Буревій в Золотоноші. Дайджест 4 липня [ФОТО]

У зв’язку із дуже значним попитом, продаж критично важливих на сьогодні будівельних матеріалів у спеціалізованих магазинах проводиться в більшості по запису. Якщо у магазині немає якогось будівельного товару, то це зовсім не означає безвихідь. В кожній подібній торговій точці наразі є можливість попередньо замовити будматеріали, котрі прибудуть до Золотоноші протягом 1-2 днів. Разом з тим, міське Управління економіки надає оперативну інформацію щодо наявності товарів в будівельних магазинах міста.

Електропостачання

Фахівці РЕМ наразі ремонтують підстанції з напругою 35 кВ, потім переходять на 10 кВ, лише після цього розпочнуть роздачу електроенергії приватному сектору. Ремонтні роботи вулиць залежать від їхньої складності. Точних прогнозів ніхто не дає. Роботи дуже багато.

Правопорядок

Працівники Нацполіції, патрульні поліцейські, а також нацгвардійці з різних куточків Черкащини та з Дніпра сьогодні увечері розпочали свою роботу на території Золотоноші та району. Півсотні правоохоронців патрулюватимуть постраждалі від буревію території на період ліквідації надзвичайної ситуації. Головні цілі – підтримання правопорядку, запобігання вчиненню крадіжок та захист населення від мародерства. Хоч особливих правопорушень цими днями й не сталося, проте вже зафіксовано декілька випадків крадіжки дротів в різних місцях, а це ще більше ускладнює роботу аварійників.

поліція Черкаська область 2

Страхування

Золотонісці, котрі користуються послугами страхової компанії “Оранта”, від завтра можуть звернутися з приводу страхових випадків за адресою Садовий проїзд 7 (приміщення, де розташовується редакція газети “Златокрай”). Компанія тимчасово переїхала сюди через дуже дивну пожежу, що сталася в ніч з суботи на неділю. Тоді, після буревію, згоріла їхня будівля на вулиці Незалежності. Найбільш дивним виглядає те, що короткого замикання не могло бути, адже місто тієї ночі було знеструмлене. Пожежа ж, подейкують, розпочалася саме в частині будівлі, де знаходився архів.

оранта Золотоноша

Автошляхи

Служба автомобільних доріг у Черкаській області повідомляє, що у Золотоніському районі, який найбільше постраждав від стихії, вночі на 2 липня працювали працівники місцевих філій та із сусідніх районів. Загалом на розчистку автошляхів у цьому районі задіяли понад 30 працівників та важку техніку. Від повалених буревієм дерев розчищено автодорогу національного значення Н-08 Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя, об’їзд міста Золотоноша, автодоріг місцевого значення Т-24-09 /М-03/-Драбів-Золотоноша, /Н-16/-Кедина Гора-Золотоноша, Золотоноша-Вознесенське, під’їзд до Красногірського монастиря, який вщент завалило деревами, та інші.

Рятувальники

За повідомленням обласного управління ДСНС, станом на 6 годину ранку в постраждалих районах залишалися відключеними 521 трансформаторна підстанція. Без енергопостачання перебували 58 населених пунктів області. Впродовж доби фахівці служби утримання автодоріг та рятувальники місцевих пожежно-рятувальних частин Управління ДСНС за допомогою інженерного інструменту та обладнання продовжували роботи з прибирання автошляхів та населених пунктів від повалених дерев та завалів.

За добу підрозділи ДСНС та курсанти Інституту пожежної безпеки розпиляли та прибрали 103 дерева в сільській місцевості. Кількість громадян, які постраждали внаслідок негоди не змінилася. За медичною допомогою звернулися 48 громадян, 17 осіб (серед них четверо – діти) госпіталізовані. Всього на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації залучено 82 рятувальників та 12 одиниць техніки підрозділів Управління ДСНС, а також 126 осіб та 3 одиниці техніки ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля.

В усіх районах у цілодобовому режимі продовжують працювати штаби з ліквідації надзвичайної ситуації. Загальний стан проведення аварійно-відновлювальних робіт контролюється обласним штабом з ліквідації наслідків негоди під керівництвом Голови ОДА Юрія Ткаченка.

