Андрій Штукун » Золотоноша очима учасника шахового турніру Болеславського

В спортивному залі ЗОШ №3 27 травня стартував вже четвертий за ліком Всеукраїнський шаховий меморіал імені Ісаака Болеславського, відомого гросмейстера родом із Золотоноші. Міська рада та місцева шахова федерація традиційно виступили у ролі організаторів масштабного турніру, котрий зібрав 90 гросмейстерів з усіх регіонів країни. Наше місто приймало знавців цієї гри із Київської, Полтавської, Сумської, Одеської, Житомирської, Дніпропетровської, Львівської, Івано-Франківської, Чернігівської, Кіровоградської, Хмельницької, Миколаївської, Харківської та Черкаської областей. 

Враженнями від візиту Золотоноші ділиться майстер цієї гри Андрій Штукун із житомирського міста Чуднів на тамтешньому обласному порталі “Шахова парелель“, розповідаючи про перипетії першості та про тижневе гостювання в Золотоноші, котра вже традиційно приймає Всеукраїнський форум:

27-31 травня 2017 рік – місто Золотоноша (Черкаська область) 4-й раз зустрічало гостей з різних областей України в рамках Меморіалу Болеславського Ісаака Єфремовича.

шаховий турнір болеславського 01 [870_650]

Кращий турнір України з класичних шахів не міг лишитись осторонь нашої уваги. Тому ми звернулись до відділу сім’ї, молоді та спорту Чуднівської районної державної адміністрації з проханням оплатити відрядження нашій делегації під кінець навчального року. Щира подяка Аліні Вікторівні Свідан та Сергію Петровичу Брайону, котрі пішли на зустріч та підтримали поїздку.

В зв’язку з тим, що дітям в школі поставили перехідні екзамени (після 4 класу школярі здають екзамени щоб вирішити за яким спрямуванням вони мають навчатись далі: математичний напрям або іноземні мови для прикладу) багато талановитих дітей не змогли поїхати. В результаті до Золотоноші поїхали лише Андрієвський Ярослав та Галанзовський Ілля. В Києві до нас приєднався кращий шахіст Житомирщини серед дітей Діма Осадчук. В такій компанії ми й провели тиждень часу на прекрасному турнірі.

Золотоноша підкупляє в першу чергу душевністю організаторів, котрі завжди стараються організувати якомога краще змагання і йдуть на зустріч побажанням учасників. Для прикладу турнір в м.Мукачево мені також подобається, проте там більше професіоналізму в організації, а на Меморіалі Болеславського І.Є. більше душевності. В будь-якому випадку постараюсь взяти участь в обох чудових турнірах з класичних шахів.

шаховий турнір болеславського 02 [870_650]

Яскраво було описано біографію Ісаака Болеславського рік тому. Надаємо для бажаючих посилання (НАТИСНІТЬ ТУТ).

Подібні змагання підтримуються в районних центрах завдяки конкретним, небайдужим до шахів, людям. В Золотоноші це Віктор Яковлевич Гринько, котрий не лише сам грає в шахи, а й старається залучати до мудрої гри своїх дітей.  Організатор намагається продумувати заздалегідь все до дрібниць. Зі свого боку оцінюю роботу Віктора Яковлевича «на відмінно». Щира вдячність від шахістів і побажання не втрачати ентузіазму і надалі проводити традиційний турнір. В будь-якому випадку в моєму календарі на наступний рік вже запланована поїздка в Золотоношу; особливо враховуючи той факт, що це буде вже 5-й ювілейний турнір.

шаховий турнір болеславського 03 [870_650]

Переваги Меморіалу Болеславського І.Є.:

1. Бюджетність змагань (Тиждень перебування на змаганнях нам обійшовся в 1500 грн з людини).

2. Гостинність та привітність організаторів та суддів. Потрібно там побувати щоб це відчути. В такій атмосфері все, про що думає шахіст – це творча і яскрава гра.

3. Подарунки учасникам з емблемою міста – футболки, ручки, блокноти, магніти, значки.

4. В попередні роки організовувались екскурсії учасникам на різні підприємства міста, до монастирю. Цього року планових екскурсій не було, в зв’язку з тим, що проводились інші заходи. Проте наша делегація відвідала музей історії Золотоніського краю та міський парк.

5. Проведення для всіх бажаючих Турніру з блискавичних шахів та Конкурсу шахової композиції.

6. Турнір з обрахунком національного рейтингу з можливістю виконати cпортивні розряди. Обмеження учасників по рейтингу не вище 2200, що дає змогу шахістам «середньої ланки» поборотись за призи.

7. Комфортні умови гри – просторий спортивний зал Золотоніської школи, окремий широкий стіл для кожної пари учасників, шахи «Staunton» та електронні годинники, надання безкоштовної води гравцям.

8. Чітке та якісне суддівство Олега Олеговича Городиського. В футболі є правило, що професійний арбітр той, якого не помітно. Ці ж слова підходять і тут.

9. Високий призовий фонд, багато призів у номінаціях. Нагороджувались 1-10 місця + 3 кращі результати серед дівчат + 3 кращі результати до 16 років + 1 місця до 8, 10, 12, 14 років + 3 кращі ветерани + 3 кращі місцеві шахісти.

10. Тематично оформлені дипломи, кубки та медалі.

11. Виїзд на природу до річки в лісі з шашликами, футболом, бліцом та готуванням їжі на кострі. Такий виїзд організатори роблять в один з «розгружених» днів для постійних учасників та друзів. Приємно, що наша делегація була запрошена.

Рекомендую всім шахістам в наступному році поїхати до Золотоноші та особисто на собі відчути цю гостинність та високий рівень. Для порівняння по організації, турнір в м.Золотоноша – це «Чуднівська вежа» з класичних шахів.

шаховий турнір болеславського 04 [870_650]

В змаганнях класичних шахів зіграли 91 учасник з 15 областей України, 36 населених пунктів: Черкаська (Черкаси, Золотоноша, Кам’янка, Сміла, Корсунь-Шевченківський, Умань, смт Драбів, с.Білозір’я), Київська (Київ, Яготин, Миронівка, Біла Церква, Баришівка, с.Синява), Полтавська (Полтава, Кременчук, Лубни, с.Петрівці, с.Криниця), Одеська (Южний, с.Крижанівка), Житомирська (Чуднів, Малин), Кіровоградська (Світловодськ, Кропивницький), Івано-Франківська (Яремче, с.Красне), Львівська (Новояворівськ, Стрий), Запорізька (Мелітополь), Сумська (Шостка), Харківська (Харків), Дніпропетровська (Дніпро), Чернігівська (Чернігів), Хмельницька (Хмельницький), Миколаївська (с.Мартинівське).

Технічні результати класичних шахів та бліцу представлені в таблицях.

Класичні шахи

Блискавичні шахи

Непросто було юним чуднівчанам Андрієвському Ярославу та Галанзовському Іллі. Оскільки потрібно було двічі «переключатись»: по-перше, з дитячих шахів на дорослі, а по-друге змінивсь таймінг – з рапіду та бліцу на класичні шахи. Як наслідок спочатку були швидкі програші і розігрались юні шахісти лише ближче до кінця змагань.

Таким мені запам’ятався 4-й Меморіал Болеславського І.Є. в м.Золотоноша, Черкаської області. Щира подяка всім людям причетним до організації та проведення яскравого свята шахів. Золотоноша чекай нас, через рік ми повернемось.

З повагою, Андрій Штукун
тренер шахів з міста Чуднів