 1967 році вона зазвучала у виконанні солістки Черкаського народного хору Ольги Павловської, пісня стала народною.

Культура. Минуло трохи більше тижня, як у Золотоноші відшуміли масштабні фестивалі. Цього року ювілейний Всеукраїнський фестиваль чорнобривців та Фестиваль патріотичної пісні зібрав чи не найбільше гостей із різних куточків України та світу. Найбільш масовий парад вишиванок, барвисті виставки, креативні фото-зони, тематичні композиції із чорнобривців, майстер-класи, вітання, визначення переможців конкурсів та найкращих дитячих голосів – усім цим запам’ятався фестивальний вікенд. Подивитись та пригадати, як все відбувалось можна у оприлюдненому відділом культури відео:

Культура. Молодіжний клуб журналістики продовжує знайомити із талановитою золотоніською молоддю. Нещодавно оприлюднили танець учениць третьої школи Даші та Насті. Нагадаємо, місцева молодь у червні започаткувала конкурс “Золотоноша має талант”. Відповідне звернення опублікувала учасниця Молодіжного клубу журналістики Олена Часнік. Заявки на участь можна подавати за електронною адресою zolotalant@gmail.com.

Суспільство. Допомоги золотонісців потребує мешканець міста Олександр Ніколенко, 1954 р.н. Чоловік має ряд серцевих захворювань. Врятувати його може операція аортокоронарного шунтування з пластикою, яку згодні зробити спеціалісти Інституту серця ім. Амосова. Операція коштує 150 тисяч гривень. Таких статків родина не має, а тому звертається по допомогу. Кошти на операцію можна перерахувати на картку Приват Банку 5168757336173374 Олександр Ніколенко. Врятуємо життя разом!

Суспільство. З нагоди святкування професійного свята Дня рятівника у золотоніській Пожежній частині відбулися урочисті заходи. За сумлінне виконання службових обов’язків, зразкову дисципліну, високий професіоналізм були відзначені грамотами кращі працівники частини.

Спорт. Чемпіонат області з футболу, “Дитяча ліга”. Зустріч ДЮСШ Золотоноша та ДЮСШ Білозір’я. Старша вікова група програла з рахунком 1:3, а от футболісти середньої перемогли – 5:1!

Освіта. Здавна повелося в Україні, що, зібравши урожай багатий, їхали люди на ярмарок, везли те, що самі виростили, самі приготували. Цю гарну традицію наших предків підтримують вихованці Золотоніської загальноосвітньої школи-інтернат. 18 вересня там відбулося традиційне осіннє шкільне свято – Осінній ярмарок. У приміщенні спортивної зали тягнулися ряди столів, із найрізноманітнішим асортиментом – від вареників із сметаною до млинців з сиром. Торти, тістечка, печиво на різні смаки і найрізноманітнішої форми. Задоволення отримали і продавці, і покупці! Зібрані кошти будуть витрачені на пропагування дитячих талантів та на потреби класів. Вихованці Золотоніської загальноосвітньої школи переконані, що участь у ярмарку – це учнівський внесок у благородну справу. Підтримали шкільну традицію ярмаркувати чимало батьків.

Освіта. Теплого сонячного дня , 16 вересня,  гімназійний козацький клас відвідав табір «Максимум». Вправність, силу та витривалість показали як хлопчики так і дівчатка. Усі довели, що мають характер та наполегливість. А ще розуміння того, як важлива підтримка та добре слово товариша.