Інвестиції – кому економічні, кому й політичні: Золотоноша жваво обговорює ймовірне будівництво біо-ТЕС

Приміщення міського Будинку культури вчора зібрало майже чотири сотні містян та жителів району на громадські слухання стосовно можливого спорудження біо-теплоелектростанції в промисловій зоні Золотоноші. Про наміри інвестування повідомлялося нещодавно, а саме оголошення про збори громадськості було опубліковано в офіційній місцевій пресі ще 23 березня. Мета зустрічі передбачала зовсім не старт будівництва, як здалося багатьом, а всього лише розробку плану території на вулиці Обухова. Що ж саме в результаті розташується там – біоТЕС, сонячні батареї чи якісь інші об’єкти – покажуть час і відповідні рішення. Приміром сьогодні цю ділянку заплановано відвідали вже й іспанські інвестори, котрі мають бажання розташувати в Золотоноші сонячні панелі.

Самі слухання, незважаючи на це, набули цікавого забарвлення ще за три дні до свого початку, коли в інтернеті цілеспрямовано почав роздуватися дещо штучний скандал: однотипні емоційні заклики та методичні запевнення для місцевих жителів щодо ледь не фактичного початку будівництва справжнього сміттєспалювального заводу вже натякали на неординарність майбутнього заходу. Тим більше, так само ж легко й було народжено міф про приховування факту зборів, що лише додало масла у вогонь. Група громадських активістів налаштована була більш ніж серйозно, проте, як виявилось в процесі діалогу, питання стояли більше політичні, адже слухати доповідь фахівців-технологів цього вечора бажання мали далеко не всі.

Ажіотаж довкола зібрань не лише в черговий раз підкреслив небайдужість громади до долі свого міста, але й додав клопоту правоохоронцям, котрі забезпечували учора громадський порядок. Остерігатися було чого, адже градус емоційного запалу підтримувався в місцевому сегменті соціальних мереж протягом дня вельми активно. Якщо починалась риторика із біо-ТЕС, то закінчували в більшості невідомі коментатори питаннями ледь не люстрації всіх і кожного прямо в залі, а особливо активні відзначились навіть нагадуванням про спалення мера провінційного містечка в Південній Америці.

Необхідність таких заходів безпеки ледь не підтвердилися за півгодини слухань, коли деякі активісти почали штурханину із реєстраційною комісією. Емоційність, на щастя, не переросла в безконтрольну ситуацію і надалі вилилася лише у вербальний формат під час двогодинної зустрічі.

Головні претензії з боку громадськості – загроза будівництва сміттєспалювального заводу та повторення катастрофічної ситуації, що спостерігається нині в Іванкові на Київщині. Побоювання, за умови проведеної завчасно дезінформаційної роботи, цілком логічні й зрозумілі, тому і не допомогли тут ані запевнення інвесторів щодо встановлення котлів, призначених лише для спалювання щепи, ані пояснення технічних нюансів та екологічних норм. Що й логічно, за результатами слухань буде створена спецкомісія із декількох десятків представників органів виконавчої влади, профільних фахівців, екологів, політиків та активістів. Питання ж самого будівництва поки що не стоїть в принципі, адже навіть не існує проекту, до якого перед дозволом на спорудження можна висувати конкретні претензії. Більше того, подібні збори громади далеко не останні, позаяк місто на черзі має ще двох інвесторів, котрі мають бажання працювати в Золотоноші. Нині ж свої пропозиції та зауваження протягом тижневого терміну можна надсилати до міської ради вже від сьогодні.

Офіційно рішення про створення громадської комісії ухвалили сьогодні на черговій сесії міської ради. Вона ж і стала другою, визначальною частиною у дводенному політмарафоні. Ще вчора усім політичноактивним містянам, що переймаються екологією і будівельними нормами, прямо на слуханнях міський голова запропонував окрім міфічної поки що біо-ТЕС зайнятися ще й питанням незаконного спорудження газової заправки у дворі колишнього військторгу на Шевченка. Як виявилось, порохова діжка в центрі міста активістів не цікавить.

