Чорнобривці та патріотична пісня: Золотоноша провела два масштабних фестивалі [ФОТО]

Насичену фестивальну програма зустрічала Золотоноша минулими вихідними. Місто прийняло одразу два вже традиційних всеукраїнських фестивалі, присвячені чорнобривцям та юнацькій патріотичній пісні. Протягом двох днів парк Шевченка та центр населеного пункту стали головною локацією масштабних святкувань.

Розпочалася програма ще у п’ятницю, із реєстрації вокалістів, які брали участь у відбірковому пісенному етапі. Всього на фест заявилися 58 учасників з різних регіонів країни, котрі разом із золотоніськими талантами і змагалися за першість. Також місто зустріло й три іноземні делегації, які відвідали Золотоношу спеціально для участі в святковому вік-енді. Саме з ними суботнім ранком в міській раді провели розширений круглий стіл за участі голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка та депутата обласної ради Вадима Гайовича

Завітали до міста з-за кордону очільники словацького міста-побратима Лученец. Тамтешній мер Олександра Півкова та її заступник Міхаела Грнчарова приїхали до нас із дружнім візитом у відповідь, адже зовсім нещодавно зовсім нещодавно у Словаччині перебували із творчим туром золотоніські митці із ансамблю “Золоті Ворота”. Вони, як відомо, були запрошені на святкування 770-ї річниці згаданого населеного пункту. 

Познайомитись з українською культурою не минули і представники західної Європи. Іспанські інвестори із компанії “Макро Солюшинс” Фернандос Солюдес та Франциско Гонсалес, які раніше задекларували наміри побудувати в нас сонячну електростанцію, вирішили додатково відвідати Золотоношу з нагоди проведення двох культурних фестивалів. 

Інвестиційне питання цього дня продовжили і гості зі Сполучених Штатів Америки. Члени ради директорів табору Maximum Дон та Росс Маркуси презентували масштабний проект подальшої розбудови комплексу на Степовій.    

Перша ключова подія суботи – масовий парад вишиванок від “Танку” до пам’ятника Шевченку. Родзинка цьогорічної ходи – ціла колона дитячих візочків, прикрашена на патріотичну і в державні символи, і суто в золотоніські. За оцінками присутніх, долучились до дійства понад п’ять сотень містян та гостей. Традиційно супроводжувався марш представниками багатьох ЗМІ, увага з боку яких була чималою і в попередні роки.

Далі – огляд митецьких проектів в рамках Фестивалю чорнобривців, а також дозвілля в самому парку. Цього дня тут справді було де спинитися і на що подивитися. Окрім складних квіткових композицій, свої роботи виставили майстри декоративного мистецтва, а також координатори гончарної майстерні на базі Центру соцдопомоги. Далі по інтересам: дітлахам актракціони, дорослим шаховий турнір та пункти харчування, всім разом – гра муніципального оркестру.

Наступна зупинка – підсумковий концерт з нагоди “чорнобривцевої” першості. Відкрили програму Анатолій Гнатюк та Ніна Мирвода виконанням пісні «Чорнобривців насіяла мати». До вітального слова та вручення нагород на сцену запросили Юрія Ткаченка, Вадима Гайовича та Віталія Войцехівського.

За словами обласного очільника, Золотоноша продовжує вражати своїми талантами, творчістю та фантазією. Ткаченко подякував усім, хто долучився, а також окремо міському голові за те, що цей фестиваль набирає обертів.

– Це дуже важливо у нинішній час, коли відбувається військова агресія, коли ми захищаємо наші головні цінності, нашу головну українську ідею, нашу мову, наші традиції, нашу історію. На цьому святі є гості з інших країн і міст. Важливо, що вони приєднуються до цього свята в українських вишиванках. Я знаю, що за цим величезна підготовка колективів, молоді. Приємно, що це відбувається в серці України на Черкащині, в місті Золотоноша. Ми приїхали для того, щоб порадіти разом із вами і вручити нагороди тим, хто віддав свою частину життя саме цьому місту, – звернувся до присутніх голова ОДА.

Вадим Гайович відзначив, що Золотоноша багато чим славиться, а нині її популярність лише виростає завдяки подібним щорічним ініціативам.