дснс черкаської області

Пряма мова. Юрій Ткаченко:

За попередніми підрахунками, суботня негода завдала Черкащині збитків на близько 400 млн грн. За класифікатором, ми маємо надзвичайну ситуацію регіонального рівня. Напередодні ввечері я провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На ній ми звели інформацію з постраждалих районів і скоординували подальші дії. Нагадаю, в епіцентрі негоди опинилися Золотоніщина та Чорнобаївщина. Також постраждали Уманський, Черкаський, Канівський, Драбівський, Катеринопільський і Шполянський райони.

• ПРО НАСЛІДКИ

На ранок вівторка в області лишаються знеструмленими 58 населених пунктів. Із них 43 – на Золотоніщині. «Черкасиобленерго» спрямувало туди додаткові аварійні бригади. До кінця тижня, як запевнив керівник підприємства, мають впоратися. Наше першочергове завдання було відновити енергопостачання до важливих об’єктів інфраструктури (насосних станцій, очисних споруд, лікарень тощо). Це зроблено.
Натепер тривають відновлювальні роботи в постраждалих районах. Дороги вже проїзні. Водночас маємо масштабні наслідки негоди. Вітер позривав дахи з будинків і на об’єктах соціальної інфраструктури. Приміром, у Чорнобаї розкрито 85% приватного сектора. Також буревій завдав значних збитків сільгоспвиробникам. Знищено близько 25 тис. га посівів. А ще – понівечено господарські будівлі, виробничі приміщення тощо.

• ПРО ВІДШКОДУВАННЯ

Ми розраховуємо на спрямування коштів із державного бюджету на подолання наслідків негоди. Також залучатимемо ресурс обласного та місцевих бюджетів. Я мав відповідну розмову з Віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубком. Зараз ми готуємо необхідний пакет документів. На жаль, це дуже об’ємна та забюрократизована процедура. Тому місцеві керівники отримали завдання мобілізуватися, щоби максимально швидко підготувати всі необхідні документи.

Якщо детальніше про процедуру, то:

1. Приватний сектор: комісія органу місцевого самоврядування (міської, сільської чи селищної ради) обстежує пошкоджені будинки. Потому складає акти обстеження та дефектні акти із зазначенням необхідної кількості матеріалів на відновлення. Далі ці документи надаються до місцевої РДА, яка узагальнює всю інформацію та надає на розгляд регіональної комісії з питання техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

2. Соціальна інфраструктура: комісії РДА й органів місцевого самоврядування проводять обстеження пошкоджених об’єктів. Потому складають акти обстеження та дефектні акти з подальшим виготовленням проектно-кошторисної документації. Далі обов’язкова експертиза проектів (кошторисної частини).

3. Сільське господарство: комісії РДА й органів місцевого самоврядування проводять обстеження пошкоджених об’єктів із залученням сільгоспвиробників. Ці матеріали погоджують у Торгово-промисловій палаті. Згідно з вимогами Постанови Кабміну № 415 від 29.03.2002 «Про затвердження порядку використання коштів резервного фонду», відшкодування збитків, завданих унаслідок надзвичайних ситуацій, на підприємствах, в яких частка недержавної форми власності становить більше 51%, може здійснюватися тільки на умовах повернення коштів у поточному році. Тому на «надзвичайній» комісії ми озвучили пропозиції розглянути на місцях можливі компенсатори задля підтримки постраждалих сільгоспвиробників: відтермінування орендної плати за землю, плати за паї тощо.

• ПРО ДОПОМОГУ

Ми розуміємо, що треба максимально швидко відновлювати пошкоджену інфраструктуру. Тому напряму домовляємося із виробниками будівельних матеріалів. Бо вже з’явилися і охочі заробити на лихові. Приміром, ціни на шифер за кілька днів подекуди зросли майже вдвічі.

Також я ініціюю допомогу від усієї області постраждалим районам. Зокрема, спрямовуватиме туди будівельників. Так, як ми разом будували фортифікаційні споруди на Сході, як допомагали постраждалим областям. На час відновлювальних робіт дещо корегуємо в оперативному порядку «вікна» проїзду, що діють на черкаському мості й дамбі. Це щоби міг проїхати спецтранспорт, авто з будматеріалами тощо.

Я звернувся до правоохоронних органів, аби вони посилили патрулювання постраждалих районів. Це вже зроблено. Мобілізовані всі служби. Від суботи вони працюють у посиленому режимі. Я особисто все контролюю. Такого лиха Черкащина ще не бачила. І лише разом ми зможемо здолати його наслідки.