В промисловій зоні міста мають намір звести біо-ТЕС

З Монастирища в Золотоношу йде інвестор: товариство «Котельно-механічний завод «Пархоменко» — з проектом будівництва теплоелектростанції, яка працюватиме на біопаливі. Є шанси, що об’єкт може запрацювати з січня 2020 року. Причому, собівартість такої електроенергії буде вчетверо дешевша: держава встановила ставки «зеленого тарифу», повідомляє Черкаський Край.

Нині завод має намір розвинути ще один напрямок: генерацію електроенергії з альтернативних джерел, і береться спорудити в Золотоноші біоелектростанцію. Такий об’єкт Пархоменки хотіли розмістити в себе у Монастирищі, однак там не настільки розвинута промисловість, щоб споживати таку кількість електроенергії. А в Золотоноші є потреба у спорудженні додаткової підстанції для охочих розмістити тут своє виробництво.

З приводу біоТЕС уже були попередні перемовини, а минулого тижня в Золотоніській міськраді відбулася зустріч за участю міського голови Золотоноші Віталія Войцехівського, начальників управлінь, представників архітектурної служби, Держгеокадастру, РЕМу, продспоживслужби з директором фірми-забудовника Олексієм Пархоменком.

Під майбутню ТЕС у Золотоноші планують надати ділянку в районі промислової забудови по вулиці Обухова, де розміщуватиметься індустріальний парк, — раніше тут діяли промислові підприємства. Олексій Пархоменко ознайомив присутніх з інвестиційними планами, акцентуючи на тому, що нова електростанція буде екологічно чистою, її будуватимуть європейці. Сума інвестицій — від 35 до 40 мільйонів євро. Станція вироблятиме від 6 до 12 мегават, електроенергія скидатиметься в загальну енергосистему України. Біокіловати зможе споживати не тільки Золотоноша, а й усе Лівобережжя. Для роботи ТЕС використовуватиме тріски, солому, відходи зернових. У перспективі — культивування енергетичної лози. За добу станція «споживатиме» 450-500 тонн сировини. Безперебійність гарантуватимуть графіки поставок від лісгоспів, інших господарників.

Читайте також: Золотоніським Індустріальним парком вже цікавляться європейські інвестори

Пархоменко наголосив на тому, що їхнє підприємство працює офіційно, прозоро, із містом підписує соціальну угоду. Для міста це додаткові робочі місця, податки, підтримка соціальної сфери. Учасники зустрічі ухвалили покроковий алгоритм дій у впровадженні нового інвестиційного проекту та домовилися підписати угоду про наміри.