– Повторював і буду повторювати – в Золотоноші живуть надзвичайно талановиті люди завдяки яким маємо можливість спостерігати ці чудові виставки, – наголосив обранець.

Міський голова у своїй промові подякував небайдужим людям, які не лише в соціальних мережах критикують усіх навколо, але й своїми діями доводять, що містяни не лише здолають буревій, а будь-якого ворога.

Після промов – вручення відзнак. Представники обласної влади нагородили Знаком «Черкаській області – 60 років» за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток Золотоноші міського голову Віталія Войцехівського, екс-депутата обласної ради Віталія Поляха, колишнього керівника райради Віктора Скидана. Ювілейною відзнакою «200 років з дня народження Тараса Шевченка” вшановано заслуженого вчителя України Миколу Галата та лікаря-дерматовенеролога Золотоніської ЦРЛ Віталія Побиванця.

Почесні грамоти Черкаської ОДА отримали електрозварник лікеро-горілчаного завод у «Златогор» Валерій Голуб, начальник відділу управління праці та соцзахисту населення Тетяна Лукомська, слюсар аварійно-відновлювальних робіт «Міського водоканалу» Сергій Поліщук, начальник зміни заводу MacCoffee Сергій Сігнаєвський, головний спеціаліст сектору у справах молоді та спорту Оксана Черв’якова, командир технічної батареї військової частини А 1402 майор Олександр Чорнобривець та головний сержант технічної батареї цієї ж військової частини Тарас Калініченко.

Свої вітання висловили й іноземні гості, а приємний подарунок для молоді також презентував директор компанії «Ойл груп» Сергій Крилов. Він передав спортивний інвентар керівникові ДЮСШ Богдану Артеменку та пообіцяв, що його підприємство відбудує шкільний майданчик.

Після урочистостей на глядачів очікувала церемонія нагородження переможців Фестивалю чорнобривців. У конкурсі віршів взяли участь 26 поетів. Третє місце здобули Анастасія Зінченко та Владислав Ніцак із п’ятої школи, друге – Дар’я Якобишена із СШІТ №2, переможцем стала Яна Запорожець, учениця СШ №1.

До конкурсу на краще коротке оповідання про Золотоношу надали свої роботи 12 учасників. Третє місце посіли Надія Якименко (санаторна школа-інтернат) та Богдан Дзюбан (ЗОШ №6), друге – Владислав Дробітько (ЗОШ №3), першість виборола Вікторія Горобець (Золотоніська гімназія).

За участь у вокальному конкурсі дипломом переможця та статуеткою нагородили дівочий рок-гурт «Тайм».

У конкурсі на кращу квіткову композицію третє місце здобув дошкільний навчальний заклад «Веселка», друге – загальноосвітня школа №5, першість у школи №3. Загалом на конкурс було презентовано 13 робіт.

За кращий тематичний малюнок із 19 учасників бронзою відзначили Дарину Данилову (Золотоніська гімназія), другим місцем – Нікіту Мізіна (ЗОШ №6), першим – Аліну Бойко (ЗОШ №5). У номінації на кращий малюнок на асфальті «Прикрашають наше місто кольорові чорнобривці» нагородили Єлизавету Єременко, Тетяну Нижник та Дарину Бортукову.

Одним із ключових моментів свята стало визначення кращої вишиванки, адже із 243 учасників обрати найкращу було справді складно. Та все ж тріумфатором визначили родини Харіних, Крівіцьких і Прядків. Окрім нагороджених, дипломи лауреатів фестивалю отримали усі учасники.

У конкурсі на кращу випічку з фруктовою начинкою свої солодкі шедеври представили 11 учасників. Переможцем у цій номінації став ДНЗ «Струмочок». Згодом цією смачною випічкою частували усіх, хто завітав на фестиваль. Цього року, до речі, започаткували ще один новий конкурс – розмовного жанру. Його переможцями стали Марія Дудко та Денис Бургонов (керівник Лариса Шелоумова).

Також дипломами лауреатів фестивалю у номінації нагородили усіх 10-х маленьких золотонісців у костюмах чорнобривців. За традицією, відбулась передача естафети проведення свята чорнобривців у нашому місті від найстаршого – найменшому чорнобривчику.

