В Золотоноші рослинне сміття вивезуть безкоштовно

В рамках боротьби із палінням рослинних решток, УЖКГ та “Міський Водоканал” оголошують осінню акцію з безкоштовного вивезення гілок та бур’янів. Протягом шести тижнів робота спецтехніки охопить усі квартали міста, дозволивши місцевим жителям вирішити нагальну проблему утилізації садово-городнього сміття. Забезпечення такої оперативності в подібних масштабах буде досягнуто завдяки нещодавньому придбанню портального сміттєвоза та десятка крупних баків для приватного сектору.

– Працюючи над подоланням такого явища, як постійна задимленість Золотоноші, фахівці УЖКГ постійно стикаються із цілком логічними питаннями з боку містян – куди ж нам подіти рештки? Хоч ця справа суто персональна, але, незважаючи ні на що, міська влада вже вдруге розпочинає таку масову безкоштовну кампанію, – розповідає очільник управління житлово-комунального господарства Олександр Флоренко.

За словами посадовця, після помилок під час торішнього процесу вивезення, комунальники зробили чимало висновків, тому під час нинішньої кампанії нарікань з боку золотонісців вже не буде. Минулого року, як відомо, опублікований графік довелось декілька разів коригувати, адже вся наявна техніка “Водоканалу” просто фізично не змогла вчасно охопити всі масштаби. Місцеві, почувши про можливість безоплатної утилізації, перевершили будь-які прогнози комунальників. Саме тому, завершували водоканалівці вивезення вже навесні.

Вихід із ситуації знайшли декілька місяців тому. Комунальне підприємство за пільговим спецкредитом придбало портальний сміттєвоз, який передбачає перевезення змінних баків чималого об’єму. Окрім подальшого постійного їхнього встановлення в приватному секторі (це дозволить вивозити сміття не раз на місяць, а значно частіше), апробацію технології здійснять саме під час осіннього городнього періоду. Хоча й дебют автомобіля вже відбувся: за останні дні вантажівка встигла вивезти чимало гілок з різних куточків Золотоноші.

Сьогодні УЖКГ оприлюднило графік вивезення рослинних решток. З 2 жовтня до 8 листопада всі квартали міста відвідає новий сміттєвоз, котрий почергово встановить по 3-4 контейнери (залежно від кількості населення) на кожному кутку. Протягом трьох діб (а не однієї, як раніше) золотонісці матимуть змогу зносити туди своє гілля й бадилля, котре постійно вивозитимуть комунальники.

– Ініціативу для жителів організовано безкоштовно, за кошти міського бюджету. Тобто, ця послуга в жодному разі не входить до тарифу “Водоканалу” на утилізацію. Більше того, вивезення побутового сміття так само триватиме згідно графіка. Саме тому маю прохання до всіх золотонісців – під час проведення акції не відвантажувати в портальні контейнери свої тверді побутові відходи. Перед кожним рейсом вміст перевірятиметься, – коментує майбутній початок вивезення Флоренко.

Нагадаємо, за офіційними повідомленнями ДСНС, в Золотоніському районі поки що не зафіксовано жодного загоряння торф’яних родовищ. Але над містом та далеко за його межами в повітрі цими днями “висить” смог з характерним запахом, який міг насунути на наші території з інших районів чи навіть областей. У зв’язку з цим відділ контролю за благоустроєм УЖКГ збільшує кількість та тривалість рейдів щодо фіксації порушень правил благоустрою. Особливу увагу спеціалісти Управління будуть звертати на спалювання містянами рослинних решток та ТПВ. Штраф за порушення правил благоустрою складає від 340 до 1360 грн.