Золотонісці разом з дітьми масово прибирали Вільхівський ліс [ФОТО]

Що може бути кращим за чисте довкілля саме сьогодні, коли проблема стоїть надгостро? Що ми залишимо після себе, на яких прикладах вчитимемо прийдешні покоління? Що, врешті-решт, залишимо нашим дітям після себе? Такі питання декілька тижнів тому поставила містянам ініціативна група містян, маючи на меті започаткувати доволі цікаву для Золотоноші ініціативу. Мова йде про наведення ладу у зелених зонах навколо міста, котрі останнім часом перетворились на справжній суцільний смітник.

Головна мета проекту, за словами організаторів, стоїть на трьох китах – громадська свідомість, виховання своїх дітей на вчинках, достойних громадянина, сімейне дозвілля. Ідея втілити це у масштабний добровільний проект з’явилася після декількох попередніх успішних епізодів, коли прагнення до чистого навколишнього середовища потроху розрослося від дозвілля в колі друзів до цілої громадської ініціативи.

– Ми пропонуємо докорінно змінити ставлення українців до життєвого простору та прищепити в суспільній свідомості потребу не смітити й дбати про довкілля. Ми, як і більшість українців, не схвалюємо вчинки тих, хто смітить у парках, на вулицях та пляжах, але на цьому не зупиняємось. Ми готові власноруч зробити нашу країну чистішою, – пояснює співорганізатор акції Олексій Дроб’язко.

Перший крок розпочався минулої неділі з наведення ладу у Вільхівському лісі. Саме там, де в будь-яку пору року відпочивають чимало жителів міста і району. Нині ж це саме те місце, котре, на жаль, лише за дуже гарної уяви нагадує ліс. Вранці 21 травня на майданчику біля фонтанів на золотонісців вже чекав автобус, наданий Золотоніським лісгоспом. Лісівники відгукнулись на акцію жваво, мобілізувавши свій технічний арсенал та інвентар, адже подібна допомога для є справді надважливою.

чистий ліс 0

Всього на сімейну еко-поїздку відгукнулося чотири десятки золотонісців, серед яких половина – діти. Вихідний день містяни присвятити корисній справі цілими сім’ями, сюди ж додалася і група членів Молодіжного клубу журналістики разом із координаторами – Оксаною Червяковою та Керою Пітерсон. Долучився приватно до толоки разом зі своїм сином і голова ОДА Юрій Ткаченко. До речі, без адмінресурсу, охорони, помічників, преси, телебачення та громадських активістів, як модно нині в деяких політичних колах.

Сам Вільхівський ліс тих, хто не бував в тих краях давно, шокував. Такої кількості сміття складно навіть уявити, не те що побачити на власні очі. Роботи цього дня вистачило на всіх. Дітлахи різного віку разом із мамами збирали поверхневе сміття, чоловіки займалися більш важкою фізичною працею. В цілому гурт золотонісців прибрав обабіч лісових доріг смугу довжиною близько 6 кілометрів. Кінцевий результат вразив усіх присутніх – вщент забита вантажівка, котра відвезла 3,5 тони продуктів людської байдужості на міський полігон твердих побутових відходів.

чистий ліс 1

Знайти ж в наших лісах можна, як виявилось, все: будівельне сміття, побутове, пляшки, пакети, шини, взуття. Все це дбайливо розпорошене якнайширше. Будь-яка яма перетворюється на звалище, будь-яка галявина тотально всіяна “грибочками” у вигляді целофану та пляшок від європейських громадян. За словами лісівників, возять щодня, а особливо щоночі часто цілими караванами. Мова йде, при чому, і про жителів Золотоноші, і про навколишніх селян. Принаймні в цьому питанні місто й село дійсно одностайне. Фахівці лісопгоспу борються з цим як можуть, проте не вистачає ні кадрів, ні часу. Як не крути, від прямих обов’язків ніхто нікого не звільняв. Тому й покладають великі надії в першу чергу на еко-пропаганду з боку ініціативних українців. Без цього таку проблему вирішити буде складно.

чистий ліс 2

Тим часом на останньому пункті призначення вже готувався такий собі родинний піт-стоп. Лісова каша, юшка, дитячі смаколики, портативні рукомийники від лісгоспу – все це чекало на золотонісців після завершення своєї місії. Тут відбулося детальніше знайомство між родинами, котре плавно переросло в масове дозвілля для дітей.

На досягнутому містяни спинятися не збираються, вже плануючи свої подальші спільні дії. На черзі як мінімум ще одна подібна поїздка до лісу, потім візьмуться й за берегові зони Дніпра, котрі, як відомо, не менш чистіші. Особливо ж задоволені дорослі учасники акції не лише виконаною роботою, а й чудовим виховним моментом, адже принаймні їхні діти вже сто разів подумають, чи варто смітити взагалі будь-де. Тим більше, що екологічне виховання – основа цього гурту, адже навіть у побуті намагають користуватись паперовими еко-пакетами https://borsa.ua/ru/bumazhnye-pakety.

чистий ліс 3

– Дуже приємно, що на заклик відгукнулася така кількість людей. Все минуло дійсно згуртовано та весело. Дітям сподобалось, діти ближче познайомились між собою, змінили в дечому своє ставлення до навколишнього середовища. І це – ключовий момент. Далі будемо тільки набирати обертів, всіх запрошуємо до гурту. З першої акції зробили деякі організаційні висновки, наступного разу намагатимемося гуртом додати ще більше інтерактиву для наших юних екологів. Окремо подякую керівникові “Золотоніського лісового господарства” Миколі Басу, котрий відразу ж відгукнувся на пропозицію, запропонувавши транспорт, інвентар та людський ресурс. В такій тісній співпраці ми дійсно зможемо зробити наш ліс чистим, – резюмує Олексій Дроб’язко.

Наступна поїздка планується наприкінці червня, а про її деталі координатори громадської ініціативи “Чистий ліс” повідомлятимуть через Facebook.

Фото, відео: Яна Андрейко, Анна Вчорашня, Вікторія Кикоть
(Молодіжний клуб журналістики)

чистий ліс 4 чистий ліс 5 чистий ліс 6 чистий ліс 7 чистий ліс 8 чистий ліс 9 чистий ліс 10 чистий ліс 11 чистий ліс 12 чистий ліс 13 чистий ліс 14

чистий ліс 20чистий ліс 15 чистий ліс 22чистий ліс 23чистий ліс 16 чистий ліс 17 чистий ліс 18 чистий ліс 19 чистий ліс 21