Консервний завод забруднив 8 гектарів пайових земель [ФОТО]

Не встигла Золотоноша оговтатися від буревію, котрий наробив чимало шкоди півтора тижні тому, як отримала чергову надзвичайну ситуацію, що погрожує перерости у локальне екологічне лихо. Учора місцеві жителі між містом та селом Дібрівка виявили величезну територію, безнадійно забруднену відходами промисловості. Шукали ледь не на запах, адже останніми днями від страшного смороду почали потерпати домоволодіння на Жашківській, 23 Вересня, а також сільські мешканці.

Повідомлення про знахідку до міської ради надійшло вчора від групи ініціативних золотонісців на чолі з місцевим депутатом Олексієм Слюсарем. Скарги на запахи в цьому мікрорайоні надходили вже декілька разів протягом року, проте джерело тоді так знайти і не вдалося. Грішили фахівці на тваринницькі підприємства, що розташовуються поруч, але їхні виробничі технології нарікань не викликали. До місця забруднення люди дісталися лише вчора, адже воно справді доволі приховане та важкодоступне. Стан самої ділянки та передісторія виникнення цієї ситуації шокували цього дня всіх, хто там побував.

Причина смороду – стічна труба, що пролягає полем від місцевого підприємства “АгроСпецПроект”, котре в народі називають на старий лад консервним заводом. Маючи власні нові очисні споруди, виробник мав дозвіл на скидання локально очищеної води до каналу К-9, котрий розташований поруч та впадає в Золотоношку. Ця труба, як виявилося на місці, була просто перекритою в кінцевій точці, а їдкі нечистоти масово потрапляли в поле через спеціально зроблені в ній численні отвори!

Громадськість потрапила сюди саме в “годину пік”, коли підприємство вранці масштабно зливало свої відходи. Сюди ж за 15 хвилин прибули міські комунальники на чолі з Олександром Флоренком та викликані ними правоохоронці разом із фахівцями санстанції. За годину, під дією палючого сонця, на ділянці знаходитись вже було неможливо нікому. Трагізму додає той факт, що ця територія – розпайовані під сількогосподарську діяльність земельні ділянки між декілька десятками місцевих жителів. Тепер, за словами голови Новомитрівської сільської ради (куди і входить територія навколо Дмитрівки) Михайла Назаренка, ці паї будуть непридатними для використання ще принаймні 6 років.

Не приховували цього факту і в стані харчового виробника. На зустрічі із громадськістю та міськими посадовцями директор “АгроСпецПроекту” відверто пояснив, що злив нечистот – справа їхніх рук. Пояснив вчинок тим, що під час втрати електроживлення після буревію загинули всі бактерії на локальних очисних спорудах, внаслідок чого ті перестали виконувати свої функції. Фрагмент розмови з керівником фірми зафіксував житель Золотоноші Володимир Шестак:

Тепер можна дійти висновку, що, отримавши струм, харчовики замість першочергового налагодження процесу очищення, вирішили негайно запустити свої виробничі лінії. Маючи дозвіл на скидання до каналу, робити це таки не наважились, адже їхні дії відразу б зафіксувала Екоінспекція. Натомість вирішили піти іншим шляхом, тишком-нишком забруднивши цілих 8 гектарів довколишніх земель.

За цим фактом представники Нацполіції вже відкрили кримінальну справу. І правоохоронці, і фахівці санітарно-епідеміологічної служби взяли проби води на полі задля подальших слідчих дій. Вже сьогодні очільники “Агроспецпроекту” на контакт із журналістами не виходили.

Тим часом отвори в трубі, за словами місцевих, далеко не свіжі. Про це вказує і зовнішній вигляд, і багатомісячні проблеми із смородом довкола. Масштаби ж забруднення присутні оцінили після зйомок з квадрокоптера.

DCIM100MEDIADJI_0123.JPG

DCIM100MEDIADJI_0128.JPG DCIM100MEDIADJI_0132.JPG DCIM100MEDIADJI_0138.JPG DCIM100MEDIADJI_0139.JPG DCIM100MEDIADJI_0140.JPG DCIM100MEDIADJI_0141.JPG DCIM100MEDIADJI_0142.JPG DCIM100MEDIADJI_0143.JPG