Золотоноша говорить: Як ви дотримуєтесь посту? [ВІДЕО]

27 лютого у православних українців розпочався Великій Піст. Триватиме він до Великодня – 16 квітня, а протягом 48 днів віряни зазвичай не вживають їжу тваринного походження, обмежують себе у розвагах, займаються благодійністю. Дотримання Посту, згідно з канонами, – це не лише обмеження в харчуванні, а й самодисципліна. У цей час треба бути більш терплячими та миролюбними, обмежити себе у розвагах і навчитися контролювати вживання інформаційного продукту. Найбільша строгість дотримання посту потрібна в перший і страсний тижні.

Знаючи правила складання раціону, можна покращити не лише стан здоров’я, але й душевний стан, оскільки організм очищується від шкідливих та токсичних речовин. Перш, ніж почати постити, обов’язково потрібно порадитися з лікарем, адже дотримуватися посту потрібно не всім. Великий піст не даремно називають строгим ­­ – окрім вимог духовного спрямування, людина повинна дотримуватися і обмеження в їжі, що у ряді випадків може викликати занепокоєння за здоров’я. Різка зміна схеми харчування і переліку споживаних продуктів може стати причиною виникнення багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту й нервової системи.

Чи дотримуються посту, містяни розповіли в новому сюжеті проекту “Золотоноша говорить”. В цілому результати чим відрізняються від загальноукраїнських, проведених, наприклад два роки тому Центром Разумкова. За даними дослідників, справно постують лише 7,3% українців, частково – 27,8%.

В цілому піст для православної людини — це сукупність добрих справ, щирої молитви, стриманості в усьому. В тому числі і в їжі. Хоча й зауважимо, що харчування – далеко й не основний фактор. Справжній піст – віддалення від себе злого, звільнення від гніву, здавлення в собі лихих намірів. Бути вільним від цих речей – це справжній піст.

Пряму мову золотонісців дивіться в сюжеті: