Сонячні панелі: в питанні земельної ділянки на Обухова поставлено крапку

Сьогодні в міському Будинку культури відбулись громадські слухання з питання долі скандальної ділянки на вулиці Обухова. Ця тема стала передовою для деяких заполітизованих видань ще в квітні, коли в місті проводилась перша подібна зустріч. Тоді головним лейтмотивом цілеспрямованої інформаційної кампанії стало ймовірне будівництво біо-ТЕС на згаданій території. Посилалися невдоволені на відповідне березневе рішення міської ради, хоча тоді депутати проголосували лише розробку плану тієї ділянки, що зовсім не передбачало будівництво саме теплової електростанції. Місто слухало пропозиції інвесторів, аби потім, шляхом довгих діалогів, таки вирішити подальші кроки, адже територією цікавились ще й зарубіжні “сонячні” енергетики, які в результаті й стали фаворитами думок як громадських, так і депутатських.

Попереднє зібрання набуло цікавого забарвлення ще за декілька днів до свого початку, коли в інтернеті цілеспрямовано почав роздуватися дещо штучний скандал: однотипні емоційні заклики та методичні запевнення для місцевих жителів щодо ледь не фактичного початку будівництва справжнього сміттєспалювального заводу вже натякали на неординарність майбутнього заходу. За результатами попереднього зібрання була створена спецкомісія, котра складалася із декількох десятків представників органів виконавчої влади, профільних фахівців, екологів, політиків та активістів. Питання ж самого будівництва не стояло в принципі, адже навіть не існувало проекту, до якого перед дозволом на спорудження можна висувати конкретні претензії. Міська ж влада тоді пообіцяла, що та зустріч була не останньою, позаяк місто на черзі має ще інвесторів, котрі висловлюють бажання працювати в Золотоноші.

Сьогодні це, власне, й сталося у вигляді громадських слухань з приводу будівництва сонячної електростанції. Доцільність саме її спорудження виникла в процесі перемовин та аналізу пропозицій, а відповідні наміри з боку владців оголошувались протягом двох останніх місяців. Проте й цього разу не минулося без інформаційної підготовки з боку зацікавленої частини присутніх. Мова йде, зокрема, про те, що останніми днями масовано, в основному через соціальні мережі, надходила доволі провокативна інформація – влада, мовляв, хоче тишком-нишком таки проштовхнути будівництво теплової станції, не повідомляючи нікому. Великий матеріал про майбутню змову не минула опублікувати і сумнозвісна газета “Черкаський кур’єр”, котру небезпідставно поєднують із місцевим народним депутатом.  Хоч анонси слухань і були опубліковані на офіційних ресурсах, проте, окрім численних гарячих повідомлень в інтернеті, золотонісці повідомляють про випадки розклеювання емоційних листівок на під’їздах багатоповерхівок із аналогічним наповненням.

Самі ж громадські слухання зібрали лише чверть залу МБК. Не було ні “анонсованих” натовпів бюджетників, ні самого питання про ТЕС. В процесі ж зустрічі дещо й прояснилася ситуація щодо того, хто для чого туди прийшов. Дехто завітав на слухання цілком налаштованим на плідний діалог, дехто – розбурхувати громадськість, що відразу відчувалося по питаннях із залу і галасу не до теми, котрий, до речі, виникав часто-густо гуртом і масовано, ледь не за сценарієм. Про причини можна тільки здогадуватись.

В цілому, за результатами слухань, 47 присутніх проголосувало за спорудження сонячної електростанції, 15 утрималось, 1 проти. Згідно із коментарями присутніх депутатів міської ради, деяким із шістнадцяти противників рішення абсолютно не важливою була суть питання. Сподівалися, мовляв на ефектне і скандальне обговорення ТЕС, а отримали сонячну енергію. Завітали на зустріч, до речі, і жителі Нової Дмитрівки, котрі цього разу жодних зауважень не мали.

Результат слухань – згода громадськості на зведення сонячних панелей. Своє останнє слово має сказати серпнева сесія міської ради. Її представники, судячи із реакції багатьох обранців, були рішуче налаштовані за це ще задовго до зборів із мешканцями. Хоча й тема для розмов, як видно вже зараз, далеко не вичерпана. Попри всі сьогоднішні події, деякі громадські активісти спершу не забули після завершення зустрічі роздати коментарі телеканалам про загрозу міфічної афери з боку влади, а вже за годину після – написати в соцмережах про їхню вирішальну роль в цьому рішенні. Деякі ж присутні на зборах золотонісці тепер очікують і переможні оди на шпальтах безкоштовної згаданої вище газети, котра цього четверга, як завжди, опиниться в їхніх поштових скриньках. Тут лейтмотив типовий: все погане – то місцеві князьки, все хороше – за сприяння відомо кого.