Натомість ініціативна група з’явилася сьогодні на сесію міської ради. Для більшої аргументації заручились підтримкою певної кількості активістів із Черкас, а також шинами під будівлею ради. Деякі гості, як виявилось у приватних розмовах, навіть не розуміли суті своїх відвідин Золотоноші. Під акомпанемент галасу та прокльонів на засіданні, не влаштувало очільників протесту і створення громадської комісії щодо вивчення майбутньої електростанції. Вимога одна – скасувати рішення про розробку плану ділянки. Тобто таким чином майданчик взагалі закривається для будь-яких інвестицій.

Наступні вимоги трохи більше розкрили карти, адже тонко зачепили вже давно відому широкому загалу популістичну тему – відсторонити від виконання обов’язків начальника УЖКГ Олександра Флоренка та директора “Міського Водоканалу” Сергія Кузнєцова на час слідчих дій, ініційованих народним депутатом. Заразом і намагались висловити обом недовіру. Ні вчора, ні сьогодні, звісно ж, ніхто й думати про організацію комісії для дослідження питання ймовірного будівництва біо-ТЕС або пошуку альтернатив, бажання не мав. Натомість група депутатів-протестувальників після ухвалення рішення про створення комісії оголосила безстрокову акцію на центральній площі. Тобто в дечому повторилася ситуація з нещодавнім рішенням про Муніципальну варту, коли група обранців добилася перенесення голосування та створення комісії з вивчення питання, проте за місяць так ніхто із критиків на діалог не зібрався.

– Нічого дивного не бачу, адже деякі політичні сили за вказівкою своїх столичних шефів починають проводити гру. Людям завчасно подали інформацію, що на вулиці Обухова спалюватимуть сміття, постійно нагадували про Іванків, хоча там зовсім інша технологія. Цілком зрозуміло, що я б на місці жителів Новодмитрівки теж прийшов би бунтувати. Це нормальна реакція. І немає тут нічого дивного, для цього громадські слухання й проводяться, щоб показати все, як є, – коментує останні події міський голова Віталій Войцехівський.

Не розуміє посадовець і сьогоднішню вимогу деяких депутатів щодо скасування рішення про розробку детального плану ділянки на Обухова, адже що саме розташується там в результаті – ніхто наразі сказати не може. На його думку, Україна повинна поступово крокувати шляхом енергонезалежності, впроваджуючи альтернативу. Велика частка вітчизняної електроенергії, мовляв, досі виробляється завдяки вугіллю, котре видобувається на окупованих територіях і за космічні ціни продається нам.

– Навіть на цих початкових стадіях приїздили екологи, представники санітарно-екологічної служби. Жодних претензій. Якби вони були, ми б навіть не розглядали подібні наміри інвесторів. А те, що людям завчасно доносили “потрібну” інформацію – ось тут факт ключовий. Я питав неодноразово – хоч хтось вивчив документацію, хтось хоча б познайомився з нею? Чи може хтось забив на сполох щодо спорудження газової заправки без жодних документів прямо у центрі міста? Ніхто. Бо до неї мають відношення деякі активісти. Головне ж – покричати для ефектної картинки, – резюмує міський голова.

Наостанок пригадує очільник міста і доволі цікавий момент в ході сьогоднішніх протестів. За інформацією з деяких джерел, учора до черкаських громадських активістів інтенсивно телефонувала помічниця одного з народних депутатів. Сьогодні ж, деякі з гостей міста на запитання про достовірність цього факту сором’язливо не знаходили відповідь.

Поки сесійний зал міської ради оговтується від сьогоднішнього ґвалту, місто по обіді вже зустріло чергових інвесторів. Тепер – іспанських. Тамтешні енергетики дуже зацікавлені у розміщенні в нашому Індустріальному парку сонячної станції, з перспективою обладнання відповідними панелями місцевих підприємств. Сьогодні й був підписаний меморандум щодо подальшої двосторонньої співпраці.