До слова, усі дипломи учасникам вручали Народний артист України Анатолій Гнатюк, заслужені артисти України Ніна Мирвода, Юрій Васильківський, Астрая, заслужений діяч культури України, художній керівник ансамблю пісні і танцю прикордонної служби України Геннадій Синьоок, письменник та драматург Богдан Гнатюк.

Тим часом все більшої популярності серед молоді набуває Фестиваль патріотичної пісні «Героям слава», який у Золотоноші проводився уже втретє. Показати свій талант, майстерність, творчі здібності приїздить вже втретє обдарована молодь із усієї України. Цьогоріч у ньому взяли участь більше 70 дітей із Золотоноші, Черкас, Києва, Переяслав-Хмельницького, Бучі, Авдіївки, Білої Церкви, Смоліного (Кіровоградська область), Золотоніського й Черкаського районів. Це і сольні вокалісти, і вокальні ансамблі та художні колективи. Ще під час відбіркового етапу, напередодні, по місту можна було чути відлуння патріотичних пісень у виконанні юних українців від 6 до 19 років.

Перед нагородженням голова журі Анатолій Гнатюк подякував усім учасникам й організаторам фестивалю та відзначив, що конкурс зростає із року в рік, і кожного року відкриваються нові імена українських талантів. Варто зауважити, що жоден учасник фестивалю не залишився непоміченим. Усі отримали дипломи лауреатів Фестивалю та сувеніри на згадку про Золотоношу.

Окрім цього, призи у вигляді м’яких іграшкових ведмедів отримали Єлизавета Маслюкова та Дарія Середа із Переяслав-Хмельницького, Маша Самовол із Гельмязова, Анастасія Бринько із Черкас, Валерія Лисенко та Олександр Овсієнко із Києва. Золотоніська дівчинка Анна Фоменко до усіх відзнак отримала ще й подарунок від міського голови.

Педагог Наталія Джура та директор Красногірського олійного заводу  Ігор Якимчук, окрім вітань від депутата облради Віктора Полозова, особливим подарунком –  планшетом IPad – відзначили Дмитра Курченка із Золотоноші.

У номінації «Глядацькі симпатії» було нагороджено запальний дівочий рок-гурт «Тайм» (село Степанки, Черкаського району), ансамбль «Діти Донбасу» (Авдіївка), дует сестер Аллу та Валерію Поліщук, Вікторію Щегель, Валерію Перкальову і Марію Леонову. Усі вони отримали дипломи учасника фестивалю, м’які іграшки та сертифікати на 500 гривень.

Визначити переможців членам журі було не просто, адже усі діти неймовірно талановиті і володіють вокальними професійними навичками. Після довгого обговорення третю премію Фестивалю та сертифікат на дві тисячі гривень здобула Дар’я Корженевська. Сертифікат на 3 тис. грн. та другу премію вручили Кирилу Свиті із Бучі. А перша премія і 5’000 заслужено дісталися Валерії Христюк із Переяслав-Хмельницького. Вона ж отримала подарунок від депутата облради, керівника Маслоробного комбінату Владислава Кулініча.

Найвищу нагороду Гран-прі фестивалю і грошову винагороду у розмірі 10 тисяч гривень здобула Мар’яна Щербак із Білої Церкви. Їй вручили також подарунок від голови ОДА Юрія Ткаченка.

Окрім дипломів, переможці отримали пам’ятні статуетки фестивалю, м’які іграшки, корзини солодощів від компанії «Петрус».

Після усіх нагороджень розпочалась цікава і насичена концертна програма. На гала-концерті особливо гучно та урочисто лунали пісні переможців Фестивалю патріотичної пісні «Героям слава» і членів зіркового журі – Юрія Васильківського, Ніни Мирводи, Астраї, Анатолія Гнатюка. Дуже сподобався глядачам міні-концерт рок-гурту «Тайм». А наостанок виступили солісти міського будинку культури.

Сергій Марченко, Ольга Климченко
Фото: Сергій Марченко, Руслан Галата (тижневик “Златокрай”)